Kiista Varvojärven uimalan puomista Perttelissä kiihtyy – aukioloaika lyhentynyt neljän vuoden takaisesta 34 tunnista kuuteen tuntiin viikossa

14
Salon kaupunki asensi Varvojarven uimarannallle johtavalle tielle puomin kolmetoista vuotta sitten. Päätöksen puomista oli tehnyt jo Perttelin kunta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Kesä on jälleen kuumentanut kiistaa Varvojärven uimarannasta Perttelissä. Salon kaupunki on vuokrannut uimalan saunan yhdistykselle, joka pitää puomia auki vain kolme tuntia kahtena päivänä viikossa. Kävelymatkaa puomilta rantaan tulee kolmesataa metriä.

– Edellytän, että puomiasia ratkaistaan ensi tilassa. Myös saunan vuokrasopimusta tulisi tarkastella, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) sanoo.
Nikkanen sanoo puhuvansa erityisesti lapsiperheiden ja ikäihmisten puolesta.

– Ihmisiä harmittaa, kun kovassa käytössä ennen ollut uimaranta on nykyisin vaikeasti saavutettavissa. Puomi käytännössä estää rannan käytön kuntalaisilta ja satunnaisilta matkailijoilta, kaupunginvaltuutettu Karoliina Vierjoki-Väätäinen (kesk.) korostaa.
Salon uusi vapaa-aikajohtaja Antti Mattila ryhtyy selvittämään asiaa.

Salon kaupunki etsi kiivaasti säästökohteita Nokian luhistuttua kymmenen vuotta sitten. Saunoista luopuminen oli mukana kaupungin sopeutusohjelmassa, ja liikuntapalvelujen piti säästää sillä 30 000 euroa.

Salon Kylmäuimarit ry tarjoutui vuokraamaanVarvojärven saunan ylläpitokuluja vastaan.Kymmenvuotinen vuokrasopimus allekirjoitettiin syksyllä 2016.
Yhdistys uusi välittömästi saunan lauteet ja hankki uuden kiukaan, joka oli valmistettu käsityönä.

Keväällä 2018 yhdistys pystytti tienvarteen kyltin ”Oleskelu sallittu saunan aukioloaikoina”. Saunan kerrottiin olevan auki joka päivä: maanantaista perjantaihin kello 17–21 ja lauantaista sunnuntaihin kello 14–21.
Kyltti teki selväksi, että ”Varvon uimalasta vastaa Salon Kylmäuimarit ry”.

Kesällä 2018 Varvojärven uimarannan puomi oli avoinna jokaisena viikonpäivänä, yhteensä 34 tuntia viikossa. Kuva: SSS-arkisto/Veera Välimäki.

Kohu oli valmis. ”Millä oikeudella Salon kylmäuimarit kieltää oleskelun Varvojärven rannalla?” nimimerkki Onko pää jäässä kysyi Salon Seudun Sanomien tekstaripalstalla.

Kylmäuimarien halikkolainen sihteeri Liisa Tunnela selvensi lehdessä, ettei uimista ja siivoa rannalla oleskelua olla kieltämässä missään tapauksessa. Tunnelan mukaan puomi oli ollut paikoillaan vuosikymmeniä.

Tänä kesänä Varvojärven sauna on auki enää kahtena päivänä viikossa –  tiistaisin ja perjantaisin kello 17.30– 20.30. Aukioloaika on lyhentynyt neljän vuoden takaisesta 34 tunnista kuuteen tuntiin viikossa.

Uimalan ilmoitustaululla on lappu ”Oleskelu kielletty 20.45–06.00”. Päiväsaikaan rannalla saa käydä, vaikka puomi olisikin alhaalla.

Kylmäuimarien Liisa Tunnela sanoo edelleen, ettei asiassa ole mitään uutta.
– Siinä on ollut puomi monta kymmentä vuotta, ja se on ollut aina kiinni silloin, kun sauna ei ole ollut auki. Ihmisten kävelytaito on yllättäen heikentynyt tänä aikana, kun se [Varvojärven sauna] on ollut meidän hallinnassamme.

Tunnela kehottaa uimareita menemään Kokkilaan. Siellä on hänen mukaansa esteetön kaupungin ranta.

Tänä kesänä puomi on ylhäällä enää kahtena päivänä viikossa yhteensä kuusi tuntia. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Mökkiläiset valittivat Perttelin kunnalle 2000-luvun alkupuolella, että Varvojärven uimalasta oli heille häiriötä. Rantaan kokoontuneet nuorisoporukat melusivat iltaisin, ja yhtenä juhannuksena oli nujakoitu niin, että poliisikin oli hälytetty paikalle.

