Japanissa on teloitettu mies, joka surmasi seitsemän ihmistä veitsi-iskussa vuonna 2008

0

Japanissa on teloitettu mies, joka oli tuomittu seitsemän ihmisen surmaamisesta Tokiossa vuonna 2008 tehdyssä veitsihyökkäyksessä.
Asiasta kertoivat alkuunsa japanilaismediat, mutta sittemmin Japanin oikeusministeriökin on vahvistanut tapahtuneen.
Oikeusministeri Yoshihisa Furukawa sanoi tuomitun tehneen huolellisia valmisteluja hyökkäystä varten ja osoittaneen ”voimakasta aikomusta tappamiseen”.
– Kuolemantuomio tässä tapauksessa vietiin päätökseen riittävän oikeudessa tehdyn harkinnan myötä, oikeusministeri kertoi toimittajille.
– Tähän pohjaten, hyväksyin teloituksen äärimmäisen perusteellisen tarkastelun jälkeen, hän lisäsi.
Furukawa kuvaili tapauksen olleen erittäin kivulias ja järkyttäneen maata.
Elektroniikkakaupoistaan tunnetulle Akihabaran ostosalueelle iskenyt hyökkääjä ajoi ensin autolla väkijoukkoon, minkä jälkeen hän nousi ajoneuvosta ja alkoi puukottaa ihmisiä. Hän puukotti kuoliaaksi seitsemän ihmistä ja haavoitti kymmentä muuta.

Hyökkääjä kertoi suunnitelmistaan internetissä

Mies otettiin kiinni paikan päältä pian hyökkäyksen jälkeen.
Hän oli kertonut poliisille tulleensa Akihabaraan tappamaan ihmisiä, eikä sillä ollut hänelle väliä, kenet hän surmasi. Poliisi oli kertonut hyökkääjän kirjoittaneen iskusta internetin ilmoituspalstoilla. Hän oli valittanut epävakaasta työstään ja yksinäisyydestään.
Syyttäjien mukaan hänen itsetuntonsa oli kokenut kovan kolauksen, kun hänen kanssaan viestitellyt nainen oli lakannut kirjoittamasta hänelle sähköposteja. Hänen vihansa ihmisiä kohtaan sanottiin lisääntyneen, kun hänen viestipalstoilla julkaisemansa kommentit, mukaan lukien hyökkäyssuunnitelmat, eivät saaneet minkäänlaista reaktiota.
Oikeudenkäyntiä odottaessaan mies oli kirjoittanut iskussa haavoittamalleen 56-vuotiaalle taksikuskille ja ilmaissut tälle katumustaan.
Tämän jälkeen mies pyysi tekojaan anteeksi myös oikeudessa.
Mies sai hyökkäyksestä vuonna 2011 kuolemantuomion, minkä korkeampi oikeusaste päätti pitää voimassa vuonna 2015.

Kansan keskuudessa laajaa tukea kuolemantuomioille

Veitsihyökkäys oli ollut tapahtuma-aikaansa Japanin pahin joukkosurma seitsemään vuoteen.
Hyökkäyksen jälkeen Japanissa kiellettiin terän mitaltaan yli 5,5-senttisten kaksiteräisten veitsien hallussapito. Kiellon rikkomisesta voi saada jopa kolmen vuoden mittaisen vankeustuomion tai 500 000 jenin eli vajaan 3 600 euron sakkorangaistuksen.
Tiistainen teloitus on ensimmäinen Japanissa tänä vuonna. Edellisen kerran Japanissa teloitettiin vankeja viime vuoden joulukuussa. Tuolloin teloitettiin yhteensä kolme vankia.
Viimevuotiset teloitukset päättivät kahden vuoden tauon, ja olivat ensimmäiset pääministeri Fumio Kishidan ollessa maan johdossa.
Japani on yksi harvoista kehittyneistä maista, joissa kuolemantuomio on vielä käytössä. Maa on saanut tämän johdosta kansainvälistä kritiikkiä, erityisesti ihmisoikeusjärjestöiltä. Tästä huolimatta kansan keskuudessa esiintyy edelleen varsin laajaa tukea kuolemantuomioille.
Teloitukset tehdään Japanissa hirttämällä, tavallisesti pitkän ajan jälkeen tuomitsemisesta.

STT

Kuvat: