Yksi nousee toisen olkapäille, toinen kiepautetaan kevyesti ympäri ilmassa. Salo Circus Festivalin lauantain pariakrobatiatyöpajassa ei vasta-alkajia näy.

– Kaikilla pareilla on selvästi kokemusta ennestään. Tässä opetellaan uutta koreografiaa, josta voi ammentaa välineitä omaan työskentelyyn, kertoo tapahtuman talkoolainen ja sirkustaiteilija Jemina Hyökki.

Työpajaa vetää RISA-niminen kaksikko, tarkemmin Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä. Kivimäki valmistui aikanaan tanssitaiteilijaksi ja Mäkelä tanssiakrobaatiksi.

– Perustimme RISA-kokoonpanomme vuonna 2018. Mielestämme oli kiinnostava ajatus yhdistää yhdistää sirkustaidetta ja tanssia, kommentoi Kivimäki.

Hermannin koululla Rhea ja Totti Baer temppuilivat pariakrobatian pyörteissä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Pariskunta Rhea ja Totti Baer tulivat Lahdesta saakka Saloon harjoittelemaan RISA:n johdolla.

– Olemme olleet heidän työpajassaan ennenkin, ja saimme tuolloin valtavasti uusia ajatuksia. Heidän lähestymistapansa pariakrobatiaan on mielenkiintoinen ja moderni, pohtii Rhea Baer.

– Heidän tanssillisuudestaan otamme ideoita etenkin sulavaan yhdessä liikkumiseen, täydentää Totti Baer.

Pariskunta opiskelee Lahden Koulutuskeskus Salpauksessa sirkusartisteiksi. He lähtivät seikkailunhalusta kokeilemaan pariakrobatiaa neljä vuotta sitten. Nyt he tähtäävät yhdessä ammattilaisiksi.

– Olisi upeaa päästä kiertämään Eurooppaa, erilaisille festivaaleille ja teattereihin. Sirkus Finlandiakin siintää haaveissa. Emme halua rajata mitään vaihtoehtoa pois, Rhea Baer kertoo innoissaan.

Pariskunnan mukaan lajissa hienointa on mahdollisuus harrastaa yhdessä, sekä nähdä miten molemmat kehittyvät omilla osa-alueillaan.

– Treenaamme viisi kertaa viikossa, ja tuntuu että innostus lajiin vain kasvaa, hymyilee Totti Baer.

Torin sirkusteltan lämpötila kohosi, kun sirkustaiteilija Rauli Katajavuori nieli tulta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salo Circus Festival järjestetään nyt neljättä kertaa. Kolmipäiväiseen tapahtumaan kuuluu työpajojen lisäksi monenlaisia näytöksiä, joissa nähdään paitsi perinteistä myös uutta sirkustaidetta.

Yksi modernia ja vanhaa yhdistelevistä esityksistä oli joensuulaisen Sirkus Supiaisen Mitä merkillisin yhden ihmisen ihmeellinen maata kiertävä sirkus mitä maa päällään kantaa.

Esitys pidettiin sirkusteltassa keskellä toria, ja sen taustalla soi voimakas konemusiikki. Esittäjä ja sirkustaiteilija Rauli Katajavuori kertoo lähteneensä esitystä miettiessään liikkeelle taidekasvatuksen näkökulmasta.

– Tiesin kohderyhmään kuuluvan lapsia. Olisin hyvin voinut tehdä esityksen, jossa olisi ollut hattuja ja pellen neniä, mutta halusin tehdä jotakin erilaisia. Minusta lapsia ei pidä aliarvioida.

Kuumassa sirkusteltassa leimahtelee tulenlieskoja, lennähtelee sahanpuruja ja pomppii lukuisia palloja. Lopuksi Katajavuori heijastaa piirtoheittimen kautta kehotuksen, jonka mukaan lasten ajatuksia ei tulisi säädellä, vaan pikemminkin opettaa heille ajattelun taitoa.

