Naantalin asuntomessuilla talot sulautuvat luonnonmaisemaan – salolainen 1 Koti rakensi messualueelle paritaloja

0
Pasi Haapalainen ja Anu Kulta-Haapalainen ihastuivat uuden kotinsa avoimiin näkymiin. Maalaus on taiteilija Maiju Tirrin. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Heti terassien reunasta alkaa metsänpohja: kallioita, mäntyjä, varpuja ja jäkälää. Kastelulaite paljastaa, että osa kuntasta eli metsänpohjasta rakennusten lähellä on siirrettyä. Pääosin kuitenkin luonto on sellaista kuin se Naantalin Luonnonmaan saarella on ollutkin.

Talot ovat erilaisia, mutta yhtenäisen tummia: mustaa, harmaata, ruskeaa, puun väriä.

– Halusimme, että talot uppoavat maisemaan, ja siksi täällä on vain luonnosta poimittuja värejä, kertoo Asuntomessujen viestintäpäällikkö Annika Suomi.

Ideaa tukee alueen väljyys. Usein asuntomessuilla talot ovat olleet lähekkäin, mutta täällä jätettiin ympärille tilaa. Luonnon korkeuserot, kalliot ja puut lisäävät tulevien asukkaiden omaa rauhaa.

Viikkoa ennen messujen avautumista on melko hiljainen aamu. Näyttelykojuja rakennetaan tien varrella, kun Suomi johdattaa kohti yhtä messukohdetta, As Oy Isokoskeloa.

Kolmen paritalon rakennuttaja on vuonna 2017 aloittanut salolainen 1 Koti Rakennusliike, jonka omistajat ovat Janne Lehti ja Kari Breilin. Janne Lehdellä on puolisonsa Jonna Lehden kanssa myös toinen pitempään toiminut yritys, Select Rakenne Oy.

– 1 Koti perustettiin yhtiömuotoisia taloja varten. Select Rakenne  puolestaan on tehnyt muun muassa kakkosasuntoja Teijolle ja Mathildedaliin sekä huviloita saaristoon, Jonna Lehti kertoo.

Pihat säilytetään messualueella lähes luonnontilaisina, esittelevät Jonna Lehti ja Janne Lehti. Taustalla yksi Isokoskelon paritaloista.

Jonna Lehdelle asuntomessut ovat pitkäaikainen haave, joka nyt toteutui, kun messupaikka tuli lähelle. 1 Koti onnistui saamaan haluamansa tontin.

Työ sujui muuten hyvin, mutta yleinen pula rakennusmateriaaleista ja hintojen nousu näkyi täälläkin. Lopulta Isokoskelossa lähes kaikki järjestyi suunnitelmien mukaan, vain joitakin materiaaleja jouduttiin vaihtamaan.

Rakentamisessa ympäröivä luonto huomioitiin koko ajan.

– Räjäytyshommia tehtiin mahdollisimman vähän, ja kaikki niistä tullut kivi käytettiin hyödyksi. Niin maastoon ei jää näkyviä jälkiä, vaan näyttää kuin talo olisi ollut siinä aina, Janne Lehti kuvailee.

– On kuin talot olisi pudotettu paikalleen, Jonna Lehti täydentää.

Yleisölle avoinna on kaksi paritalojen asuntoa. Suuremmassa niistä on jo asukkaat. Tutustumme ensin pienempään, jota ei ole vielä myyty. Sen sisustuksesta Jonna Lehti on vastannut itse.

– Luonto on täällä voimakas, ja halusin tuoda sitä myös sisätiloihin. Täällä on puuta, erityisesti tammea, ja vihreää väriä. Seinillä olevien Maiju Tirrin maalausten aiheina ovat vuodenajat.

Jonna Lehti kertoo suosineensa sisustuksessa salolaisia yrityksiä. Asunnon katseenvangitsijoita ovat koivuvaneriset tammiviiluiset Pilke-valaisimet, joiden suunnittelija Tuukka Halonen työskentelee Halikossa.

Keittiö voi olla musta, kun sen ympärillä on tarpeeksi valoa, Anu Kulta-Haapalainen sanoo.

