Ollikkalan Nuokusta Suomen bilishuipulle – Miia Virtanen oli nostamassa HuKun salibandyssa I divisioonaan. Nyt hän on jo kaksinkertainen 10-pallon Suomen mestari

1
Salolaislähtöinen Miia Virtanen tiedostaa kilpailevansa erittäin vaativassa lajissa. - Minulla on tosi hyvät hermot. Olen aina ymmärtänyt pyöreän esineen fysiikkaa. Kun katson bilispalloja, näen linjoja ja ajattelen geometrisesti ja kolmiulotteisesti, hän kuvailee vahvuuksiaan. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salolaislähtöisen Miia Virtasen avausottelusta SM-viikon 10-pallossa tuli pitkä. Ottelu Juha Pekkarista vastaan kesti kaksi tuntia ja neljä minuuttia, ja se päättyi lopulta Virtasen niukkaan 6–7-tappioon.

Virtanen halusikin antaa kommentit tähän juttuun Salohallin ulkopuolella.

– Olosuhteet ovat sellaiset, ettei happea ole yhtään alhaalla kentän tasolla. Se vaikuttaa pöytään, verkaan ja palloihin. Eikä biliskisoissa yleensä ole noin kova metelikään, Virtanen naurahti.

Biljardin lisäksi Salohallin perjantaipäivän lajikavalkaadiin kuuluivat lattiatasolla käyty kahvakuula sekä lisäpainoleuanveto Salohallin juoksusuoran nurkkauksessa. Leuanvetoväki kannusti omiaan kovaäänisesti ja musiikki soi. Ei siis varsinaisesti täydelliset olosuhteet biljardiin, joka vaatii syvää keskittymistä.

– Erikoinen tilanne, mutta kaikille se on sama. En voi mennä mölyn taakse yhdessäkään lyönnissäni. Jos joku ulkopuolinen häiritsee lyöntiä, pitää vain nousta ylös ja aloittaa valmistelut uudestaan, Virtanen selvitti.

Virtanen oli kaikkiaan tyytyväinen perjantain avausotteluunsa.

– Meni tosi hyvin, kun ottaa huomioon, että olen ehtinyt kolme kertaa treenaamaan pienellä pöydällä. Normaalisti pelaamme 9-jalkaisella biljardipöydällä, mutta täällä Salon SM-viikolla käytössä on pienempi, 7-jalkainen pöytä.

Päivän jälkimmäisessä pelissä Virtanen hävisi jo selvemmin 1–7 Sami Karttuselle ja putosi jatkosta.

Salossa mestaruudesta kamppaili 15 pelaaja, joista kaksi oli naista. Virtasen lisäksi naisten rankingin toinen kärkinimi Riikka Väyrynen oli mukana miesten joukossa.

– Sinänsä sukupuolella ei ole väliä biljardissa pärjäämisessä. Miehet ovat Suomessa todella hyviä. Naisten kisoissa olen ennakkosuosikin asemassa, mutta täällä olen selvästi altavastaajana, Virtanen vertaili.

– Harmi juttu toki, että hävisin Juhalle vain yhdellä erällä avausmatsin, mutta niukka tappio oli kuin voitto minulle. Sen verran hyvin laitoin kampoihin.

Virtasella oli Salohallin lehtereillä myös kannustusjoukko seuraamassa pelejä.

– Onhan se spesiaalia päästä pelaamaan Salossa, kun kavereita oli paljon katsomassa. Äiti ja isäpuoleni ovat käyneet katsomassa pelejäni muuallakin, mutta esimerkiksi mummilleni tämä oli ensimmäinen kerta. Se merkkasi paljon, nykyään Turussa asuva Virtanen kertoi.

Virtanen sai ensikosketuksensa biljardiin Salon nuorisotiloissa.

– Nuorisotalot kunniaan! Sieltä se lähtee suurimmalla osalla Suomen bilispelaajista. Ollikkalan Nuokussa olin 9-vuotiaasta 17-vuotiaaseen asti. Kyllä mä siellä kaikki voitin, mutta ei mulla ollut lajista mitään ymmärrystä, Virtanen, 33, muistelee.