Perttelin kunta päätti kesällä 2007 puomista, joka estäisi autolla ajamisen rantaan silloin, kun sauna on kiinni. Salon kaupunki asensi puomin lopulta kuntaliitoksen jälkeen heinäkuussa 2009. Tarkoitus oli hillitä öistä metelöintiä.
Puomin pystytyksestä on kolmetoista vuotta.
– Noin vanhoilla ongelmilla ei voi enää perustella. Niitä ei välttämättä ole enää olemassakaan, ja pitää antaa uusi mahdollisuus, Saku Nikkanen toteaa.

Nikkanen muistuttaa, että kaupunkiin syntyy aika ajoin nuorisoryhmiä, joilla on tapana kokoontua jossain. Aikuistuttuaan porukat myös katoavat. Pelättyä riehuntaa tai ilkivaltaa voitaisiin Nikkasen mielestä hillitä kameravalvonnalla.

Liikuntatieteiden maisteri Antti Mattila aloitti Salon vapaa-aikajohtajana vasta kolme viikkoa sitten, mutta Varvojärven tilanne on jo hänen työlistallaan.
– Joku siellä hiertää kovasti.
Mattila aikoo lähipäivinä käydä tutustumassa uimarantaan sekä perehtyä kaupungin ja Kylmäuimarien väliseen vuokrasopimukseen, jota hän on ehtinyt vasta silmäillä.

– Toivottavasti puomi saataisiin pois. Peräänkuulutin jo viime valtuustokaudella, että vuokrasopimuksen ehtoja tarkasteltaisiin, mutta silloin asia ei edennyt, Karoliina Vierjoki-Väätäinen sanoo.
Hän kertoo ehdottaneensa, että rannalle voitaisiin työllistää palkkatuella salolainen nuori avaamaan ja sulkemaan puomia, jos muuta ratkaisua ei löydy.

Vierjoki-Väätäinen otti Varvojärven rannan käytön jälleen puheeksi vapaa-ajanlautakunnan kokouksessa 16. kesäkuuta. Hän muistuttaa myös hiljattain valmistuneesta Salon liikuntaolosuhteiden kehittämissuunnitelmasta.
”Palautetaan Varvojärven uimaranta ja uimala kaupungin ylläpitoon (2026)”, North Sport Consulting Oy toteaa kaupungin tilaamassa suunnitelmassa.

Salon Seudun Sanomat teki Salon Kylmäuimarit ry:n vuokrasopimuksesta tietopyynnön Salon kaupungille keskiviikkona.

Iisakin Pirtti

Perttelin kunta rakennutti Varvojärven itärannalle Iisakin Pirtiksi nimetyn rantasaunan vuonna 1973. Maa-alueen kunta oli saanut maanvaihtokaupassa.

Hiekkapohjainen uimaranta on noin 30 metriä leveä. Rannassa on laituri, lasten pieni liukumäki, sauna, wc sekä grillikatos, jota voi käyttää maksutta. Alueella on myös beachvolley-kenttä.

Uimalan omistaa Salon kaupunki. Salon Kylmäuimarit ry on siellä vuokralla. Yhdistyksen saunamaksu ei-jäseniltä on 5,50 euroa aikuiselta ja 3 euroa alle 15-vuotiailta. Alle 7-vuotiaat lapset saavat saunoa maksutta.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Älytöntä
5 kuukautta sitten

Jotenkin pystyy ymmärtämään, että puomi kiinni esim. klo 22-7 välisen ajan, mutta nykyinen käytäntö on aivan älytön.

Urpo
5 kuukautta sitten

Lehmijärven aina kiinni olevalta puomilta on matkaa lipunmyyntiin 265 m. Jos Varvolla on matkaa 300 m, tuossa välissä kai kipuraja sijaitsee.

Hämmästynyt
5 kuukautta sitten

Luulisi, että kesäaikaan kannattaisi paikkoja pitää auki ja kahvila/kioskia myös, vaikka sauna lämpiäisikin vain iltapäivisin. Helteellä vähintään jätskin myynnin luulisi kannattavan.

Hämmästynyt
5 kuukautta sitten

Salon kylmäuimarien sivuilta lainaus (sivu päivitetty 2022): Varvojärven tilat, sekä tupa, että sauna, ovat vuokrattavissa myös yksityistilaisuuksiin ympäri vuoden.”
Tieto siis löytyy netistä.
Se mitä ei nopeasti löydy: Onko Salon kaupunki antanut seuran käyttöön tilat edelleen vuokrattaviksi? Onko Salon kaupunki vastuussa tilojen ym, kunnossapidosta?
Hämmästyin uudestaan.

