Rokotettavia riittää, mutta elokuussa Salossa ollaan valmiita yli 65-vuotiaiden rokotuksiin

3
Koronarokotusten neljännen annoksen aikataulusta odotetaan tietoa THL:lta. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Näillä näkymin Salossa ja muualla Suomessa aloitetaan neljänsien koronavirusrokotusten antaminen yli 65-vuotiaille elokuun puolivälissä. Tähän ollaan Salossa rokotuksista vastaavan osastonhoitaja Riitta Ahlqvistin mukaan valmiita ja hyvin valmistautuneita.

– Jos aikataulua tästä nopeutetaan, tulee työvoiman saamisessa näin loma-aikaan haasteita, Ahlqvist lisää.

Painetta aikataulun nopeuttamiselle syntyi maanantaina, jolloin Euroopan lääkeviranomaiset ilmoittivat suosittelevansa neljänsien rokotusten pikaista antamista kaikille yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmäläisille. Uuden suosituksen taustalla ovat kasvaneet tartuntamäärät uusien, aiempaa herkemmin tarttuvien varianttien myötä.

Suomen viranomaisten ohjeistuksen mukaan neljättä rokotetta aletaan tarjota yli 65-vuotiaille elokuun puolivälissä, ja yli 60-vuotiaille sekä 12–59-vuotiaille riskiryhmäläisille syyskuun alusta alkaen. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek totesi maanantaina, ettei Suomessa ole tarvetta tehdä äkkinäisiä muutoksia aikatauluihin.

Osastonhoitaja Riitta Ahlqvistin mukaan nykysuunnitelmiin on varattu työvoimaa sekä muita resursseja. Saktan kiinteistön rokotuspisteen aukioloaikoja Karjalankadulla lavennetaan kesäkuun alusta voimaan tulleista kahdesta päivästä neljään päivään elokuun puolivälistä alkaen, ja henkilökuntaa on järjestetty paikan päälle rokotuksia antamaan.

– Toivomme silti, etteivät kaikki yli 65-vuotiaat tule hakemaan rokotetta heti ensimmäisenä päivänä. Suosittelemme sähköisen varausjärjestelmän käyttämistä, vaikka rokotuksia annetaan myös ilman ajanvarausta, Ahlqvist sanoo.

Salossa on ollut rauhallista rokotusten antamisessa kesän aikana. Nyt rokotusuutisoinnin kasvettua myös rokotuksia hakevien määrä on ollut kasvussa.

– Hekin, jotka eivät ole vielä hakeneet ensimmäistäkään rokotusta, ovat heränneet. Se on hyvä asia, Ahlqvist sanoo.

Salossa ollaan Ahlqvistin mukaan valmiita, mutta luvassa on jälleen iso urakka.

– Rokotettavia riittää, kyse on heti elokuussa isosta porukasta. Laskin, että noin 15 000 salolaista kuuluu seuraavien rokotesaajien eli yli 60-vuotiaiden piiriin.

Ahlqvist arvioi, että tästä määrästä todennäköisesti 7 000–8 000 myös tulevat hakemaan rokotuksen. Monet ryhmästä ovat jo sairastaneet koronan, ja Salon yli 80-vuotiaat ovat jo saaneet neljännen rokotuksen yli 65-prosenttisesti.

Ahlqvistin mukaan Saktan rokotuspisteellä käy päivittäin paljon ihmisiä hakemassa neljättä rokotusta, vaikka eivät kuulu suosituksen piiriin. Tähän kuluu henkilökunnalta paljon työaikaa, sillä jokaisen kävijän tilanne selvitetään tapauskohtaisesti.

– Henkilökunta tekee rokotuspäätökset THL:n suositusten nojalle, joten kaikkia kohdellaan tässä kyllä tasapuolisesti, Ahlqvist muistuttaa.

Tällä hetkellä Saktassa neljättä rokotetta annetaan yli 80-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville. Lisäksi rokotuksia annetaan heille, joilla ei ole vielä täyttä kolmen rokotuksen sarjaa.

Jos on saanut jo kolme koronavirusrokotetta ja on sen lisäksi sairastanut koronan, ei neljättä rokotusta ole syytä hakea.

– Se on turhaa, tällöin on jo saatu hyvä immuniteetti, Ahlqvist muistuttaa.

Ahlqvistin mukaan koronatestejä on otettu kesän kuluessa melko vähän, noin parikymmentä päivässä. Pahimmillaan testejä otettiin päivässä 200 kappaletta.

– Onneksi oireet ovat nyt suurimmalla osalla lieviä. Samalla uusin variantti on entistä tarttuvampi.

Vaikka oireet voivat olla lieviä, ei koronavirustautia ole Ahlqvistin mukaan syytä vähätellä.

– Jos koronan saa, pitää sairastaa tauti rauhassa pois. Jälkitaudit ovat moninaisia ja yleisiä. Monilla korona voi tuntua akuutin vaiheen jälkeen pitkään jatkuvana väsymyksenä, joten ei kannata kiirehtiä heti takaisin entisiin rutiineihin, Ahlqvist sanoo.

 

Tällä hetkellä THL suosittaa neljättä rokoteannosta:

  • 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
  • 80 vuotta täyttäneille
  • Iäkkäille hoivakodeissa asuville
  • Iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona
  • 70–79-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Japi
1 vuosi sitten

Paukkulakodissa ei ollut yli 90 vuotiaatkaan, 19.07.2022 vielä saaneet neljättä rokotetta. Joku mättää tässä nyt pahasti.

Japi
1 vuosi sitten

Korjaan päivämäärän, 11.07.2022. Viime maanantai.

Täti Salosta 75v
1 vuosi sitten
Reply to  Japi

Eikö siellä henkilökunta hoputa rokotteiden antamista asukkailleen vai mistä se johtuu? Olisiko omaisten asia hoputtamiseen. Kaupungilla puhutaan, miten lähiaikoina olleista perhejuhlien vieraista ovat monet sairastuneet. Olen ollut toivorikas, että elokuussa 4:n rokotteen saan.