Virtanen kertoo nuorisotalojen jälkeen ”läiskytelleensä” biljardia baareissa, kunnes piti lajista yli kymmenen vuoden tauon. Tosissaan hän on pelannut poolbiljardia ja sen alalajeja 8-palloa, 9-palloa, 10-palloa sekä straight poolia nyt neljän ja puolen vuoden ajan.

– Eräs työkaverini kertoi, että Turussa pelataan Biljardiliigaa, ja he tarvitsisivat kakkosdivarijoukkueeseen pelaajia. Hän puoliksi pakotti mukaan.

Virtanen kuuli, että samaa sarjaa pelaa Suomen sen hetken paras naispelaaja Janina Rosten. Virtanen tuumi, että Rosten olisi hänelle hyvä vertauskohta.

– Sen kauden päätteeksi minulla oli yhdeksän voitettua peliä 11 matsista ja 150 pistettä enemmän kuin Suomen parhaalla naispelaajalla. Ajattelin, että tästä voi tulla jotain.

Virtasen ura menikin nopeasti eteenpäin. Vuonna 2020 hän voitti 10-pallon ensimmäisen Suomen mestaruutensa ja nousi maajoukkueeseen. Toisen SM-kullan hän saavutti tämän vuoden toukokuussa.

– 10-pallo on kaikista vaativin laji. Olen tyytyväinen, että juuri siinä minulla on kaksi mestaruutta.

–  Tässä on niin paljon aikaa sössiä suoritus. Mitä enemmän biljardia oppii, sitä vaikeammaksi se tulee. Siinä on myös lajin hienous, Miia Virtanen kertoo. Kuva: SSS/Marko Mattila

Uran ensimmäisen mestaruuden jälkeen Virtaselle avautui myös paikka EM-kisoissa, jotka koronapandemian vuoksi päästiin pelaamaan vasta viime marraskuussa. EM-kisoista hän saavutti yhdeksännen sijan.

– Kohtasin EM-kisoissa huippuammattilaisia ja sain heiltä jopa joitain eriä. Tekniikan puolesta en ole kovin kaukana maailman huipulta, mutta kokemus kisatilanteissa ratkaisee paljon. Kokeneet pelaajat eivät hermoile, ja he tuntevat pöydät, joilla pelataan, neljä kertaa viikossa ja kolmisen tuntia kerrallaan harjoitteleva Virtanen sanoi.

Biljardissa henkisen kantin pitäminen on avainasemassa.

– Tässä on niin paljon aikaa sössiä suoritus. Mitä enemmän biljardia oppii, sitä vaikeammaksi se tulee. Siinä on myös lajin hienous. Pussitus ei riitä, vaan valkoisen pallon hallinta ratkaisee yhdessä pääkopan kanssa.

Virtasella on resursseja vertailla eri lajeja, sillä hän on harrastanut ja kilpaillut jalkapallossa, koripallossa, kamppailulajeissa sekä salibandyssä. Viimeksi mainitussa lajissa Virtanen oli nostamassa aikoinaan salolaisseura HuKua nelosdivarista aina valtakunnalliseen I divisioonaan asti.

– Se oli hieno tarina, Virtanen hymyili.

Tulevaisuudessa Virtasen haaveena olisi päästä kiertämään kisoja Euroopassa, jopa ammattilaisena. Se kuitenkin vaatisi lisää sponsoreita nykyisen muutaman yhteistyökumppanin jatkoksi.

– Kisoissa haluaisin päästä vielä useammin flow-tilaan ja saada lisää itseluottamusta ja rentoutta pelaamiseen, Virtanen maalasi.

Biljardin 10-pallon finaali Salohallissa lauantaina kello 18.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo.K
1 vuosi sitten

Salo saa hyvää mainosta tämän SM-tapahtuman johdosta. Eilen katsoin motokrossia Kavilasta television kautta ja sitten vielä livenä käydessäni myöhemmin lenkillä kuntoreitillä.