EikkaMeikka
5 kuukautta sitten

Aina kannattaa isolla rahalla rakentaa ja remontoida uimahalleja ja laittaa rannat yleisöltä kiinni, kaupungin omaisuus kannattaa aina luovuttaa yhdistysten yksityis vuokrauskäyttöön, semmosta se elämä on, onneksi on kuntia missä voi uida asukkaat vapaasti.

Tosi on
5 kuukautta sitten

Nii onko siinä ennen puomia parkkipaikkoja vaikka puomi olisi kiinni ja päivisin 7-22 välillä saa uida.
Saako auton parkkiin.
Pitkä matka se on pyörällä sinne ajella vaikka Kaivolasta tai jos vaikka Hajalasta joku haluaisi siellä uida.
Emme asu missään urbanissa Cityssä jossa tämä joukkoliikenne menee ovelta ovelle

Pasi Lehtovaara
5 kuukautta sitten

Ensi tilaa odottaessa voi mennä jonkin aikaa. Ennen vaaleja kun uhottiin, että Salon Vuokratalot laitetaan kuntoon, ja sehän meni sitten ihan aikuisten ”yhteisten asioiden” hoitamiseksi – leikiksi, jolla ei näytä olevan loppua.

Jny
4 kuukautta sitten

Minusta kaupungin tulisi vakavasti harkita vuokrasopimuksen purkua. Kun palvelun tarjoaja itse kehottaa ihmisiä menemään muualle uimaan lienee toiminnasta tullut rasite?

Repa
4 kuukautta sitten

Voisi luulla että kaupunginhallituksen puheenjohtajalla olisi tärkeämpiäkin asioita agendallaan kuin tämä Varvojärven ensijaisesti hoidettava puomiasia, taitaa Salon kaupungin asiat olla muilta osin kunnossa!

Vk
4 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Samaa mieltä Repan kanssa. Ajaakohan tulevat eduskuntavaalit puheenjohtajaa tarttumaan näiden tärkeiden asioiden hoitoon ensisijaisesti?

Maija
4 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Pienistä puroista…..

Varvon ja Kokkilan rannoilla on pieni ero: Kokkila on liikuntatoimen hallinnoima. Ehkä sen ansiosta siellä pääsee kesäisin saunomaan ja uimaan joka päivä.
Kokkilan saunaa saa vuokrata erikseen talviuintikäyttöön.
Kannattaisi harkita Varvon palauttamista liikuntatoimen hallintaan.

MDI
4 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Kokkilan uimala on hieno, ongelmana ovat vain käyttäjät. Auto pitää saada saunan lauteille parkkiin, vaikka rannassa on aluepysäköintikielto, joka sallii pysäköinnin vain P-merkityille paikoille. Myös uistelijoiden trailerit pitää pysäköidä maalaiturille niin, ettei Paikku mahdu kääntymään, ja samalla estetään veneiden/lauttojen lastaaminen suoraan autosta/kuorma-autosta.

Tämän kesän uutuus on leiriytyminen, yläparkkiksella on pahimmillaan ollut neljä asuntovaunua tai -autoa ja tietysti niin, että kukin vie poikittain kolmesta viiteen parkkipaikkaa.

Voisiko asioille tehdä jotain, kieltää leiriytyminen, sakottaa väärästä pysäköinnistä jne. Lisäksi 1.6.22 tuli Kokkilassa voimaan 15 km/h nopeusrajoitus sekä aallokontekokielto, sitäkin voisivat viranomaiset valvoa.

Maija
4 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Totta. Samat asiat olen havainnut jo aiempina vuosina: asuntoautoilijat ovat löytäneet molemmat parkkipaikat. Leiriytyminen on jo kielletty jos en väärin muista. Muuten olisin useampana kesänä mielelläni telttaillut siellä.
Nuotiopaikan ansiosta Kokkila on oiva paikka opettaa merestä-ruoaksi- ketju nuorelle kalastajalle.
Kuuleman mukaan siellä valvotaan kalastuslupia 👍

Varvolla on samat mahdollisuudet.
Onni on parkkipaikka portin ulkopuolella.

Lasse Reunanen / Salo
4 kuukautta sitten

Olen lukenut, että myös Klippulan kesäsiirtolaan vievällä tiellä olisi jokin puomi tms. esteenä autoille. Paikun ilmaiskyydit heinäkuulle asti oli hyvä päätös, joka olisi ensi vuonnakin suositeltavaa.

Klippulaan voisi myös 7/2023 kesällä olla Paikun kyyti ilmaisena – puoliksi Perniö – Förby ajoista, jolla autottomatkin pääsisivät yhteisrannallemme. Niitä yöpymisiä voisi siellä silloin päivittäin antaa ja arpoa paikalla ilmoittautuneille. Hoito Salon nuorilla sauna, siisteys ja valvonta, tai vaikka Meripirtin väellä.