Raunioretkeilijä sai oman oppaan – uusi tietokirja kertoo linnojen ja raunioiden nykytilasta ja menneisyydestä

0
Retkeilijän linnat ja rauniot on naantalilaisen tietokirjailija Tuomo Kesäläisen 12. tietokirja.

Tuomo Kesäläinen: Retkeilijän linnat ja rauniot. Karttakeskus. 160 sivua.

Tietokirjailija Tuomo Kesäläinen on tehnyt uuden kirjan Suomen linnoista ja raunioista. Kohteita on esitelty 60, joista neljä on Salosta. Kohteet on pääsääntöisesti rakennettu ennen 1900-lukua.

Kesäläinen esittelee kirjassaan linnojen ja raunioiden nykytilaa ja kertoo niiden menneisyydestä. Kirja onkin paitsi hyvä teemaretkiopas myös oivallinen Suomen historian kertauspaketti. Kuvat havainnollistavat tekstiä hyvin.

Joistakin kohteista on myös kiinnostava taruja ja legendoja -tietoisku, jossa nimensä mukaisesti kerrotaan kohteeseen liittyvistä tarinoista tai uskomuksista.

Kirjan kohteet on jaettu maantieteellisesti Lounais-Suomeen, Uusimaahan, Länsi-Suomeen ja Itä-Suomeen. Jokaisen osion alussa on laaja kartta, johon kohteet on numeroitu. Lisäksi jokaisen kohteen yhteydessä on tarkempi sijaintikartta.

Karttojen käyttö olisi ollut havainnollisempaa niin, että kunkin kohteen yhteydessä olisi ollut tarkemman kartan lisäksi pienimittakaavaisempi kartta, josta olisi hahmottanut laajemman kontekstin. Palaaminen kunkin maantieteellisen osion alkusivulle on hankalaa.

Salosta kirjaan ovat päässeet Hakastaron linna, Latokartanonkoski, Rikalan linnamäki ja Haapaniemen linnanrauniot.

Suurin osa esitellyistä linnoista ja raunioista on eteläisessä Suomessa. Pohjoisimmat kohteet ovat Oulun linna ja Kajaanin rauniolinna.