Keppihevoskilpailuista kehkeytyi vetonaula Kisko-päivässä – kesätapahtuma kokosi ihmisiä paikalle sankoin joukoin

0
Heidi Mäkelä, Sofia Hirvonen ja Nina Mäkelä-Hirvonen toimivat keppihevoskilpailun järjestäjinä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Kisko-Seuran Kiskolan pihalla järjestämässä toritapahtumassa oli tänä vuonna erityisen paljon kävijöitä. Hannu Brusilan Aijala-dokumenttielokuvan ensi-ilta keräsi toistasataa katsojaa.

Pihan pallokentällä nähtiin iloista keppihevoskisailua. Paikalle kisailemaan ovat pölähtäneet harrastuksestaan innostuneet sisarukset Lilja ja Ida Krüger.

– Radalla kisaaminen tuntui kivalta, toteaa 11-vuotias Lilja Krüger.

Helsinkiläiset Krügerit ovat Kiskon läheisyydessä mökkeilemässä. Kesäinen kepparikilpailu on ollut siskosten suosiossa jo useamman vuoden. Viidenkymmenen senttimetrin sarjassa kilpailleet tytöt ovat nyt kolmatta kertaa Kiskon keppihevoskipailussa. Lilja Krüger voitti viime kerralla neljänkymmenen senttimetrin luokan.

Ida ja Lilja Krüger ovat hurahtaneet keppihevosharrastukseen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

– Kilpailuun voi ilmoittautua kuka vain. Muutama vuosi sitten taisi olla ihan senioreitakin kisaamassa, tyttöjen isä Andrei Krüger kertoo.

– Käymme vielä syömässä ja hankkimassa tytöille uusia keppihevostarvikkeita, hän jatkaa.

Team Hopealaukka -perheyritys on tänä vuonna järjestänyt kilpailun ensimmäistä kertaa.

– Ennen koronavuosia edellinen järjestäjä antoi merkkejä, että he olivat lopettamassa Kiskon keppihevoskilpailujen järjestämisen. Päätimme alkaa pitämään keppihevosyritystä ja ostimme tuolloin esteitä kyseiseltä toimijalta, kertoo Team Hopealaukan Nina Mäkelä-Hirvonen.

Veera Vainio kisasi Kiskon keppihevoskilpailussa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Kisailijoiden määrä kaksinkertaistui ennakkoilmoittautuneiden määrästä tapahtumapäivänä.

– Ennakkoon ilmoittautui melko vähän kilpailijoita, muttä tänään osallistujamäärä tuplaantui, Mäkelä-Hirvonen kertoo.

Tyttäret Sofia Hirvonen ja Heidi Mäkelä tuomaroivat kilpailua tomerasti.

– Molemmat tytöt ovat harrastaneet lajia. Nykyään Sofia käy keppihevosleireillä erityisesti Akaassa.

Myyntikojujen ympärillä kiertelee paljon ihmisiä. Autot mahtuvat hädin tuskin pihalle parkkiin. Markkinoilla nähdään ennen kaikkeaa vanhempaa ikäpolvea nauttimassa kesäpäivästä.

Kiskolan pihalla käyskenteli ja jutusteli runsaasti ihmisiä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

– Saavuimme paikalle juuri äskettäin, ja tapasimme jo paljon tuttuja. Nyt on hieno ilmakin, kiskolainen Anja Aalto tähdentää. Hän on tullut torille miehensä Markku Kekkosen kanssa.

Aalto sanoo käyneensä Kisko-päivissä aikaisemmin monena edellisenä vuonna.

Markku Havia sen sijaan muistelee, ettei olisi käynyt Kisko-päivässä viimeiseen 25 vuoteen. Viime käyntikerralla hän voitti arpajaisista tuolin.

– Itse olen ollut täällä jo eilisestä lähtien roudarina, kertoo Kari Lindgren.

Päivän ohjelmaan kuului perniöläisen personal trainer Hanna Saarion opastusta Kiskolan pihan uusien ulkokuntoilulaitteiden käytöstä.

Personal trainer Hanna Saario näyttää, miten ulkoliikuntalaitteessa kuuluu liikkua. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

– Näissä laitteissa on jo valmiiksi hyvät ohjeet, mutta liikkeitä tehdessä on myös hyvä muistaa pitää esimerkiksi polvet kohtisuoraan eteenpäin, hän sanoo.

Salon Parkour Akatemian Juho Sarnolta sai opetusta parkourin saloihin kirjaston takana, jonne oli viritelty hyppyrata. Rata oli suosittu lasten keskuudessa.

Juho Sarno opasti parkouria. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Kirjastossa Naarjärven suojeluyhdistyksen Pekka Salomaa ja Pirjo Lönnqvist kertoivat 50-vuotiaasta yhdistyksestä ja Naarjärvi-kirjasta.

Musiikkia päivässä soittivat Rauni Rokka ja Saloha!. Tapahtumassa oli myös erilaisia myyntipöytiä ja yhdistysten edustajia.

Saloha! esiintyi Kiskossa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen
  • Lue lisää aiheesta
  • Kisko