Leppoisaa jutustelua ja voimasanoja – lacrossen ammattilaissarjaan pyrkinyt Roope Jokela haluaa urallaan vielä Euroopan mestaruuden

0
Tämä näky toistui usein: Roope Jokela on juuri tehnyt maalin. (kuvat: SSS/Marko Mattila)

– Five, eight.

Kyseinen englanninkielinen numerosarja kuului useaan kertaan Salon Urheilupuiston niin sanotulla nelosnurmella lauantai-iltapäivänä. Tuomari ilmoitti kulloinkin maalin tehneen miehen pelinumeron, ja melko useassa tapauksessa se oli 58.

Luku kuului LTU:n joukkueessa pelanneelle Roope Jokelalle. Kun LTU voitti Titansin täpärästi, varmisti se samalla miesten Suomen mestaruuden. Lajina lacrosse eli haavipallonakin tunnettu.

Sixes-pelimuodon otteluihin sisältyi sekä leppoisaa eri joukkueiden pelaajien välistä jutustelua että intensiivempää taistelua voitosta epäonnistumisten jälkeisine voimasanoineen.

– Ei se sinne syötä, hymähti LTU:n pelaaja vastapuolen kollegalle, kun vastustaja oli kärkkymässä lähellä maalia.

Kyllä syötti, joskin syöttö karkasi hieman haavin ulkopuolelle.

– Pakko vetää! ilmoitettiin Titansin miehelle, kun hyökkäysaika oli loppumassa.

Niin, Sixes-versiossa on yhtäläisyyksiä sekä hyökkäysajan osalta koripalloon ja maalien kokonaismäärissä jollain tasolla käsipalloon. Sekä esimerkiksi jäähyjen ja kentällä olevien pelaajien määrän osalta toki myös jääkiekkoon.

LTU pelasi muutaman tunnin sisällä kaksi ottelua. Kun aurinko ei puolen päivän jälkeen armahtanut menemällä pilveen, oli urakka varsin kova, kun vaihtopelaajia ei juuri löytynyt. Osa pelaajista nojasi loppuvaiheissa polviinsa.

– Kieltämättä kymmenen lämpöastetta vähemmän olisi ollut ihan kiva, Jokela hymähti.

Leppoisuus selittyy osaltaan sillä, että kolme SM-turnaukseen osallistunutta joukkuetta oli koottu tietyllä tapaa satunnaisesti, kun kunkin joukkueen kapteenit valitsivat pelaajia kaikkien ilmoittautuneiden joukosta.

Suomen miesten pelitaso on lacrossessa hyvinkin vertailukelpoinen muihin Euroopan maihin verrattuna. Takana ovat EM-pronssit sekä field että box lacrossista vuosilta 2016 ja 2017.

Boxin eli jääkiekkokaukalossa pelattavan version EM-kisat järjestetään seuraavaksi heinä–elokuun taitteessa Saksassa. Siellä on myös Roope Jokelan seuraava mahdollisuus saavuttaa unelmansa, Euroopan mestaruus.

– Kyllä EM-kulta on aivan realistinen tavoite. Viimeksi hävittiin välierä todella täpärästi, Jokela sanoo.

Lajin tulevaisuus kotimaassa sen sijaan huolestuttaa häntä.

– Rehellisyyden nimissä tilanne ei ole kovin hyvä. Nykyinen maajoukkue on hyvätasoinen, mutta juniorityötä tehdään valitettavan vähän.

Turkulainen, jo reilusti yli kymmenen vuotta lacrossea inhohimoisesti harrastanut Jokela pyrki viime vuonna Pohjois-Amerikan ammattilaissarjaan testileirin kautta. Paikka oli melko lähellä, mutta jäi sillä kertaa saavuttamatta.

– Osa kyseisen sarjan pelaajista tekee muitakin lacrosseen liittyviä töitä, mutta myös pelaamisesta saa korvauksen, Jokela kuvailee.

Lacrossenkin kohdalla havitellaan olympiastatusta, ja Jokelan mukaan näin saattaa myös tapahtua vuonna 2028. Pelimuotona olisi nimenomaan Sixes.

29-vuotiaan Jokelan kohdalla olympialaiset kuuden vuoden päästä eivät ole mahdottomuus, vaikkakin mutkia matkassa löytyykin. Oman iän lisäksi ratkaisurooliin nousisi tietysti se, riittäisikö Suomen taso kisapaikan saavuttamiseen.

LTU ja Titans pelasivat hyvin tasaisen ottelun.