Kiskon Kivimakasiinissa runoillaan elämän ylä- ja alamäistä – iltatapahtumissa voi kokea tarinan ihmisen syntymästä kuolemaan

0
Janne Kuusinen (vas.) ja Aki Toivoniemi ovat Eila Mamialle kuin omia poikia. Trion esiintyjiä nitoo tiukasti yhteen runojen ihmeellinen maailma. Kuva: SSS-arkisto/Santeri Iltanen

Heinäkuussa Kiskon Kivimakasiinissa Toijassa kuullaan Eila Mamian lausuntaa ja Janne Kuusisen sekä Aki Toivoniemen sävellystyötä. Miehet myös soittavat ja laulavat tilaisuudessa. Kuusinen toimii haitarin, pianon sekä basson takana ja Toivoniemi soittaa kitaraa.

– Esitykseen valitsemamme runot kertovat jokseenkin aikajärjestyksessä ihmisen elinkaaren kehdosta hautaan. Ne ilmentävät muun muassa nuoruuden seksuaalista kiihkoa ja elämän raadollisuutta, kertoo runonlausunnan taituri Mamia.

Runojen on tarkoitus luonnehtia elämää huippukohtineen ja mahalaskuineen. Pelkkiä tyypillisiä kaihoisia ja kaunomielisiä riimirunoja on haluttu välttää.

Mamia laati runoiltoja varten ohjelman jo vuoden 2020 kesää varten. Korona kuitenkin verotti esiintymismahdollisuuksia. Esitykset tulevat olemaan eri sukupolvia edustavan kolmikon ensimmäisiä tämän vuoden puolella.

– Ohjelma on hiukan matkan varrella muuttunut alkuperäisestä. Joitakin teoksia olemme yhdessä lisänneet, toisia poistaneet. Välillä yksimielisesti ja toisinaan olemme olleet eri mieltä, Mamia hymyilee.

Eila Mamia lausuu, Janne Kuusinen (vas.) ja Aki Toivoniemi säestävät. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

 

 

Tuotoksia on pohdittu sisällöltään tähän päivään sopiviksi ja helposti ymmärrettäviksi.

– On myös tärkeää, että runot pysyvät yksinkertaisina, koska yleisö kuulee ne yleensä vain kerran, Mamia tähdentää.

– Ne ovat nyt melko lyhyitä ja kevyitä kuunnella, Toivoniemi jatkaa.

Kuulijalle on tarkoitus tulla yllätyksenä, mikä teos esitetään milläkin tavalla. Käsiohjelmaan ei ole merkitty esityksessä lauletuiksi ja lausutuiksi tarkoitettuja runoja erikseen.

– Olemme halunneet ajoittaa runonlausunnat ja runoihin pohjautuvat laulut ohjelmaan sikin sokin, Kuusinen sanoo.

Hänen mukaansa musiikki pohjautuu yllättävän usein runoihin.

– Vasta kolmekymppisenä huomasin, miten moni kappale perustuu runomuotoon. Hienoja runoista tehtyjä lauluja on paljon.

Runoilta tarjoaa taide-elämyksen lisäksi pakoreitin arjen toistuvista rutiineista.

– Ajatuksena on, että esityksen aikana pääsee pieneen pakokapseliin jokapäiväisestä elämästä, Kuusinen jatkaa.

”On tärkeää, että runot pysyvät yksinkertaisina, koska yleisö kuulee ne yleensä vain kerran.”

Iltoina kuullaan muiden lomassa kotiseudulta tutun Taimi Vesterisen Pitkä odotus, Eino Leinon Pro humanitate, Tommy Tabermannin Jotta pääsisi perille sekä L. Onervan Te naiset. Kokonaisuudessaan esitettäviä runoja on 27, ja ne ovat 22 eri runoilijan tuotoksia.

Tilaisuus kestää reilut kaksi tuntia. Esityksissä on kaksi puolen tunnin mittaista puoliaikaa. Niiden välissä on kahvitauko, jolloin kahvia saa juoda kaikessa rauhassa.

– Olemme antaneet ihmisten juoda kahvinsa omaan tahtiin. Kahvitarjoilujen tuoton lahjoitamme Kiskon Mannerheimin Lastensuojeluliitolle sekä jalkapalloseura FC Cobrille, Mamia kertoo.

Esiintyjät toivovat, että ohjelmanumeroiden väleissä ei taputettaisi, jotta esitykset eivät keskeytyisi. Puoliaikojen jälkeen saa antaa aplodit.

Runonlausuntaa ja laulantaa voi käydä kuuntelemassa Toijassa Kiskon Kivimakasiinissa Eino Leinon päivänä keskiviikkona 6.7. ja sunnuntaina 10.7. sekä maanantaina 11.7. Esitys alkaa kaikkina päivinä kello 18.