Kotimaan matkailu löytyi uudelleen – Salon seudun matkailuyrittäjillä edelleen vilkasta koronapiikin jälkeenkin

1
Särkisalossa vuokramökissä lomaileva Lasse Uronen lämmittää saunan joka päivä. Urosen perhe on tavannut lomailla vuokramökissä, sillä koti sijaitsee Yhdysvalloissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Suomusjärven Laperlan kylän lomamökit eivät seiso tyhjillään koronabuumin jälkeenkään. Lomalaperlan vuokramökkien varauslistat ovat täyttyneet myös tänä kesänä, vaikka kotimaan matkailijoiden epäiltiin suuntaavan ulkomaille rajoitusten hellitettyä.

– Kesät ovat olleet täynnä, yrittäjä Riku Vihervaara sanoo.

Vastaavaa kertovat muutkin alalla toimivat. Kaikki kotimaan matkailijat eivät suinkaan hävinneet.

Tämä koronapiikin tuoma matkailuryntäys näkyy selvästi vuokramökkejä välittävässä Lomarenkaassa.

– Vuoteen 2019 verrattuna kasvua on 40 prosenttia, Suomi on löydetty uudelleen, Lomarenkaan liiketoimintajohtaja Juha Purhonen iloitsee.

Korona-aikaan verrattuna on toki laskua, hiukan yli kymmenen prosenttia, mutta tuolloin ihmiset lomailivat kotimaassa, kun ulkomaille oli hankala päästä.

Lomarenkaalla on Purhosen mukaan parhaillaan jopa pulaa vuokrattavista saaristokohteista Salon seudulla.

Pandemia-aika oli ihan omaa luokkaansa ja kohteli matkailuyrittäjiä vaihtelevasti.

– Alku oli ihan katastrofi, kun Marin sanoi, ettei mökeille saa mennä, suomusjärveläinen Riku Vihervaara muistuttaa rajoituksista.

Uudenmaan sulku esti myös käytännössä kulkemisen pääkaupunkiseudulta osaksi aikaa.

Myöhemmin tilanne muuttui, kun suomalaiset löysivät kotimaan mökkilomat ja luontomatkailun muiden muassa. Vuokramökillekin tultiin pidemmäksi aikaa etätyöhön.

Kotimaisille lomamökeille riittää kysyntää, vaikka ulkomaanmatkailu onkin jälleen lisääntynyt koronan jälkimainingeissa. Kuvituskuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Lomarenkaan Juha Purhonen kuvailee korona-aikaa kautta aikojen parhaimmaksi mökkivuokrauksen kannalta. Hän sanoo, että ulkomaanmatkailun taas avauduttua ei edes odotettu yhtä suurta suosiota.

Pudotus koronasta jäi kuitenkin pienemmäksi, mitä oli arvioitu.

Purhonen kuvailee tilannetta torjuntavoitoksi. Kasvu koronaa edeltävästä ajasta eli vuodesta 2019 tulee hänen mukaansa suurimmaksi osaksi kotimaisista matkailijoista.

Myös Särkisalossa toimivan Ylöstalon matkailutilan yrittäjä Juha Karimo arvioi, että matkailukesä on ollut vilkkaampi kuin koronaa edeltävänä aikana, vaikka poikkeuksellisesta korona-ajasta onkin tultu alaspäin.

Matkailijat ovat hänen mukaansa palanneet aika lailla normaaliin, ja nyt joukossa näkyy taas ulkomaalaisiakin.

Särkisalossa sijaitseva matkailutila tunnetaan siitä, että mökeillä käy paljon ulkomaalaisia kalastusmatkailijoita.

Lomamökit palvelevat sekä lyhyt- että pitkäaikaisia vuokralaisia. Kuvituskuva: SSS/Seija Järvinen

Kesä on ollut hyvä myös Perniössä sijaitsevalle Leipyölin tilalle. Tila tarjoaa sekä majoituspalvelua että ruokailua.

– Varauskirjat ovat olleet suhteellisen täynnä, kuvailee tilan maatalousyrittäjä Antti-Jussi Räsänen.

Hänkin arvioi, että matkailukesä on ollut vilkkaampi kuin ennen pandemian alkua eli vuonna 2019.

Räsänen pohtii, että syynä kasvuun saattaa olla sekin, että majoitusta alettiin markkinoida enemmän netissä.

– Voi olla digiloikan vaikutusta, hän sanailee.

Räsänen sanoo myös Matildan suosion heijastuvan hänen yritykseensä.

Ero korona-ajan buumiin on kuitenkin tuntuva, sillä tuolloin jouduttiin myymään jopa ei-oota. Räsänen sanoo, että vaikka majoitustilat olivat täynnä, ihmiset soittivat ja kysyivät, mahtuisiko kuitenkin.

Nyt majoitustilat ovat olleet täyskäytössä juhannuksesta saakka.

Tila tarjoaa sekä mökki- että huonemajoitusta. Mökeissä viivytään tyypillisesti viikko tai kaksi viikkoa. Huonemajoitusta käyttävät tulevat illalla ja lähtevät aamulla.

– Paljon käy sellaisia, jotka käyvät sekä Fiskarsissa että Matildassa.

– Lisäksi käy paljon pyöräilijöitä, Räsänen kertoo.

Suomalaisen mökki-idyllin kuvitellaan kiteytyvän veden äärelle. Menekkiä on kuitenkin myös kuivan maan mökeille. Kuvituskuva: SSS-arkisto

Vuokramökkibisnes kasvoi kuivalle maalle

Lomalaperlan mökit ovat täynnä, vaikka ne eivät sijaitse saaristossa tai veden äärellä. Kuivan maan lomakohteet sijaitsevat suomalaisessa metsämaisemassa.

– Näkymä muistuttaa Lapin maisemaa, Riku Vihervaara kuvailee.

Yhteensä hänellä on neljä kohdetta, joista yksi on niin sanottu mummonmökki ja loput uudempia. Ensimmäinen valmistui yhdeksän vuotta sitten.

– Setäni oli aloittanut mökin rakentamisen, mutta hän menehtyi.

– Rakensin päältäpäin valmiin mökin vuokrakäyttöön, koska sillä ei olisi ollut muutakaan käyttöä, Vihervaara kertoo.

Kalliomäellä olevan mökin varustuksiin lisättiin suomalaisten tunnetusti kaipaama vesielementti. Vihervaara on varustanut muutkin lomakohteensa porealtailla ja paljuilla. Sedältään jääneen mökin jälkeen hän on tehnyt kolmen vuoden välein kolme muuta mökkiä samalle perikunnan omistamalle maalle.

Suomusjärveltä kotoisin oleva Vihervaara asui mökkiprojektin alettua pääkaupunkiseudulla, jossa hänen työpaikkansa oli ja on edelleen. Sen sijaan hän itse on nykyisin taas suomusjärveläinen ja tekee etätöitä.

Hän sanoo suunnanneensa markkinoinnin aluksi pääkaupunkiseudulle, josta tulee edelleen noin 70 prosenttia asiakkaista. Seuraavaksi eniten tulee Turusta, jonne mökkejä nyttemmin on alettu markkinoida.

Vihervaara sanoo, että mökit sijaitsevat sopivan ajomatkan päässä Helsingistä, mikä on tärkeää. Aika monet nimittäin haluavat lyhyen viikonlopun mökkiloman.

Talviaikaan viikonloput ovat hänen mukaansa olleet lähes täynnä, minkä lisäksi käyttö kasvaa erilaisten lomien ja juhlapyhien aikaan.

Kaliforniassa asuvan Lasse Urosen Särkisalon-mökkilomaan kuuluu kalastusta, uintia, ruokailua ja saunomista. Kuvan mökki ei liity tapaukseen. Kuvituskuva: SSS-arkisto

Hyvät kalavedet vetävät Särkisaloon

Uinti, kalastus, ruokailu, saunominen. Tästä koostuu nykyisin Kaliforniassa asuvan Lasse Urosen mökkiloma Särkisalossa Ylöstalon matkailutilan vuokramökissä.

– Tykkään merestä ja rannasta, sanoo vesillä viihtyvä mies.

Perimmäinen syy Särkisalossa lomailuun onkin kalastus.

– Täällä on hyvät kalavedet, hän sanoo.

Hänestä on hienoa lähteä kalaan ilta-auringossa, edetä veneen kanssa hiljalleen ja odottaa, että kala käy pyydykseen.

Särkisalon vesistä on tähän aikaan vuodesta noussut haukea, ahventa ja kuhaa.

Yhdysvalloissa asuvalle Uroselle on järkevää lomailla perheen kanssa vuokramökissä, joka ei kuitenkaan ole joka kerta sama, vaikkakin jo vuosia Särkisalossa.

– Joskus olen ollut kaksikin viikkoa, nyt olen viikon, hän sanoo.

Korona-aikana Särkisalon-lomailuun tuli tauko. Turkulaislähtöiselle Uroselle seutu on tuttua, sillä hän on asunut myös Salossa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Mä vaan
10 kuukautta sitten

Kohtuuhintaisia perusmökkejä 2-3 hengelle ei taideta enää vuokrata. Perus: puusauna, kesävesi ja ulkovessa riittäisivät. Kaasuhella, aurinkosähkö. Emme tarvitse paljuja.

Muutaman päivän netistä etsitty sopivaa ja sopivan hintaista. Tonni viikossa on liikaa pyydetty lähimatkailusta, kun emme halua luksusta, vain irti arjesta.