Rakkolevädrinkki Under the Sea kannustaa vastuullisuuteen – Liisa Lindroos kilpailee cocktailillaan maailman ykkösbaarimestarin tittelistä syyskuussa

0
Liisa Lindroos kilpailee baarimestareiden World Class -maailmanmestaruuskisan finaalissa, jossa arvostellaan kokonaisuudessaan viisi tehtävää. Finaaliin pääseminen on edellyttänyt useiden maakohtaisten ja maanosien karsintojen suorittamista hyväksytysti. Kuva: Fernando Lopez Durand

Salolaislähtöinen, nykyään helsinkiläinen baarimestari Liisa Lindroos, 27, on kehittänyt Itämeren rakkolevää hyödyntävän juoman Diageo World Class Bartender of the Year -kilpailun finaaliin. Vuosittain järjestettävässä kisassa valitaan maailman paras baarimestari.

Under the Sea -drinkki on merellinen yhdistelmä erilaisia makuja. Se sisältää rakkolevän lisäksi vodkaa, tilliä sekä piparjuurta. Asiakas saa myös oheen pussillisen leväsuolaa.

Lindroos on kaavaillut juoman kilpailun tehtävään Garnished with good. Ohjeena on ollut suunnitella ja toteuttaa cocktail, jolla on jonkinlainen merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus. Lindroos alkoi aprikoida aihetta rehevöitymisen takia riutuvan Itämeren kautta.

– Idea drinkkiin syntyi, kun olin lentokoneessa ja laskeutumassa Oulun lentokentälle. Katselin merenrantaa ja saaria. Pohdin, kuinka Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä. Aloin miettiä, miten voisin avittaa meren hyvinvointia ja tutustuin aiheeseen.

Baarimestari löysi pian Itämeren rantavyöhykkeen avainlajin rakkolevän, jota häviää merestä jatkuvasti.

– Levä sisältää paljon mineraaleja ja esimerkiksi jodia, mutta sitä ei valitettavasti hyödynnetä riittävästi. Jos raaka-aineen kysyntä niin drinkeissä kuin myös villiyrttinä ja ravintoloissa kasvaisi, sen viljely Itämeressä voisi lisääntyä tulevaisuudessa.

Hän haluaa tuoda kilpailussa esiin Itämeren hyvinvoinnin tärkeyttä. Lindroos hakee kansainvälistä huomiota sille, miten suuri merkitys rakkolevällä ja sen lisäämisellä vesistössä on Itämeren koko ekosysteemille.

– Rakkolevälautat ovat tärkeä suoja sekä ravintoa monille meren organismeille.

Vaikuttavuutta kilpailutehtävään Lindroos hakee Suomessa 15.8.–15.9. järjestettävällä kampanjalla. Yhdessä Itämerihaasteen ja John Nurmisen säätiön kanssa Lindroos on perustanut baarimestareista koostuvan Bartenders of the Baltic Sea -ryhmän ja kampanjan.

Mukana on 15 cocktail-baaria Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Kampanjan aikana, 25. elokuuta, vietetään myös kansainvälistä Itämeripäivää.

– Baareissa pääsee kokeilemaan, miltä rakkolevästä tehty drinkki maistuu. Jokainen kampanjassa mukana oleva baari luo oman Itämeri-juomansa.

Lindroos sanoo, että ajatuksena on laajentaa kampanjaa tulevaisuudessa myös esimerkiksi Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan.

Baarimestarikilpailun finaali järjestetään tänä vuonna Australian Sydneyssä 9.–18. syyskuuta. Finaalipaikkaa tavoitteli tänä vuonna 10 000 baarimestaria eri puolilta maailmaa. Finaalissa kilpailee 50 osallistujaa, Lindroos ainoana suomalaisena.

Aikaisemmin hän on kilpaillut kyseisessä kisassa vuonna 2019. Kisaa on järjestetty vuodesta 2009.

Lindroos on syntyjään salolainen. Hän on käynyt peruskoulun sekä lukion Salossa. Lukion jälkeen hän muutti viettämään välivuotta Turkuun. Myöhemmin Lindroos siirtyi Tampereelle opiskelemaan restonomiksi ja työskentelee nyt Helsingissä Bar Bardemissa pääbaarimestarina.