Sisään astutaan lasiverannan kautta, olo- ja ruokailutilaan, jonka päädyssä on keittiö. Suuret lasiovet ja ikkunat avaavat näkymän koko talon läpi.

– Lähes kaikki väliovet ovat Liunen liukuovia, jolloin avaruus jatkuu, mutta yksityisyttä saa halutessaan, Jonna Lehti esittelee.

– Ikkunat ovat isot, mutta verhoja ei tarvita, sillä lähellä ei ole muita rakennuksia, Janne Lehti jatkaa.

Käytännöllisyyttä tilaratkaisuun tuo se, että verannalta on toinen ulko-ovi kodinhoitohuoneeseen, josta tullaan keittiöön. Näin kodinhoitohuone toimii arkieteisenä ja apukeittiönä.

Pyöreän pöydän ääressä istuessa huomaa ikkunan myös katossa.

– Kattoikkunalla on tarkoituksensa, se tuo valoa rakennuksen syvään kohtaan. Vesa Arosuon arkkitehtuurissa on vähän 1970-lukua, ikkunoissa ja katon loivassa yksilappeisessa muodossa, Janne Lehti sanoo.

Keittiösaarekkeen keveässä ilmeessä kohtaavat messujen tämän vuoden trendit. Kaareva muoto on päällystetty puurimoilla, ja lieden yllä on vain valaisin, ei liesituulettimen kupua. Saarekkeeseen kiinnittää huomiota myös Annika Suomi, joka on tullut katsomaan valmistunutta sisustusta.

– Tämän vuoden juttuja sisustuksissa ovat marmorikuviot ja laatat sekä rimoituksella leikkiminen. Saarekkeissa on nyt kaikkialla imevät liesituulettimet, Suomi kertoo.

– Asuntomessuilla ollaan askel edellä, ja vaikka se askel on eri taloissa samantapainen, talot eivät ole toistensa kopioita. Messukävijät tulevat poimimaan ideoita, ja samat asiat levittäytyvät koteihin parin seuraavan vuoden aikana.

Yksi messujen trendeistä on puurimoitus. Jonna Lehti valitsi keittiösaarekkeen reunaan Novo Woodin Witka Wood-sisustuspaneelia.
Showroom Finlandin Tuohi-vati on palanen luontoa olohuoneen pöydällä.

Toisessa Isokoskelon messuasunnoista näkyvät jo asukkaiden mieltymykset. Turun Hirvensalosta muuttavat Anu Kulta-Haapalainen ja Pasi Haapalainen kertovat, että yhteinen sävel sisustussuunnittelija Heli Virtasen kanssa löytyi helposti.

– Emme erityisesti hakeutuneet asuntomessualueelle, mutta tämä sattui olemaan ratkaisuiltaan ja sijainniltaan sellainen, joka miellytti meitä, Kulta-Haapalainen kertoo.

– Suunta oli ehdottomasti tänne, sillä meillä on mökki  Merimaskussa ja harrastukset täällä, Pasi Haapalainen jatkaa.

Innokkaat golfaajat pääsevät nyt kahden kentän lähelle. Juuri saadun tiedon mukaan myös venepaikka on järjestynyt.

Isokoskelon päätyasunnosta maisema avautuu kolmeen suuntaan.

– Tämä on rakennettu kuin osaksi luontoa. Kaikki vuodenajat ovat sisustusta, joka tulee ikkunasta sisään. Esteettömät näkymät olivat meille tärkeä kriteeri, Kulta-Haapalainen sanoo.

– Vaikka tämä on uudiskohde, rakentaminen ei ympärillä jatku, vaan alue on valmis. Huomaa, miten Naantali on panostanut alueeseen, Haapalainen kiittelee.

Makuuhuoneen ulkopuolella näkyy terassi. Puinen Pilke-valaisin tuo lämmintä valoa.

Avaruuden tunnetta lisää pariskunnan mielestä myös se, että asunto on yhdessä tasossa. Etätyöskentelyyn on työhuone, ja vierashuoneen tulevia yöpyjiä ovat ainakin kaksi aikuista tytärtä. Yhdestä makuuhuoneesta tehtiin vaatehuone, jolloin vaatekomerot eivät vie muualta tilaa.

– Tässä on lämpimät, luonnonläheiset sävyt, mutta myös hieman ylellisyyttä esimerkiksi kylpyhuoneessa ja valaisimissa. Makuuhuoneen kokolattiamatto tuo pehmeyttä, Kulta-Haapalainen kuvailee.

Pasi Haapalaisen ja Anu Kulta-Haapalaisen muutto on sikäli poikkeuksellinen, että he päättivät jättää kaikki vanhat kalusteensa entisen kodin ostajalle. Tänne tuli kokonaan uutta.

Keittiön viinikaappi ja suuri Imola-nojatuoli raheineen olivat Haapalaisen erityisiä toiveita. Kulta-Haapalainen halusi muhkean, vaalean sohvan ja puisen ruokapöydän.

Vaikka talossa on jo muutenkin viilennys, pariskunta halusi lisäksi makuuhuoneeseen ilmalämpöpumpun.

– Olemme asuneet Singaporessa, ja siellä opimme viihtymään viileissä sisätiloissa. Ilmalämpöpumput ovat kehittyneet paremman näköisiksi, tässä etukangas on vaihdettava, Haapalainen esittelee.

– Olemme todella tyytyväisiä asuntoon. Kokonaisuus on erittäin toimiva, ei mitään yliammuttua, hän tiivistää.

Jonna Lehti on myös tyytyväinen valmistuneisiin asuntoihin.

– Kun jokainen kohde suunnitellaan huolella ja rakennetaan laadukkaasti sellaiseksi, että siinä olisi valmis itse asumaan, tässä vaiheessa on vaikeaa luopua, hän sanoo hieman haikeana.

Anu Kulta-Haapalainen ja Pasi Haapalainen pääsevät uuteen kotiinsa viimeistään syyskuussa. Sitä ennen talo täyttyy messuvieraista, jotka keräävät ideoita, ihailevat ja varmasti myös arvostelevat. Oman kodin altistaminen kaikkien katseille ei haittaa pariskuntaa.

– Sillä ei ole merkitystä, mitä muut ajattelevat. Pääasia on, että itse pitää omasta kodistaan. Meistä tämä on tyylikäs ja kodikas, Kulta-Haapalainen sanoo.

Etätöille varataan nyt kodeissa tilaa, ja niin tekivät myös Pasi Haapalainen ja Anu Kulta-Haapalainen.

Paritaloyhtiö asuntomessuilla
Isokoskelo

 • Naantalin Isokoskelo on kolmen paritalon kokonaisuus. Talot on suunnitellut Arosuo Arkkitehdit Oy/arkkitehti Vesa Arosuo.
 • Asuntojen koot ovat 132 m² ja 111 m².
 • Lämmitysmuoto on poistoilmalämpöpumppu, joka myös viilentää, ja lämmönjako on vesikiertoinen lattialämmitys.
 • Jokaiseen asuntoon kuuluu 8,5 m² lämmin varasto ja kaksi autopaikkaa, katoksessa ja pihalla.
 • Autopaikoilla on sähköauton latausmahdollisuus.
 • Asuntomessuilla on yleisölle avoinna kaksi Isokoskelon asuntoa.
 • Lisätietoa: naantalinisokoskelo.fi

Naantalin asuntomessut

 • Lounatuulen messualue sijaitsee Naantalin Luonnonmaan saaressa.
 • Yleisöpysäköinti on Naantalin Luolalassa Viestitiellä. Sieltä on messuille bussikuljetus.
 • Avajaispäivänä 15.7. asuntomessut ovat avoinna klo 13–18 ja sitten 14.8. saakka joka päivä klo 10–18. Torstaisin on musiikkiesityksiä ja alue on avoinna 20.30 asti.
 • Liput ostetaan tietylle päivälle.
 • 35 messukohteen joukossa on myös vuokra-asuntoja sekä puulämmitteinen sauna. Oheiskohteena on asumisoikeustalo Naantalin keskustassa.
 • Tarkempia tietoja: asuntomessut.fi