Salon Moisiossa vietetään torstaina Meritalon museon puutarhan avajaisia. Puutarhaa on viimeisen neljän vuoden ajan ennallistettu kasveilla siihen suuntaan, miltä se on näyttänyt 1900-luvun alkupuolella. Museon takapiha on muuttunut tasaisesta nurmikosta istutusten valtakunnaksi.

– Olen hämmästynyt, miten nopeasti piha lähti uuteen kukoistukseen, iloitsee museon intendentti Mia Juva.

Museon piha-alue on pyritty ennallistamaan mahdollisimman tarkasti. Sadan vuoden takainen puutarha oli hieman lopputulosta rehevämpi. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Ennallistamisen on mahdollistanut Suomen Kulttuurirahastolta saatu merkittävä apuraha. Puutarha itsessään on tekijöiden mukaan esimerkki entisajan pihakulttuurista, jossa sekä kukat että pörriäiset elävät sopusoinnussa.

– Haluamme lisätä tietoisuutta siitä, miten erilaisia pihoja voi olla olemassa, Juva kertoo.

Ennallistamishanketta on koordinoinut vanhoihin museopuutarhoihin erikoistunut puutarhuri Anna Kamara. Alun perin vuoteen 2020 suunnitellut avajaiset viivästyivät pandemian vuoksi. Työtä tehtiin vanhojen valokuvien pohjalta.

Valtaosa puutarhan kasveista on paikallisten lahjoittamia. Vain syreenit ja muutamat hedelmäpuut on pitänyt erikseen ostaa.

– Suurin kasveista osa tuli 2–3 lahjoituspihalta, ja näitä lahjoittajia voimme kiittää hienosta kasvivalikoimasta, Kamara hehkuttaa.

Opettajaperheen pojan Niilo Kallion valokuvat olivat avain puutarhan historian jäljentämiseen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Museon pihapiiri onkin siten enemmän kuin vain puutarha ­­– se on samalla salolaisten kasvien kokoelma. Esimerkiksi rakennuksen seinustaa komistava pallaksenpioni on saatu Suomusjärveltä ja pihalta löytyvä Paavoksi ristitty keltaluumu Perniöstä. Ruusujakin on istutettu reilusti.

Hyvin kotiutuneet kasvit ovat selvinneet jo monesta koitoksesta.

– Viime talvi oli todella paha pakkasen vuoksi, Kamara kertoo.

Museopuutarhalle jatkuva hoito olisi tärkeää. Museo tarvitsisi vakituisen työntekijän ylläpitotehtäviin, mutta toistaiseksi sellaista ei ole järjestynyt.

Museoassistentti Suvi Laine pitää huolta huonekasveista, jotka ovat esillä Kuki kukkani -näyttelyssä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Torstain avajaisia vietetään Hannan nimipäivänä talossa asuneen opettaja Hanna Kallion muistoksi. Meritalon museo on vanha koulurakennus, ja Kallioiden perhe oli keskeisessä osassa alkuperäistä puutarhan rakentumista.

Avajaispäivänä puutarhaan pääsee tutustumaan museopuutarhurin johdolla, ja ohjelmassa on myös jousikvartetin konsertti sekä pop up -kahvila. Avoimeen avajaistilaisuuteen saa pukeutua halutessaan viime vuosisadan alkupuolen tyyliin.

Museon sisällä voi tutustua huonekasveista kertovaan Kuki kukkani -näyttelyyn. Siellä saa myös kuvauttaa itsensä ammattivalokuvaajan ottamaan vanhan ajan valokuvaan.

Torstain avajaistilaisuudessa yleisö pääsee kuvauttamaan itsensä tällä kukkien ympäröimällä tuolilla vanhan ajan tapaan. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Avajaisten häämöttäessä intendentti Juvalla ja museopuutarhuri Kamaralla on aihetta juhlaan ruusujen keskellä.

– Olen niin onnellinen kuin voi olla, huokaisee Juva onnistuneesta projektista.

Meritalon museopuutarhan avajaiset torstaina 21. heinäkuuta klo 12–15. Museo avoinna ke-su klo 11–17 28. elokuuta asti. Puutarhaan pääsee tutustumaan vapaasti myös museon aukioloaikojen ulkopuolella.