Eva Ake (vas.) kannusti sirkuksen ensikertalaista, Vivian Nummelaa kokeneen sirkusopettaja Mari Thurénin johdolla kokeilemaan kukkakeppiä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Viikonlopun ohjelmanumeroista osa on päällekäin eri sijainneissa. Pariakrobatiatyöpajan kanssa samaan aikaan järjestettiin Tykkipuiston Koko perheen Sirkus & Parkourtyöpaja, jonne saapui kiinnostuneita ensikertalaisia.

– Olimme torilla kahvilla, kun huomasimme että täällä nurmikentällähän on tapahtumaa, kertoo Kaarinasta saapunut Hanna Lehtinen.

Lehtisen tytär, lähes kaksivuotias Vivian Nummela , pyörittelee käsissään kukkakeppiä. Häntä saapuu ohjeistamaan sirkusopettaja Mari Thurén.

– Perheen pienimmät voivat havainnoida täällä värejä ja kokeilla käsissään erilaisia materiaaleja. Vanhemmat osallistujat sen sijaan pääsevät parhaimmillaan oppimaan temppuja ja pitämään hauskaa.

Tiina Nordström ja Aaro Vuori poikkesivat kesälomareissullaan Salon torille. Aaro Vuori innostui jonglöörauksesta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Thurén ohjaa syksyllä Salon kansalaisopistolla sirkuskursseja. Hän toivoo työpajaan osallistuvien saavan kipinää sirkusharrastuksen aloittamiseen.

Yksi harrastuksesta kiinnostuneista on 10-vuotias Eero Vuori . Vuori on tullut vanhempiensa Tiina Nordströmin ja Aaro Vuoren kanssa Kauniaisista Saloon kesälomareissulle.

– Vuohensaaren leirintäalueella sanottiin, että Salon tori on nähtävyys. Tulimme tänne jäätelölle ja päädyimme sirkuspajaan, Nordström naurahtaa.

Eero Vuori harjoittelee vieressä jonglöörausta. Hän mainitsee sirkuksen innostaneen parkouria enemmän.

– Nyt kun pääsin kokeilemaan kumpaakin, niin sanoisin sirkuksessa olevan enemmän tekemistä ja vaihtoehtoja, hän pohtii.

Jemina Hyökki oli yksi viikonlopun talkoolaisista. Hän osallistui RISA-pariakrobatiatyöpajan toteutukseen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Pariakrobatiatyöpajassa talkoillut Hyökki kehuu sirkusharrastusta lajin monipuolisuuden vuoksi. Sirkuksen voi hänen mukaansa aloittaa aikuisiälläkin.

– Tässä on paljon mahdollisuuksia ja monet harrastajat aloittavat vasta aikuisena. Koska sirkuksessa ei varsinaisesti tähdätä kilpailuihin, ei haittaa, vaikkei olisi aloittanut nuorena.

Sirkuksen ja erityisesti pariakrobatian riskialttiutta Hyökki ei pidä muita lajeja suurempana.

– Kaikki tehdään osiin pilkottujen harjoitusten kautta. Kokeneen parin kanssa harjoittelu on erityisen turvallista, sillä pitkän tuntemisen jälkeen syntyy yhteinen kieli. Molemmat tuntevat toisen toimintatavat läpikotaisin.

Turun kaupunginteatterin Hobitissa parhaillaan näyttelevä Hyökki uskoo sirkusammattilaisten työmahdollisuuksien olevan itsestä kiinni.

– Kukaan ei voi kävellä suoraan Sirkus Finlandiaan, mutta vaihtoehtoja löytyy niin esiintyvästä taiteilijasta, ohjaamisesta kuin perinteisen sirkuksen mukana kiertämisestäkin.

Salo Circus Festival 29.–31.7.2022, sunnuntaina kello 11–15 Teijolla.

 

Otsikkoa korjattu kello 21.20