
Miltä tuntuisi ahmia 25 berliininmunkkia puoleen tuntiin? Tai yrittää syödä 4,4 kiloa makaronimössöä? Tai syödä Hesburgerin ruokalistalta kaikki annokset reiluun varttiin?
Heinolalainen kilpasyöjä ja voimailija Jesse Pynnönen, 30, on tunnettu esimerkkien kaltaisista syömistempauksista, joita hän kuvaa suositulle Youtube-kanavalleen Jesse Eats.
– Ruokahaasteet eivät ole todellakaan jokapäiväistä elämääni, vaan suunniteltua juttua. Vapaa-ajallani en syö hirveästi karkkeja tai mättöä, vaan jossain määrin varmasti keskivertoa terveellisempää ruokaa, Pynnönen kuvailee.
Onko jokin ruoka tai herkku alkanut ällöttää syömishaasteiden jälkeen?
– Nutellasta tykkäsin aikaisemmin, mutta sen jälkeen, kun söin sitä kolme kiloa, ei ole enää tehnyt mieli.
Ruuan mättäminen tai sillä kilpaileminen on varmasti joidenkin mielestä järjetöntä touhua. Mitä sanot heille?
– Missä asiassa on järkeä ylipäänsä? Onko voimailussa? Onko hiihdossa? Nautin videoiden teosta. Se ei ole kuitenkaan taloudellinen seikka, en elä niiden avulla. Kilpasyöminen kuluttaa luontoa paljon vähemmän kuin monet muut asiat. Kiekkokansa saattaa suuttua, mutta esimerkiksi jääkiekko-otteluiden ympärillä oleva toiminta kuluttaa paljon enemmän luontoa, Pynnönen sanoo.
Pynnöstä on tituleerattu mediassa Youtube-tähdeksi, mutta itse hän ei moista viittaa halua harteilleen.
– Ihmiset tunnistavat minut ja tulevat juttelemaan. Se on kivaa, mutta en ajattele todellakaan itseäni tähdeksi, Pynnönen sanoo ja repeää nauruun.
– Olen normi-ihminen. Yritän videoiden kautta tuoda positiivista värinää ihmisten elämään ja siinä olen aika hyvin onnistunutkin.
Pynnönen ei keskity tällä hetkellä kilpasyöntiin, vaan ennen kaikkea voimailuun. Pynnösellä onkin myös toinen Youtube-kanava, jossa hän esittelee juuri voimailupuolta. Salon SM-viikolla Pynnönen osallistui sekä otevoimailuun että vahvin SM -kisaan.
Onko salolaisravintoloilla siis hyvät ajat viikonloppuna jo pelkästään senkin takia, että olet paikkakunnalla?
– Olisi iso virhe lähteä kisaa edeltävänä päivänä pitsalle. Syön salaattia kisapäivänä. Näin pysyn freesinä, Pynnönen kertoo.
Otevoimailun yli 100 kilon sarjassa Pynnönen voitti uransa kolmannen Suomen mestaruuden puolentoista pisteen erolla seuraavaan. Pynnönen voitti kilpailun kuudesta lajista neljä.
– SM-kulta maistuu tosi hyvältä, koska Suomessa otevoimailun taso on kova. Suomalaiset otevoimailijat pärjäävät hyvin myös maailmalla.
Otevoimailua Pynnönen kehottaa kokeilemaan matalalla kynnyksellä.
– Tässä lajissa ei tarvitse olla salikarju. Jos on tehnyt elämänsä aikana käsillä töitä, on vahvempi jo valmiiksi kuin salityypit. Suomen vahvin mies -kisaajat eivät pärjää otevoiman parhaille, Pynnönen paaluttaa.
Otevoimailun ja vahvin kisojen lisäksi Pynnönen kilpailee laaja-alaisesti voimailussa. Helmikuussa hän kiskoi maastanostossa yhdellä kädellä ylös huimat SE-painot 202,5 kiloa. Vastaavassa olisi monilla tekemistä kahdellakin kädellä.
– Haluan pistää itseni likoon kilpailemalla. Aloitin kilpailemisen vasta 26-vuotiaana ja harmittaa, etten lähtenyt mukaan jo aiemmin. Seuraavaksi olen menossa kädenväännön SM-kisoihin, joissa minulla ei ole mitään odotuksia. Haluan kuitenkin esimerkilläni madaltaa kynnystä lähteä kisaamaan.
Pynnösen videot toimivat myös osaltaan markkinointina voimailulle.
– Löysin otevoimailun Jessen videoiden kautta. Hän on tehnyt tosi paljon hyvää lajille ja antanut paljon näkyvyyttä voimailulle, kiitteli kankaanpääläinen Jarkko Viitaniemi, joka oli pronssilla alle 100-kiloisten sarjassa.
Pynnönen iloitsee Viitaniemen sanoista.
– Todella mahtavaa. Toivon, että voimailuun saataisiin lisää porukkaa mukaan. Voimailussa voit olla elämäsi parhaassa kunnossa vaikka 60-vuotiaana ja myöhemminkin. Jenkeissä norjalaissyntyinen legenda Odd Haugen on 72-vuotiaana edelleen maailman parhaita voimamiehiä.
Vahvin SM -finaali Salon jäähallissa sunnuntaina kello 12–15.