Luottomies miksaa iltatorin – taustajoukoissa työskentelee vuodesta toiseen osaaja, joka on itseoppinut ammattilainen

0

Iltatorin kulissien takana käy kuhina. Äänentoisto- ja valopalveluiden pitkän linjan ammattilainen, Teppo Paronen, vetää johtoja ja kantaa monitoreita paikoilleen.

Teknikko on ollut iltatorilla töissä lukemattomia kertoja.

– Vuosia on kulunut ehkä viitisentoista, varmaan enemmänkin. Vaikea enää edes muistaa.

Vaikkei Paronen ole yleisön kanssa varsinaisesti kosketuksissa, hän seuraa jatkuvasti tekniikan toimivuutta. Jos bändillä ei ole omaa ääni- tai valoteknikkoa, homma hoidetaan paikallisin voimin.

– Harvemmalla artistilla on kaikkea tekniikkaa omasta takaa etenkään ulkoilmakeikalle. Otan vastuun puuttuvista laitteista ja tarvittaessa koko tekniikkapuolesta.

Teppo Paronen tuo joka torstai iltatorin tekniikan kätevästi kuorma-autolla suoraan lavan viereen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salon Iltatori ry sopii talvella koko kesäksi ääni- ja valotekniikan tekijät. Parosen yritys, Ääni ja Media Oy, valikoituu monestakin syystä toistuvasti tehtävään.

– Yhtenä kriteerinä on salolaisuus. Toisena on kokemus ja luotettavuus. Paroseen voi pitkän linjan tekijänä luottaa täysin, kertoo Salon iltatorin tuottaja Ville Virtanen.

Virtanen tunnistaa ammattilaisen otteet, sillä hän on itsekin työskennellyt pitkään valoteknikkona. Tuottaja arvioi Salon seudulla olevan kolme ammattiääniteknikkoa.

– Määrä kuulostaa pieneltä, mutta Salon tarpeeseen se on sopivan kokoinen miehitys.

Tuottaja myöntää iltatorien vaativan teknikolta melkoista sitoutumista.

– Rajoittaahan se tietysti muita töitä, kun pitää sitoutua keikkojen suunnitteluun ja viikoittain paikalle koko päiväksi.

Iltatorin tuottaja Ville Virtanen on tehnyt Teppo Parosen kanssa ensimmäisiä keikkoja jo vuonna 2015. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Parosen iltatoripäivä alkaa huolellisella suunnittelulla. Jokainen artisti tuo mukanaan omanlaisensa kaluston, jonka tekninen rider eli teknisten tarpeiden asiakirja määrittelee.

– Riderissa mainitaan esimerkiksi mitä soittimia artistilla on, onko omia monitorimiksereitä ja vahvistimia, Paronen avaa.

Kun päästään selvyyteen artistin vaatimuksista, huolehditaan puuttuva välineistö paikalle.

– Toisinaan hankitaan uuttakin välineistöä.

Parosen yritys omistaa useita erilaisia äänentoisto- ja valopalvelulaitteita. Hän kuljettaa tavarat paikalle ja aloittaa laitteiden kokoamisen.

– Olen täällä hyvissä ajoin ennen esiintyjää. Esiintyjän roudareiden kanssa sovitamme heidän laitteistonsa omiini ja tarkistamme sound checkissä kaiken sujuvuuden.

Kokoamisessa ja tekniikan toteutuksessa hyödynnetään tarvittaessa freelancer-teknikoita.

– Esitysala toimii pitkälti freelancereiden työpanoksella. Meitä on yleensä täällä kaksi tai kolme teknikkoa vastaamassa ääni- ja valototeutuksista.

Toisinaan artistin oma äänentoistolaitteisto on niin massiivinen, ettei iltatorin taustajoukkojen apua tarvita.

– Esimerkiksi Popeda hoitaa kaiken tekniikan itse, Virtanen sanoo.

Movetronin teknisessä riderissa mainitaan artistin tuovan mukanaan esimerkiksi langattoman järjestelmän. Keikkajärjestäjältä pyydetään muun muassa korokkeita. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Iltatori hoituu Parosen mukaan pitkälti rutiinilla. Vuosien varrella teknikolle on kertynyt monenlaista keikkakokemusta, joista kenties mieleenpainuvimmaksi hän mainitsee Vesa-Matti Loirin joulukonserttikiertueen.

