Pilapiirtäjien kärkinimet vaalivat yksityiskohtia – Kari Suomalaisen ja Heikki Paakkasen piirroksia esitellään Hovilan kartanon kesänäyttelyssä

0
Heikki Paakkanen on toinen Hovilan kartanon kesänäyttelyn päätähdistä. Paakkasen sarjakuvia julkaistaan tällä hetkellä Ilta-Sanomissa ja Somero-lehdessä. Kuva: SSS/Moona Nieminen

Kari Suomalaisen ja Heikki Paakkasen piirroksia esitellään Hovilan kartanon kesänäyttelyssä– Suomalaisuuden kaksi parasta kuvaajaa, toteaa somerolaisen Hovilan kartanon omistaja Matti Torkkomäki Naulan kantaan -taidenäyttelyn piirtäjistä.

Arja ja Matti Torkkomäki ovat järjestäneet Hovilan kartanossa näyttelyitä vuodesta 2011 lähtien. Tämän vuoden näyttely esittelee Kari Suomalaisen ja Heikki Paakkasen pilapiirroksia.

Ajatus pilapiirroksista käynnistyi Ylen Karin Suomalaiset -dokumentista, jossa 1960-luvun suomettumisen aika korostuu.

– Pilapiirrokset nostavat ajan ilmiöitä esiin nokkelasti. Jäimme pohtimaan, voisimmeko mekin toteuttaa niistä koostuvan näyttelyn, Arja Torkkomäki taustoittaa.

Torkkomäet ajattelivat ensimmäiseksi Kari Suomalaisen tunnettuja piirroksia.

– Karilla oli taito nostaa sellaisia aiheita esiin, joita ihmiset eivät halunneet käsitellä. Suomettuneisuudesta on meillä keskusteltu aivan liian vähän, vaikka poliittiset pyrkimykset poikkeusvaaleineen pyhittivät demokratiaa halventavatkin keinot, Matti Torkkomäki sanoo.

Arja Torkkomäki esittelee Kari Suomalaisen Nato-aiheista piirrosta. Suomalainen muistetaan 7500 piirroksellaan Helsingin Sanomien tuotteliaimpana pilapiirtäjänä. Kuva: SSS/Moona Nieminen

Suomalainen muistetaan Helsingin Sanomien tuotteliaimpana pilapiirtäjänä. Hän piirsi kaiken kaikkiaan 7 500 teosta. Loputonta inspiraatiota Suomalaiselle antoi Suomen sisäpolitiikka etenkin 1960- ja 1970-luvuilla.

– Hän oli riippumaton poliittisista mielipiteistä, mutta teoksissa näkyy selvästi konservatiivinen asenne. Eettisyyttä ja loogisuutta hän vaati tosin kaikilta poliittiseen kantaan katsomatta, Matti Torkkomäki kertoo.

Kansainvälisesti palkitun ja professorinkin arvonimen saaneen pilapiirtäjän ura päättyi rasistisiin piirroksiin, joita Helsingin Sanomat ei halunnut julkaista.

– Uran loppuvaihe oli harmillinen, mutta Karin jälkeen Helsingin Sanomissa ei ole nähty yhtä iskevää pilapiirtäjää, Matti Torkkomäki pohtii.

Torkkomäet eivät ottaneet taidenäyttelyyn esille Suomalaisen loppuvaiheiden kiistanalaisia töitä.

Arja ja Matti Torkkomäki ovat järjestäneet Hovilan kartanossa näyttelyitä vuodesta 2011 lähtien. Kuva: SSS/Moona Nieminen

Kari Suomalaisen ja somerolaisen Heikki Paakkasen piirrosten välinen ero on se, ettei Paakkanen ole aivan yhtä armoton kuvauksissaan.

–  Vaikka pienellä paikkakunnalla olisi joskus aihettakin, Paakkanen ei koskaan ole ilkeä paikallisia kohtaan, Matti Torkkomäki pohtii.

Paakkanen on alun perin kotoisin Helsingistä, ja hänen piirroksissaan näkyy edelleen kaupunkilaisuus.

– Sen piirteen toivottiin säilyvänkin. Pysyisin siten sopivan ulkopuolella tarkastelemassa tilanteita, hän toteaa.

Muuton Somerolle voi Paakkasen mukaan havaita piirroshahmojen asusteista.

– Siinä vaiheessa kun crocsit ilmestyvät hahmojeni jalkoihin, tietää paikkakunnan vaihtuneen. Jäljittelin niitä aika tarkkaankin, hän naurahtaa.

Paakkasen ansiot ovat Suomalaisen tavoin vaikuttavat. Hänen pilapiirroksensa ovat voittaneet useita palkintoja. Paakkanen on ohjannut seitsemän animaatioelokuvaa ja hänen tuotantoonsa kuuluu pilapiirroskokoelmia ja sarjakuva-albumeita. Tällä hetkellä Paakkasen teoksia julkaistaan Ilta-Sanomissa ja Somero-lehdessä.

– Heikki on tehnyt valtakunnallisella tasolla merkittäviä teoksia. Heti kun saimme Karin teokset näyttelyyn, käännyimme Heikin puoleen, kertoo Matti Torkkomäki.

Paakkanen tunsi Torkkomäet entuudestaan.

– Täällä on aika pienet piirit, hymyilee Arja Torkkomäki.

Heikki Paakkanen ei myönnä olevansa poliittinen pilapiirtäjä, vaikka politiikka korostuu useissa hänen teoksissaan. Kuva: SSS/Moona Nieminen

Paakkasen mukaan pilapiirtäjän työ on yksityiskohtien vaalimista ja loputonta tarkkailua.

– Pilapiirtäjän pitää kuunnella ja tarkkailla tilannetta etäältä nähdäkseen tarkasti.

Hän käyttää vertausta tikanheittäjäporukasta.

– Yksi heittää tikan kymppiin, ja se on ainoa asia minkä seurue näkee. Minä katson kauempaa seurueen juopunutta enoa, joka saa tikasta vahingossa osuman päähänsä.

 

Lukuisista poliittisista piirroksistaan huolimatta Paakkanen ei luonnehdi itseään poliittiseksi piirtäjäksi.

– Olen aika huono seuraamaan etenkään paikallispolitiikkaa. Se ei ensisijaisesti minua kiinnosta.

Hänellä on kuitenkin paikallisten ilmiöiden suhteen yksi heikko kohta.

– Haja-asutusalueiden viemäröinti. Se herättää paljon keskustelua. Aina jos en keksi mitään piirrettävää, alan miettiä haja-asutusalueiden viemäröintiä.

Paakkanen vaalii monipuolista verbaliikkaa. Hän haastaa itseään käyttämällä jatkuvasti erilaisia suomalaisia sanoja.

– Kokeilin sitä pojallenikin, kun hän oli vauva. Muotoilin ”ota ruokaa” lausahduksen joka päivä eri tavalla. Poikani ei osannut vielä kolmevuotiaanakaan puhua, ja mietin jäikö hänelle traumoja.

 

Torkkomäet ovat hajauttaneet Suomalaisen ja Paakkasen teokset erillisiin tiloihin, ja etsineet temaattista yhtäläisyyttä piirrosten välillä.

– Toivomme, ettei kävijä saa ainoastaan käsitystä piirroksista, vaan myös taiteilijoista teosten takana, Arja Torkkomäki toteaa.

Hovilan kartanon (Helsingintie 604) päärakennuksessa 1.7.–31.7. Naulan kantaan, Kari Suomalainen ja Heikki Paakkanen: piirroksia vuosilta 1954–2022. Kivinavetan yläkerrassa on esillä näyttely: Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa.