Nord Stream -putken kaasutoimitukset jatkuvat Saksaan

7

Nord Stream 1 -kaasuputki aloitti torstaina jälleen toimintansa huoltotauon jälkeen. Asiasta kertoi putkea hallinnoivan yhtiön edustaja uutistoimisto AFP:lle.
Kaasutoimitukset putkilinjan kautta Venäjältä Saksaan keskeytyivät kokonaan viime viikon maanantaina huoltotauon vuoksi.
Euroopassa pelättiin, ettei Venäjän valtion energiayhtiö Gazprom jatka kaasutoimituksia ilmoitetun huoltotauon jälkeen.
Kaasuvirta palasi noin 40 prosenttiin putken kapasiteetista eli tasolle, jolla se oli ennen huoltotaukoa, kertoo Bloomberg.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että jos pakotteisiin liittyviä kiistoja ei saada ratkaistua, kaasun tuontia rajoitetaan tiukasti. Lisäksi Putin on sanonut, että kaasuvirta voi pudota noin 20 prosenttiin jo ensi viikolla, sillä yksi kaasuputken osista on Putinin mukaan menossa huoltoon.

Komissio valmistautuu Venäjän kaasuhanojen sulkuun

Venäläistä kaasua Saksaan maahantuova energiayhtiö Uniper on joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi aiempaa korkeampaan hintaan, ja Uniper on tämän takia ajautunut vaikeuksiin. Uniperin pääomistaja on Fortum, josta Suomen valtio omistaa enemmistön.
Komissio kertoi eilen valmistautuvansa siihen, että Venäjä sulkee jatkossakin kaasuhanat osittain tai kokonaan. Komissio ehdotti keskiviikkona, että sen kaikkien jäsenmaiden tulisi pyrkiä vähentämään kysyntää 15 prosentilla elokuun alusta maaliskuun loppuun.
Vähennystä on tarkoitus verrata maiden keskiarvoiseen kaasun kulutukseen viitenä edellisenä vuonna samalla ajanjaksolla.
Hätätilanteessa komissio voisi rajoittaa kaasun kysyntää myös pakolla neuvoteltuaan jäsenmaiden kanssa. Tällainen tilanne voisi tulla eteen, jos olisi olemassa huomattava vaara vakavasta kaasupulasta tai poikkeuksellisen suuresta kaasuntarpeesta.
Jäsenmaista Kreikka ilmoitti tänään vastustavansa komission suunnitelmaa. Kreikan kannasta kertoi mediatilaisuudessa hallituksen tiedottaja.
Asiaa kommentoi myös Kreikan energiaministeri Kostas Skrekas, joka sanoi paikallisradion haastattelussa, ettei Kreikka ole samaa mieltä muun muassa siitä, että toimenpide perustuisi pakkoon. Ministerin mukaan Kreikka ei olisi ainoa maa, joka vastustaa ehdotusta.

Yli 1 200 kilometriä pitkä putkiverkosto

Yli 1 200 kilometriä pitkä Nord Stream 1 on Itämeren alla kulkeva kaksoisputkijärjestelmä, joka ulottuu Viipurista Koillis-Saksan Lubminiin. Sieltä putkiverkosto kuljettaa kaasun Euroopan verkkoon.
Vuodesta 2011 lähtien käytössä ollut Nord Stream 1 pystyy kuljettamaan 55 miljardia kuutiometriä kaasua vuodessa, mikä tekee siitä yhden Euroopan tärkeimmistä toimitusyhteyksistä.
Venäjän valtion omistama Gazprom omistaa 51 prosenttia putkesta. Mukana ovat myös saksalaiset EON ja Wintershall Dea, hollantilainen Gasunie ja ranskalainen Engie.
Hanketta pidettiin pitkään Venäjän ja Euroopan unionin välisen taloudellisen yhteistyön mallina, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti tilanteen. Saksa pysäytti helmikuun lopulla juuri valmistuneen Nord Stream 2 -putken, jolla oli tarkoitus kaksinkertaistaa kaasutoimitukset Saksaan.
Hankkeen arvostelijat, kuten Ukraina ja Puola, olivat vuosia vastustaneet Nord Stream 2:ta. Näiden maiden mukaan putki antaa Venäjälle liikaa vaikutusvaltaa Euroopan energiavarmuuden suhteen.
Sodan alusta lähtien Venäjä on vähentänyt tai pysäyttänyt kaasutoimituksia useaan maahan, ilmeisesti vastauksena lännen pakotteille Venäjää vastaan.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan toimitusongelmat johtuvat pakotteiden aiheuttamista ”teknisistä vaikeuksista”, eivät siitä, että Kreml haluaisi kostaa lännelle pakotteista.
– Kaikki (kaasun toimituksiin) liittyvät tekniset vaikeudet johtuvat niistä rajoituksista, jotka Euroopan maat ovat itse asettaneet, Peskov sanoi toimittajille torstaina.


Lähteinä AFP ja Bloomberg.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-21/nord-stream-says-russian-gas-shipments-resume-on-thursday?sref=RIjqht9b

Ilkka Hemmilä, Ayla Albayrak, Viivi Salminen

STT

Kuvat:

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
17 päivää sitten

Jos aina puhuttaisiin tai uutisoitaisiin asioista ja tapahtumista rehellisesti niiden oikeilla nimillä eikä sotkettaisi siihen politiikkaa. Usein kuitenkin on toisin, politiikka sotkeutuu asioihin ja yritetään muuttaa todenperäisyyttä mistä kaikki johtuu. Esimerkiksi Fortum ja Finnair ovat pahoissa vaikeuksissa pakotteiden takia. Taloustieteen professori sanoi, että suomalaiset veronmaksajat parhaillaan kustavat osan Saksan käyttämästä kaasusta. Hinnat ovat nousseet valtavasti, eikä luultavasti olla vasta kuin alussa. Paljon ongelmia on tulossa tästä eteenkin päin. Yhdysvallat halusi asettaa Venäjälle pakotteet ja EU seurasi Yhdysvaltoja. Eurooppalaiset maksavat suuren laskun, ja Suomi on luultavasti kaikkein suurin maksaja. Yhdysvaltain kauppa kasvaa. Esimerkiksi Nato-maiden eli myös Suomen on jatkossa ostettava kaikki… Lue lisää »

MDI
17 päivää sitten
Reply to  Pertti

Pertti se jaksaa, pakotteet tulivat syystä, ei USA:n tai Naton takia vaan Venäjän sairaan hyökkäyssodan ja sotarikosten takia. Ja hyvä, että tuli, Suomikin voisi panna itärajan täysin säppiin, ostelkoon venäläiset omia romujaan.

Nato-maiden ei ole ostettava kaikki aseensa USA:sta vai onko Eurofighter Typhoon, Mirage, Rafale, Leopard, Oerlikon, Challenger jne. USA-tuotteita?

Pertti
17 päivää sitten
Reply to  MDI

Ihmiset on maailmassa eri arvoisia. USA hyökkäsi Irakiin, Libyaan, Afganistaniin, ei kukaan laittanut yhtään pakotetta. Tappoi ihmisiä ja paljon.
Ei itseään kannata liemeen laittaa, jos joku toinen tekee jotain typerää. Siinä ei ole mitään järkeä, että teen itselleni ison vahingon sen takia. Kaiken lisäksi pakotteiden alkuun laittaja tienaa pakotteista ja me häviämme enemmän kuin kohde. Olemme menettäneet jo monta yritystä pakotteiden takia. Vielä tulee tosi rumaa jälkeä Suomessa köyhyyden kautta.

Kreml tulittaa siviilejä
17 päivää sitten
Reply to  Pertti

Venäläiset tappavat, murhaavat ja tuhoavat Ukrainassa joka päivä. Kreml muka ällistelee, miksi sotiminen liitetään poliikkaan ja talouteen. Miksei toisen maan osien valtaamista, sotimista ja siviilien tappamista saa tehdä ilman rangaistusta?
Moskovan mielestä sota on politiikan jatkamista toisin keinoin, mutta sotimiselle ei saisi olla poliittisia seurauksia.

Venäjä luuli ns. lännen (sen itse keksimä termi) olevan heikko ja hajanainen vielä 24.2. saakka. Toisaalta se väitti lännen just kohta hyökkäävän sen kimppuun.

Venäjä tulee olemaan epävaltio eli pelkäksi diktaattorin epävakaaksi ja arvaamattomaksi työrukkaseksi luokiteltu alue vuosikymmeniä.

Pertti
17 päivää sitten

Yhdysvaltalaiset ovat tappaneet paljon enemmmän. Tutki historiaa ja näet, mitä järkyttäviä kauheuksia Yhdysvallat teki Vietnamissa, koska Vietnam oli kommunistinen valtio, vain sen takia. Myrkytti metsät, siellä sairastuu vieläkin ihmisiä syöpään myrkkyjen takia. Yksi kylä oli 5 vuotta maan alla kun pommitettiin.

Tappoivat Irakissa 100 000 siviliä ja saivat aikaan Isisin. Afganistanissa 20 000. Tämän päälle vielä Libya ja Syyria. Kyllä Venäjä tässäkin hommassa on pikkutekijä Yhdysvaltain rinnalla.

Pertti
17 päivää sitten

Voi että olet pihalla. Pelkkää vihaa täynnä estää järkevän ajattelun.

MDI
17 päivää sitten
Reply to  Pertti

Pertiltä aina unohtuvat ne Neuvostoliiton ja Venäjän hyökkäyskohteet kuten vaikka Afganistan ja monet muut itsenäiset valtiot, viimeisimpänä itsenäinen ja puolueeton Ukraina. Syy pakotteisiin löytyy Putinin peilistä.