Kiinan ja Yhdysvaltain presidentit sopivat puhelimitse tapaavansa kasvokkain

0

Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit Joe Biden ja Xi Jinping ovat keskustelleet puhelimitse ja sopineet myös tapaavansa kasvokkain.
Valkoisen talon mukaan neuvotteluissa tähdättiin kahden maailmanmahdin ongelmaisten välien silotteluun. Kiinalainen valtionmedia kuvaili yli kaksituntista puhelua suorasanaiseksi.
Xi ja Biden ovat soittaneet toistensa kanssa viisi puhelua Bidenin presidenttikauden aikana, mutta he eivät ole toistaiseksi neuvotelleet kasvokkain.
Puhelussa Xi muun muassa varoitti Bidenia ”leikkimästä tulella” Taiwanin suhteen. Taiwan on itsehallinnollinen saari Kiinan rannikolla ja Yhdysvaltain läheinen liittolainen. Kiina ja Taiwan pitävät molemmat itseään Kiinan laillisena hallintona.
Jännitteet Taiwanin suhteen ovat kasvaneet viime aikoina. Asiantuntijat ja poliitikot ovat ilmaisseet huolensa Kiinan mahdollisesta halusta yhdistää maat väkivalloin. Viimeksi kesäkuussa Kiina uhkasi sodanjulistuksella, jos Taiwan julistautuu virallisesti itsenäiseksi.
Toukokuussa Biden taas sanoi suoraan vuosikymmenten epävarmuuksien jälkeen Yhdysvaltain puolustavan aseellisesti Taiwania, jos Kiina hyökkää. Ulkoministeri Anthony Blinken pehmenteli myöhemmin Bidenin puheita ja sanoi, että Yhdysvallat on kuitenkin sitoutunut yhden Kiinan politiikkaan.

Ihmisoikeusloukkaukset ja kauppasota hiertävät

Bidenin mukaan hän nosti puhelussa esiin ihmisoikeuskysymyksiä Kiinan suorittamasta kansanmurhasta ja pakkotyöstä. Yhdysvallat totesi viime vuonna Kiinan sorron uiguurivähemmistöä kohtaan olevan kansanmurha.
Sen sijaan Bidenin mukaan puhelussa ei keskusteltu kauppatariffeista. Bidenin edeltäjä Donald Trump aloitti kautensa aikana kauppasodan Kiinaa vastaan määräämällä miljardien edestä 25 prosentin tuontitulleja kiinalaisille tuotteille.
Biden ei ole lopettanut edeltäjänsä aloittamaa kauppasotaa.

STT

Kuvat: