Kurtzen keramiikka-ateljee lopettaa toimintansa heinäkuussa – Tuulhatun koulutalon ylläpitäminen käy kalliiksi ja Kurtzen pariskunta ikääntyy

0
Erik ja Taina Kurtze keramiikka-ateljeen näyttelytilassa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Perniön Tuulhatussa sijaitsevan Kurtzen keraamista taidetta pursuavan ateljeen tarina on päättymässä. Suurimmiksi syiksi tähän selviävät talon lämmittämisen kalleus sekä Erik ja Taina Kurtzen ikä.

– Öljyn hinta on näinä päivinä kallistunut hirmuisesti. Nyt ei ole enää mahdollisuutta pitää tätä taloa, kun sen lämmittäminen on niin kallista. Meillä on pienet eläkkeet, toteaa keramiikkaa 60-luvulta asti taiteillut kahdeksankymppinen Taina Kurtze ykskantaan.

Taina Kurtze tähdentää, että hänen lonkkansa ei enää kestä keramiikan dreijausta ja tavaroiden siirtelyä esimerkiksi näyttelyihin. Kaunis, aikanaan Tuulhatun kansakouluna toiminut sininen maalaistalo on kolmikerroksinen. Kerroksia on raskas kulkea päivittäin.

– Olen pian menossa lonkkaleikkaukseen heinäkuun jälkeen. Sitä ennen on vielä aikaa pitää ateljeeta.

Paikka on auki taiteesta kiinnostuneille heinäkuun loppuun asti.

Itämaan tietäjistä, Jeesus-lapsesta, Joosefista ja Mariasta koostuva keramiikkaryhmä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kurtzet aikovat myydä talon seuraaville, kunhan sopiva uusi asunto löytyy. Taina Kurtze sanoo, että hyvä asuinpaikka voisi olla yksi kunnan vuokra-asunto. Vielä on kuitenkin epävarmaa, tuleeko juuri kyseisestä huoneistosta uusi koti.

– Siirtyminen tästä 560 neliön talosta noin 50 neliön huoneistoon tulee olemaan iso muutos, hän pohtii.

Muuttoa varten on myös mietittävä kaikkien taide-esineiden ja huonekalujen tulevaisuutta. Osa tavaroista on sellaisia, joita ei Taina Kurtzen mukaan voi edes lahjoittaa eteenpäin tai laittaa esimerkiksi ekotoreille myyntiin.

– Moni tavara joutaa kaatopaikalle. Kissan repimiä huonekaluja tai kaikkia keraamisia esineitä ei kukaan ota hoiviinsa.

Erik ja Taina Kurtze suunnittelevat hankkivansa muutaman rekan lavoineen esineiden kuljettamiseksi. Kaatopaikalle kuljetettavien tavaroiden lisäksi esimerkiksi uuteen kotiin tulevia taide-esineitä on paljon.

Teoksien vahva punainen väri on saatu liekkiuunissa polttamalla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pihasta on vuosien saatossa kasvanut melkoinen viidakko. Kun Kurtzen pariskunta muutti taloon Mäntsälästä vuonna 1984, oli vastassa lähes pelkästään hiekkaiset tilukset.

Vanhoja kuvia Kurtzen leikekirjasta katsoessa talo näkyi maantielle mainiosti. Nyt sitä on lähes vaikea erottaa tieltä vihreän peittonsa takaa.

– Täällä kasvoi tuolloin melkeinpä vain vaivainen pieni omenapuu. Paikka on rehevöitynyt sen jälkeen. Tämäkin mantsuriansiipipähkinä on kasvanut aivan valtavasti, Taina Kurtze ihmettelee ja sivelee suurilehtistä, eksoottisen näköistä puuta.

– Aikaisemmin olen takapihan metsästä käynyt hakemassa meille kesäisin muun muassa kirveliä ja raakunaa leivän päälle. Tänä kesänä en ole viitsinyt siellä käydä, kun kasvillisuutta on niin runsain mitoin.

Satulinnat ovat ihastuttaneet keramiikka-ateljeen pihalla jo vuosikaudet. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Puutarha on täynnä Taina Kurtzen vuosien saatossa tekemiä keraamisia eläimiä ja satulinnoja. Puiden siimeksessä seisoo muiden ohella ylväs, päältä sammaloitunut oinaan tai vastaavanlaisen sarvellisen sorkkaeläimen pää pienen tornin huipulla.

Keramiikkateokset ovat säilyneet ulkona vuosikausia vaurioitumatta. Taina Kurtze kertoo säilyneisyyden salaisuuden.

– Jotta esineet kestäisivät sään vaihtelua, savi on poltettava oikeassa lämpötilassa.

Iso osa Taina Kurtzen töistä on poltettu liekkiuunissa. Upea esineissä näkyvä punertava väri on polttamisen ansiota. Toimenpide vaatii aikaa ja jaksamista.

– Liekkiuunin valmiiksi laittaminen vie kokonaisen päivän. Seuraavana päivänä polttaminen ottaa seitsemästä kahteentoista tuntia. Uunin jäähtymiseen menee tämän jälkeen vielä kaksi päivää, kertoo polttamista harjoittanut Erik Kurtze.

Talon kuistin ylle asetetussa kyltissä sanotaan, että ateljee olisi auki aamuyhdeksästä iltaseitsemään.

– Taulu on asennettu jo kauan sitten. Periaatteessa ateljeeseen pääsee siihen merkityn aikataulun puitteissa. Vastaanotamme vierailijoita kuitenkin aina kun talon ovi on auki, Taina Kurtze hymyilee.

Kurtze keramiikka-ateljee on auki heinäkuun loppuun. Osoite Perniöntie 2999. 

Taina Kurtzen valkosipuliteoksia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo