Mustikka on jo kypsää Salon seudulla – puolukkasato saattaa valmistua Etelä-Suomessa parin viikon sisään, mutta viilenevä keli aiheuttaa muuttujia

0
Salon seutu kulkee mustikkasadon etunenässä tänä suvena. Kuva: SSS-arkisto

Mustikoiden kypsymistä seuraava mustikkaan.fi-nettisivusto kertoo kesän mustikkasadon valmistuvan ripeimmin Salon seudulla.

– Vaikka kevät ja alkukesä olivat viileähköjä, on Suomen päälle parkkeerannut helleaalto alkanut kerryttää lämpösummaa huimaa vauhtia. Ennusteen mukaan ensimmäiset mustikat olisivat Salossa jo kypsiä, ja muuallakin Etelä- ja Keski-Suomessa ensimmäisiä kypsiä mustikoita olisi metsissä alle viikon sisään, mustikkaan.fi-sivuston kehittäneen Innofactorin analyytikko Tapio Linkosalo toteaa tiedotteessa.

– Jää nähtäväksi, reagoiko luonto yhtä nopeasti lämpöaaltoon kuin mitä malli ennustaa. Entä miten käy marjasadon, kun sadetta on saatu vähänlaisesti, Linkosalo pohtii.

Innofactor laajensi tänä vuonna mustikoiden kypsymistä ennustavaa mallia arvioimaan myös puolukoiden kypsymistä. Mallin mukaan ensimmäiset puolukat kypsyvät eteläisessä Suomessa jo parin viikon kuluttua.

– Ennuste tulee varmasti vielä muuttumaan, koska sään on kaavailtu viilenevän lähiaikoina, Linkosalo sanoo.

Marjojen kukinnan ja kypsymisen ennuste perustuu lämpösumman laskentaan. Tietystä kevään päivästä alkaen päivittäisiä keskilämpötiloja summataan paikkakunnittain, ja kun tuo lämpösumma ylittää ennalta arvioidun kynnysarvon, malli ennustaa kukinnan alkavaksi tai marjat kypsyviksi, tiedotteessa selvitetään.

Laskenta tehdään paikallisten säähavaintojen mukaan ja siten eri paikkakunnille saadaan arviot vuosirytmi-ilmiöiden ajoittumiselle. Samanlaista mallia on käytetty muun muassa siitepölyennusteiden taustalla olevissa puiden kukintaa ennustavissa malleissa.