– Palkitsevimpia teknikolle ovat kirkkojen ja konserttisalien kaltaiset paikat, joissa soitetaan yleisön hiljaisuutta vastaan. Niissä äänitekniikka pääsee todella oikeuksiinsa.

Ulkoilmakeikoilla ja festareilla melu tuottaa omat haasteensa, mutta iltatorin taustamelu pysyy Parosen mukaan kohtuudessa.

Tuottajan mukaan tapahtuman meluraja on 120 desibeliä.

– Niissä rajoissa ääni pysyy helposti. Käytännössä kyse on kuitenkin päivätapahtumasta.

Movetron tanssitti yleisöä ysärimusiikin tahtiin. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Ääniteknikon työhön vaadittavaa osaamista Paronen kerrytti jo nuoruuden bändivuosinaan. Hän soitti ja soittaa edelleen harrastuksenaan rumpuja.

– Jonkun bändin jäsenistä oli pakko hoitaa miksauspuolta. Otin sen kontolleni, ja vähitellen kiinnostuin alasta.

Valotekniikan suhteen Paronen sanoo olevansa ”perustekijä”.

– Tavanomaiset valot pystyn hoitamaan, mutta muuten käytän mielelläni siihen erikoistunutta teknikkoa. Valaistus on omanlaisensa osaamisalue.

Paronen perusti Ääni ja Media Oy:n 1980-luvulla. Uran alkuvaiheista miksauksessa on muuttunut ennen kaikkea laitteisto.

– Digitaaliset miksauspöydät ovat hyvin erilaisia kuin vanhat miksauspöydät. Sound checkit pystytään tekemään nykyään kymmenessä minuutissa, kun aiemmin niihin vaadittiin tunti.

Teppo Paronen on voinut luottaa tekniikkaansa koko uransa ajan. Haastavimmat olosuhteet olivat festareilla, kun ukkosmyrsky muutti alueen savivelliksi. Artisti lopetti keikan eikä kuorma-autollakaan päässyt roudaamaan tavaroita pois. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Silti Paronen korostaa, että esitystekniikan peruspalikat pysyvät vuodesta toiseen samanlaisina.

– Tämä ala ei muutu lainkaan niin nopeasti kuin esimerkiksi it-ala. Koronavuodet pysäyttivät laitteistoinvestoinnit kokonaan.

Koronan aiheuttamasta täystauosta huolimatta Parosen yritys selvisi. Hommia jatketaan vanhalla tarmolla, vaikka työajat eivät ole helpoimmasta päästä.

– Ravintolakeikalla odotetaan ravintolan sulkeutumista, ennen kuin tavarat roudataan pois. Siinä voi helposti mennä aamuviiteen.

Konkariteknikko ei silti valita. Jokainen keikka ja artisti on erilainen, minkä vuoksi työstä jaksaa innostua vuodesta toiseen.

– Hyville artisteille on aina ilo työskennellä.

 

Iltatorista kaikki irti

Tällä viikolla iltatorilla esiintyi Movetron, ja iltaa isännöi Someron Säästöpankki. Pia Ahonen kertoo ysärifanina innostuneensa keikkatarjonnasta.

– Odotan hyvää keikkaa, jossa on varmasti mukana nuoruusajan nostalgiaa. Kuuntelin jo tänne valmistautuessani innoissani Ristinollaa, hän naurahtaa.

Pia Ahonen käy lähes joka torstai iltatorilla lastensa Niilo (vas.), Eeli ja Alina Saarisen kanssa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Ahonen kertoo käyvänsä koko perheen voimin iltatorilla lähes viikoittain. He hyödyntävät kaikkea torin tapahtumatarjontaa.

– Tulemme yleensä ensin kiertelemään kirpputoria. Sitten ostamme jotain syötävää, ja istahdamme piknikille. Illalla nautimme mahdollisuuksien mukaan artisteista.

Parasta iltatorissa on Ahosen mukaan tapahtuman pitkä historia ja paikallisuus.

– Tänne on aina helppo tulla, olen salolaisena käynyt iltatorilla lapsesta saakka. Mielestäni hienointa on paikallisten yritysten mukanaolo ja mahdollisuus kannattaa heidän toimintaansa.