Katkolle jopa viikkojen jono – Salossa vieroitushoitoon voi päästä päivässä

0
Salossa voi hakeutua vieroitushoitoon itse ilman lähetettä ja kaupungin maksusitoumusta.

Jopa sadat ihmiset jonottavat tälläkin hetkellä pääsyä katkaisu- ja vieroitushoitoon Suomessa. Laitospaikkaa voi joutua odottamaan kolmekin viikkoa.

– Tämä ei kosketa pelkästään kotoa tai kadulta tulevia, päihdelääkäri ja A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki huomauttaa.

Jonottamaan päätyvät Simojoen mukaan myös päihdeongelmaiset, jotka ratkeavat alkoholiin, lääkkeisiin tai huumeisiin asumispalvelujen asiakkaana.

– Laitospaikat ovat Suomessa vähentyneet, ja niitä on aivan liian vähän. Voi kuvitella, kuinka innokkaita kunnat ovat hoitamaan päihdeongelmaisia nykyisessä hoitaja- ja lääkäripulassa, Simojoki hymähtää.

Varsinais-Suomi saa Simojoelta kiitosta. Esimerkiksi Salolla on A-klinikan kanssa kumppanuussopimus, jonka ansiosta asiakas voi itse hakeutua selviämisasemalle ja vieroitushoitoon ilman lähetettä ja kaupungin maksusitoumusta.

– Se poistaa välistä monta porrasta ja nopeuttaa hoitoon pääsyä, Simojoki muistuttaa.

A-klinikka ei erittele alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden väärinkäyttäjiä eikä katkaisu- ja vieroitushoitoa. Päihdekierteitä katkotaan ja oireita hoidetaan aineesta riippumatta vieroitushoidossa. Kynnyksen pitäisi olla mahdollisimman matala.

– Apua hakevalla ihmisellä on hätä tässä ja nyt, ja vieroitushoitoon tulisi päästä viimeistään muutamassa päivässä. Se ei auta yhtään, jos hänelle sanotaan, että tule kahden tai kolmen viikon päästä. On iso riski, ettei hän tule enää uudestaan.

Terveyskeskukset hoitavat päihdehuollon osassa kuntia, ja vieroitushoitoon pääsyä on joissain kunnissa alettu Simojoen mukaan jopa rajata ja säännöstellä.

– Sanotaan, että olet käynyt tänä vuonna jo kolme kertaa eikä neljättä kertaa enää tipu. Se on vastoin kaikkia päihdetyön periaatteita.

A-klinikan toimitusjohtajaa huolettaa myös se, miten päihdepalvelut järjestetään uusilla hyvinvointialueilla.

– Päihdepotilaat ovat ryhmä, jota ei yleensä oteta hurraa-huudoilla ensimmäisenä vastaan ja aleta hoitaa. Tästä ryhmästä on aina helppo säästää, kun on tiukat ajat.

Simojoen mukaan päihdetyö nähdään liian helposti työnä, jota kuka tahansa voi hoitaa oman toimensa ohella.

– Se on haastavaa työtä, joka vaatii rautaista ammattitaitoa. Kaiken lisäksi päihdepalvelut maksavat itsensä takaisin. Jos ne ovat riittämättämättömät, kustannukset siirtyvät palvelujärjestelmässä muualle lastensuojelusta erikoissairaanhoitoon.

Kaarlo Simojoen mukaan Varsinais-Suomessa vieroitushoito toimii.

– Meillä pääsee sisälle jopa samana päivänä. Hoitoon voi tulla päihtyneenäkin, ja jos promilleja on paljon, hoito aloitetaan selviämisasemalla, A-klinikan palvelupäällikkö Petra Siutla-Luotonen Turusta vahvistaa.

Salon seudulla todettiin 1990-luvulla, että alueellinen päihdetyö oli hajanaista. Sama ihminen saattoi saada palveluja useista eri paikoista, mutta yhteistyö puuttui. Selviämisasemaa ei ollut, katkaisuhoitoa tarjosivat terveyskeskuksen vuodeosasto ja Halikon sairaala.

Syksyllä 2009 Salo solmi A-klinikkasäätiön kanssa kumppanuussopimuksen, jonka pohjalta A-klinikkasäätiö rakensi Anjalaan selviämisaseman ja vieroitushoitoyksikön.

– Hoitoon pääsyä helpottaa tosi paljon se, että asiakas voi hakeutua hoitoon itse ilman lähetettä ja kotikuntansa maksusitoumusta. Varsinais-Suomen kunnat ovat tiedostaneet se, miten tärkeää se on, että asiakkaat pääsevät hoitoon nopeasti ilman välikäsiä ja byrokratiaa, Siutla-Luotonen toteaa.

Turussa vieroitushoitoyksikössä on 21 paikkaa ja Salossa 12 paikkaa. Kummankin yhteydessä toimii selviämisasema.

– Paikan saa, on vieroituksen tarve mikä tahansa. Meillä ei ole korvamerkittyjä paikkoja alkoholi-, huume- tai lääkevieroitukselle.

Puolet asiakkaista hakeutuu vieroitushoitoon alkoholin johdosta, puolet huumeiden takia.