Klassisen kitaransoiton lyyrisyyttä ja draamaa – Teijon kirkossa raikaa lauantaina 1800-luvun romantiikan kitarasävellyksiä

0
Klassinen kitaristi Santeri Rautiainen on soittanut esimerkiksi Kamarikesä-, What Ever Works- ja Tampere Guitar Festival -tapahtumissa. Kuva: Heikki Heinonen

Teijon kirkossa kuullaan lauantaina klassisromanttisia kitarasävellyksiä. Savonlinnalaislähtöinen kitaristi Santeri Rautiainen on rakentanut ohjelman hienostuneista ja moniäänisistä sävellyksistä.

Hänen esityksensä koostuu paikoin vähemmän tunnettujen, yllättävienkin säveltäjien musiikista. Konsertin teokset luovat tarinallisen sarjan esitellen eri säveltäjäpersoonia.

– Ensimmäisessä puoliskossa kuullaan 1800-luvun kitarasäveltäjien töitä. Heidän lähtökohtansa ovat musiikillisesti toisistaan poikkeavia, Rautiainen kertoo.

– Espanjalaista Fernando Soria virtuositeetti ei avoimesti kiinnostanut, vaan hän sai kitarakoulutuksensa munkkiluostarissa. Italialainen Giulio Regondi puolestaan oli kellariin lukittu ihmelapsi. Itävaltalainen Leonard Schulz taas ihaili samaa kansalaisuutta edustavaa varhaisromantiikan säveltäjä Frans Schubertia.

Rautiainen soittaa romantiikan ajan kitarasäveltäjien etydejä. Ne tarkoittavat harjoituskappaleita, mutta Rautiaisen mukaan sävellykset ovat tästä huolimatta myös paljon enemmän.

– Näissä sävellyksissä on roppakaupalla kauneutta ja suuria melodioita. Soittimesta on haettu hienoja sävyjä harmonisten sointujen avulla, Rautiainen kuvailee.

Esityksen toisessa osassa hän soittaa J.S. Bachin pohdiskelevan ja surumielisen 5. sellosarjan sovituksen.

– Tämä kappale kuullaan yleeensä a-mollissa, mutta nyt soitan sen g-mollissa, joka on erityisen alakuloinen sävellaji.

Olli Mustosen 1. kitarasonaatti päättää konsertin. Se on saanut inspiraationsa kalevalaisesta runonlauluperinteestä.

Rautiaisen esitys on osa perinteistä kesäkiertuetta, jota hän on järjestänyt vuodesta 2018. Tämän kesän kiertue on lyhyempi kuin menneinä vuosina.

– Tänä vuonna otan hieman rennommin konsertoinnin osalta. Nyt esityksiä on noin kymmenen. Aikaisemmin niitä on ollut suurin piirtein kaksikymmentä.

Ohjelman kokoaminen ja harjoitteleminen syntyy kesien jälkeen vuoden mittaan. Rautiainen laatii ohjelman toisiaan täydentävistä kappaleista.

– Loppukesästä ja syksyllä alan aina pohtimaan seuraavan kauden ohjelmaa. Vähän kuin ravintolaruoissa on sekä hapokkuutta ja makeutta, myös näihin kokonaisuuksiin pyrin poimimaan erilaisia vivahteita. Niistä sitten muodostuu itse elämys.

Rautiainen kertoo, että esimerkiksi saksofonin ja kitaran kanssa on yllättävää, että klassista musiikkia voi soittaa kyseisillä soittimilla.

– Kitaran suhteen tämä on eksoottista. Klassisten kappaleiden harjoitteleminen on haaste, mutta myös mahdollisuus. Kitara on todella hieno soitin sovitusten tekemiseen.

Klassista musiikkia soittava Rautiainen kiinnostui kitaransoitosta jo 8-vuotiaana. Kulttuuria arvostavassa perheessä kasvaneen Rautiaisen musiikillinen alkutaipale pääsi vauhtiin hänen isänsä opissa.

– Nuorena poikana minulta kysyttiin kotona ovelasti, haluaisinko aloittaa jonkun soittimen soittamisen. Kitara oli minulle mieluinen valinta.

Savonlinnan taidelukiossa opiskelleen Rautiaisen pääsoitin oli klassinen kitara. Lukion jälkeen hän opiskeli Sibelius-Akatemian kitaraluokalla. Sen jälkeen kutsuivat opinnot Espanjassa Alicanten yliopistossa ja Hollannin Maastrichtissa. Tällä hetkellä Rautiainen opettaa kitaransoittoa oman soittonsa ohella.

Teijon kirkossa klassista kitaransoittoa lauantaina 23.7. kello 18. Osoite Puukartanonpolku 1. Kesto 70 minuuttia. Vapaa pääsy. Käsiohjelma maksaa 10 euroa.