Käsi kahvassa

0

ASKO LEHTONEN.SM-viikko on tuonut Saloon monen lajin urheilijoita. Hyväkuntoinen atleetti suoriutuu tehtävästä kuin tehtävästä vähemmällä vaivalla kuin tavallinen tallaaja. Niinpä kalendaarisessa viikossa on seitsemän päivää, mutta SM-viikossa vain neljä. Niistä kolme sijoittuu kaiken kukkuraksi Lähi-idässä syntyneiden maailmanuskontojen sapatteihin, mistä tulee sanonta: urheilija ei pyhäpäivää näe.

Koska kaikkea ei ehdi seurata paikanpäällä, tässä tiivistelmä tärkeimmistä SM-lajeista.

YHDESSÄ ETENEMINEN

Salon SM-viikon aattona Turkki käänsi turkkinsa ja asettui kannattamaan sitä, että Nato kutsuu Suomen ja Ruotsin jäseneksi sotilasliittoon. Kutsun toimittaa Posti VR:n kyydillä, ja tavallisesti tietäväiset tahot ovat arvioineet, että päätöksiä päästään tekemään jo syksyllä.

Kun yhteisymmärryssopimus oli allekirjoitettu, selvisi, että ei olekaan yhteistä ymmärrystä siitä, mitä yhteisymmärryksessä tehty sopimus tarkoittaa. Joka tapauksessa iloittiin, että Suomi ja Ruotsi etenivät yhdessä.

Yhdessä etenemisestä on kokemusta aikaisemmiltakin vuosisadoilta. Niin kutsutussa Suomen sodassa edettiin yhdessä niin, että ruotsalaiset etenivät länteen yli Pohjanlahden ja suomalaiset eivät.

Sota päättyi onnettomasti vuonna 1809. Onnettomasti siksi, että Suomi jäi Ruotsin ja Venäjän välisen rajan väärälle puolelle. Jos toisin olisi käynyt, kotimaiset varhaisperunamme tulisivat Skoonesta, Suomi ja Ruotsi kohtaisivat jääkiekon itä–länsi-ottelussa veljellisesti kuin pesäpalloilijat, ja kansalliset allsångit olisi televisioitu jo 1960-luvulta lähtien Slussenilta.

KAHVAKUULA

Kun ruotsalainen Abba voitti euroviisut vuonna 1974, Suomen viisukarsintaan osallistui Danny laulamalla, että ”jos maailmassa vain ois kahva”. Edelleen ajankohtaisessa teoksessa laulaja toivoo Jukka Virtasen kirjoittamin sanoin, että hän voisi kääntää kahvasta kaiken paikalleen. Silloin ”kenraalit vain paimentaisi laitumella lampaitaan”.

Kenraalit eivät ole valitettavasti uudelleen kouluttautuneet lampureiksi, mutta ajatus palloon kiinnitettävästä hantaakista jäi elämään. Näin syntyi kahvakuula.

Muista raskaista heitettävistä esineistä moukarissa on jo kahva, ja kahvaaminen tunnetaan myös kiekossa.

MARATONMELONTA

SM-viikolla melojat ovat ottaneet toisistaan maratonin pituista mittaa Salonjoessa. Kisaturisti katsoi sillalla, kuinka vihreää vesi oli alhaalla jossakin.

– Miksi vesi on tuon väristä? Onko siinä sinilevää? turisti kysyi alkuasukkaalta.

– Ei ole. Se on silmälevää. Se ei ole niin vaarallista kuin sinilevä. Anna vain silmän levätä.