Positiivisia polleja, sisustuselementtejä ja kalannahkaa Sauvossa – Karunan meijerissä on esillä monipuolinen kesänäyttely

0
Hanna Variksen Runo villihevosista leikittelee lämpimillä väreillä ja entisaikojen tunnelmalla. Kuva: SSS/Luna Lavonen

Sauvon Kädet -taiteilijaseuran kesänäyttelyn sinertävässä, merellisessä miljöössä voi käydä katsomassa paitsi seuran omien taiteilijoiden myös vierailevien tähtien teoksia. Yhteisnäyttelyssä nähdään seuran yhdeksän taiteilijan tuotoksia. Mukana on myös yksi seuran entinen taiteilija. Kutsuvieraita on viisi.

Karunan meijerissä mieltä kutkuttavat muun muassa vierailija Hanna Variksen kanvastyöt sekä metalliteokset. Variksen maalaukset ovat hevosaiheisia, elämänmyönteisiä ja tarinallisia.

– Varis on aikaisemmin tehnyt metalligrafiikkaa ja nyttemmin alkanut maalaamaan myös kanvakselle, kertoo taidegraafikko ja taiteilijaseuran hallituksen jäsen Leena Sarparanta.

Esimerkiksi Variksen Runo villihevosista on satumainen maalaus. Hänen teoksensa ilmentävät myös muutaman sadan vuoden takaista Venetsiaa. Näistä yksi on ilakoivaa naista esittävä Vallaton vapaus.

Pauliina Rundgrenin Tikka-kello. Kuva: SSS/Luna Lavonen

Toinen vieras on emalista taidetta ja käyttötavaraa sekä koruja tekevä Pauliina Rundgren.

– Rundgrenin teekuppien suodattimet ovat olleet erityisen suosittuja. Samaa sarjaa ovat myös kynttilänjalat, Sarparanta toteaa.

Rundgrenin Tikka -seinäkellot ovat myös hauskoja. Kellon toinen puolikas on suunniteltu puuta koputtavaksi tikaksi.

Muita näyttelyyn mukaan pyydettyjä taiteilijoita ovat käyttö- ja sisustuskeramiikkaa valmistava Ari Markkola ja tuotesuunnittelija Liisa Saarni. Saarnin mateen, kissakalan ja lohen nahasta tehtyjä lompakoita, laukkuja ja vöitä voi käydä paikan päällä ihastelemassa.

Liisa Saarnin parkitusta kalannahkasta tehtyjä vöitä, kukkaroita ja lompakoita on esillä Karunan meijerissä. Kuva: SSS/Luna Lavonen

Näyttelystä löytyy myös Raimo Tähkäpään leikkuulautoja, tarjoilualustoja ja pihtejä.

– Olen bongaillut näitä taiteilijoita vuosien mittaan markkinoilta, Sarparanta sanoo.

Seuran omat taiteilijat Nina Messner ja Kirsi Rokkanen innostuivat muutamia vuosia sitten keramiikkataiteesta Sarparannan johdolla. Hän opetti vielä tuolloin naisille savenvalantaa Paimion opiston Sauvon toimipisteessä. Messnerin ja Rokkasen keraamisia teoksia on nähtävillä näyttelyssä.

Messner tekee myös esillä olevia neuleita. Rokkanen taiteilee puuesineitä.

Sauvon Käsien jäsenen Kirsi Korpelan taidevalokuvateoksia, värikkäitä naishahmoilla kruunattuja kangaskasseja ja tyynynpäällisiä löytyy meijerin pienestä, suorakaiteen muotoisesta huoneesta.

Kangaskassit ja tyynynpäälliset ovat saaneet koristuksekseen nukkemaisen naisen. Työt ovat Kirsi Korpelan tekemiä. Kuva: SSS/Luna Lavonen

– Nämä teokset ovat hieman erilaisia verrattuna muihin esillä oleviin. Korpelan työt oli hyvä sijoittaa tähän yhteen huoneeseen, Sarparanta kertoo.

Korpelan tuotoksia ovat muun muassa hämyiset valokuvat Brinkhallin aika ja Brinkhallin lady sekä Vanitas 8.

Muita näyttelyn taiteilijoita ja käyttöteoksia ovat Emma Hagman tekstiilikuoseineen ja painettuine kankaineen sekä kankuri Kirsti Uuttu mattoineen. Ohessa mukana ovat myös taidetekstiileitä ja kuosisuunnittelua tekevä Erja Alander , keramiikkatyötä ja mehiläishoitoa harjoittava Pauliina Laine sekä sekatekniikkamaalari Pirkko Paranko. Seuran toiminnassa aikaisemmin mukana olleen Marika Björlundin sarvikoruja on esillä muiden mukana.

Sarparannan omia teoksia on myös näytteillä. Ne ovat keramiikkaa. Saveen valetut teokset esittävät simpukoita, mereneläviä sekä merimaisemia.

Sauvon Käsien kesänäyttely Karunan meijerissä 7.8. saakka ti–pe klo 12–18 ja la–su klo 12–16 (Karunantie 1214).