Paikun ilmainen kesäliikennöinti saa matkustajilta risuja ja ruusuja

4
Matkustajat hyppäävät Mathildedalissa bussin kyytiin Kyläravintola Terhoa vastapäätä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salon Paikun tämän kesän maksuton julkinen liikenne kirvoittaa matkaajien ajatuksia suuntaan ja toiseen.

– Minusta olisi parempi, jos Paikku mainostaisi vaikka matkustuskorttia, jota vastaan kesällä saisi kulkea niin paljon kuin haluaa, kertoo Salon linja-autoasemalla Tupuriin suuntaavaa bussivuoroa odottava Heikki Liljavirta .

– Näillä bensan hinnoilla Salon joukkoliikenne on kyllä huonosti ajoittanut ilmaiskokeilun, hän jatkaa.

Liljavirta kertoo olevansa Kuopiosta, jossa esimerkiksi rollaattorin kanssa kulkeville matkustaminen on ilmaista kello yhdeksän ja neljäntoista välillä. Tämä voisi Liljavirran mielestä toimia myös Salossa.

Hän osoittaa toisenkin epäkohdan Salon joukkoliikenteessä. Liljavirta sanoo, että linja-autojen aikataulutus ei toimi Salon kaupungissa.

– Paikun aikataulut eivät aina pidä paikkaansa. Esimerkiksi Tupuriin menevä linja ei kulje merkittyjen kellonaikojen mukaisesti.

Liljavirran mukaan salolaiset eivät yleisesti käytä paljoa joukkoliikennettä, vaan kulkevat omilla autoillaan. Hänen mielestään ihmisten olisi hyvä liikkua busseilla enemmän.

Heikki Liljavirta liputtaa linja-autojen maksukorttien puolesta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Linja-autoilla liikkuminen on tänä kesänä ilmaista koko Salon alueella. Paikun tavoitteena on kannustaa kaikkia salolaisia kokeilemaan joukkoliikennettä. Ajatuksena on myös madaltaa kynnystä kulkea linja-autoilla talviaikana. Tähän mennessä kokeilu on saanut kesämatkalaiset innostumaan liikkumisesta.

Toimittajat hyppäävät Salosta Mathildedaliin kulkevaan linja-autoon. Mathildedaliin lähtiessä bussissa on reilut kymmenkunta matkustajaa. Takaisin Saloon tultaessa matkustajia on bussissa noin viitisentoista.

– Huomattavasti enemmän on ollut asiakkaita verrattuna esimerkiksi viime kesään, kuljettaja Juho Laapotti sanoo.

Laapotin mukaan korona vaikutti selkeästi vuoden 2021 kesällä siihen, että ihmisiä oli vähemmän liikenteessä. Nyt tilanne on toinen. Hän ei ole joutunut käännyttämään matkustajia bussin täysinäisyyden vuoksi, mutta on kuullut, että Salo–Mathildedal-vuoron linja-auto on ollut ajoittain aivan eteen asti täynnä.

Linja-autonkuljettaja Juho Laapotti on huomannut matkustajamäärien nousseen kesän aikana selkeästi. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Halikkolaiset Anssi ja Katja Hakanen ovat viettäneet Mathildedalissa kesäpäivän shoppaillen ja syöden. Myös he ovat huomanneet melko täynnä olevan bussin, vaikka kesän linja-automatkoja on kertynyt vasta yksi kappale.

– Noin kolme neljäsosaa bussista oli täynnä, kun lähdimme tänne Halikosta, Katja Hakanen kertoo.

– Eilen päätimme, että teemme tänään päiväreissun Mathildedaliin linja-autolla. Toki ilmainen matka toimi myös kannustimena. On hienoa, että vaikka ympäri Saloa pääsee näin kiertoajelulle, Anssi Hakanen tähdentää.

Anssi ja Katja Hakanen ovat tyytyväisiä Paikun kyydissä matkaamiseen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Hän nostaa esiin näkökulman siitä, miksi joukkoliikennettä olisi tärkeää käyttää. Kun kulkee linja-autoilla esimerkiksi kesäkyliin, auttaa samalla ruokapaikkoja ja myymälöitä.

– On muistettava panostuksen ja tuottojen välinen suhde. Ratkaisevaa on, että ajatellaan myös paikallista bussiliikennöintiä ja vaikkapa ravintoloitsijoita.

Hakaset ovat Liljavirran kokemuksista ja kertomasta poiketen mielissään aikataulujen toimimisesta.

– Kaikki on toiminut tähän mennessä oikein hyvin, Anssi Hakanen sanoo.

Salon ilmainen julkinen liikenne on osa kaupunkikehityslautakunnan perustaman joukkoliikennetyöryhmän kokeiluja. Veloitukseton matkustusmahdollisuus Paikun liikenteessä on alkanut 23.6. ja jatkuu 31.7. asti.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tyytyväinen matkustaja
1 vuosi sitten

Että ihmiset jaksavatkin valittaa! Joillekin mikään ei ole koskaan hyvin, aina täytyy valittaa, oli syytä tai ei. Bussi ei kulje minuutilleen aikataulun mukaan? Haloo? Se ei yleensä ole bussista johtuvaa, vaan matkustajien määrästä eri pysäkeillä ja muusta liikenteestä.

Valitukseen aihetta
1 vuosi sitten

No, toisilla ei kulje paikku kesällä ollenkaan, että näin tasa-arvoinen Salo on kun osa reiteistä lakkautettiin kesän ajaksi.

Voi kauhia
1 vuosi sitten

Ajatella, ja osalla ei kulje koko vuotena.

Toinen matkustaja
1 vuosi sitten

Niinpä. Itse olen ollut ihan tyytyväinen bussin kulkuun.
Ainoa risut tulee vain siitä ettei bussi kulje viikonloppuisin ja bussi voisi kulkea kesät talvet sen puolen tunnin välein (ainakin ykkös-linja menee, muista linjoista en tiedä), eikä tunnin välein kuten yleensä menee kesällä.