Poliisi poisti häiriköijiä drag-satutuokion aikaan Helsingin keskustakirjasto Oodista – entinen perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja kiistää liittyvänsä häiriköintiin mitenkään

0

Helsinki Pride -tapahtumaan liittynyttä drag-satuhetkeä häiriköitiin perjantaina Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Poliisi ja järjestyksenvalvojat poistivat Oodista ulkopuolisia henkilöitä, jotka olivat Helsingin Sanomien mukaan käyttäytyneet aggressiivisesti ja jakaneet sukupuolivähemmistöjen vastaisia lentolehtisiä.
Poliisin mukaan Oodin ulkopuolella oli järjestetty satuhetkeä vastustanut 25-30 ihmisen mielenosoitus, josta oli ilmoitettu poliisille etukäteen. Mielenosoittajista oli poliisin mukaan irtautunut runsaan kymmenen ihmisen joukko, joka meni sisälle Oodiin. Oodin järjestyksenvalvojat pyysivät poliisit apuun.
Poliisin mukaan tilanne oli ohi muutamassa minuutissa eikä ketään otettu kiinni. Poliisi selvittää tapahtumien kulkua sekä sitä, onko jotakuta syytä epäillä rikoksesta. Perjantaina poliisi tiedotti, että tapaus on huolestuttava.
– Oslon epäilty terrori-isku ja Helsinki Pride -tapahtuman häirintä tänään Oodissa ovat aiheuttaneet huolta. Uskomme, että Pride-kulkue tulee sujumaan rauhallisesti. Poliisi on näkyvästi läsnä kaupungilla ja seuraa aktiivisesti sosiaalisen median keskustelua, ylikomisario Jarmo Heinonen sanoi poliisin tiedotteessa.

”Voi olla, että joku on lähtenyt huutelemaan”

STT löysi Telegram-ryhmän, jossa koordinoitiin mielenosoitusta Oodin ulkopuolelle. Ryhmässä myös puhuttiin transsukupuolisista ja drag-artisteista erittäin alatyylisesti.
Ryhmän kuvissa näkyy puhumassa entinen perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja Toni Jalonen,joka vuonna 2020 kohautti julistautumalla Virossa pidetyssä etnonationalistisessa konferenssissa fasistiksi. Jalonen kertoo seuranneensa ryhmää Telegramissa ja puhuneensa mielenosoituksessa.
Hän kiistää liittyvänsä häiriköintiin millään tapaa.
– Lähdin paikalta, kun mielenosoitus päättyi. Olin jo kotimatkalla, kun näin uutisia, että jotain häirintää oli ollut, hän sanoi.
Jalosen mukaan on mahdollista, että kun mielenosoitus päättyi, joku porukasta lähti ”huutelemaan”.
– En tiedä, koska en nähnyt sitä. Mutta se ei liittynyt suoraan mielenosoitukseen.

– – – – –

Korjattu aiempaa juttua kello 17.28: Telegram-ryhmässä koordinoitiin Oodin ulkopuolella järjestettyä mielenosoitusta, ei kirjaston sisällä tapahtunutta häiriköintiä. Lisäksi täydennetty, että Jalonen kiistää osallisuutensa epäiltyyn häiriköintiin.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008919539.html

Tuukka Tervonen, Maria Rosvall

STT

Kuvat: