Saaren Taian kasvu taittui

0
Viime elokuussa (SSS 23.8.2021) Saaren Taika porskutti kovaa vauhtia eteenpäin.

Särkisalolaisperniöläisen luonnonkosmetiikkayritys Saaren Taian nopea kasvuvauhti on taittunut ja törmännyt ongelmiin. Saaren Taika julkaisi nettiblogissaan ja Facebook-sivuillaan viime viikolla tekstin otsikolla Surullisia uutisia.

Tekstissä yrityksen perustaja Johanna Amnelin ja toimitusjohtaja Veera Amnelin-Kylämäki kertovat, että tuotteiden myynti on laskenut eivätkä tulot riitä kuluihin, minkä takia Saaren Taika on joutunut lomauttamaan ja irtisanomaan työvoimaansa.

– Helmikuussa kauppakeskus Myllyyn avattu myymälä joudutaan sulkemaan kannattamattomana. Valitettavasti asiakkaat eivät löytäneet paikalle, Johanna Amnelin kertoo.

Myymälä suljettiin viikonloppuna ja sen kuusi työntekijää on Amnelinin mukaan jouduttu irtisanomaan.

”Nyt kuitenkin on tunnustettava tosiasiat, että me emme selviä näiden kulujen kanssa samaan aikaan laskevan myynnin ohella. Olemme sydän murtuen joutuneet lomauttamaan sekä pysyvästi vähentämään työvoimaamme.”

Ongelmat juontavat yrittäjien mukaan koronan aiheuttamiin toimitusvaikeuksiin ja sodan aiheuttamaan yleiseen hintojen nousuun sekä markkinoille levinneeseen epävarmuuteen.

– Nyt kuitenkin on tunnustettava tosiasiat, että me emme selviä näiden kulujen kanssa samaan aikaan laskevan myynnin ohella. Olemme sydän murtuen joutuneet lomauttamaan sekä pysyvästi vähentämään työvoimaamme, yrittäjät kirjoittivat.

Johanna Amnelinin mukaan raaka-aineiden ja valmistuotteiden toimitusajat ovat pitkälti koronan takia venyneet kuukausiksi, mikä sitoo paljon pääomaa. Myös verkkokauppa on vähentynyt.

– Väheneminen näkyi lyhyenä piikkinä helmikuussa Venäjän hyökkäyksen jälkeen, mutta enemmänkin kevään jälkeen. Ihmisillä on vähemmän rahaa, hinnat ovat nousseet ja maailmantilanne on epävarma, Amnelin sanoo.

Saaren Taialla on omaa tuotantoa Särkisalossa ja Perniössä. Isoimmillaan henkilökuntaa oli 22, nyt määrää on pitänyt vähentää neljäksitoista.

– Kaikesta huolimatta uskomme tulevaisuuteen. Myynti on vähentynyt viime vuodesta kuitenkin vain seitsemän prosenttia, Amnelin sanoo.

”Työ jatkuu ja odottelemme parempia aikoja.”

SSS on kertonut Saaren Taian kasvusta ja menestyksestä kansainväliseksi brändiksi vuoden 2018 jälkeen useassa jutussa, joista yksi oli aukeaman viikonvaihdejuttu (SSS 1.7.2018). Vielä helmikuun alussa uutisoitiin, että Saaren Taika laajentaa avaamalla myymälän kauppakeskus Myllyyn. Samalla kerrattiin, miten Saaren Taika on kasvanut muutamassa vuodessa pyykkietikan myyjästä monipuoliseksi luonnonkosmetiikan, ekologisten pesu- ja puhdistusaineiden sekä meikkien valmistajaksi.

Tuolloin satoja jälleenmyyjiä omaavan yrityksen liikevaihdon kerrottiin olevan kahdeksan miljoonaa euroa ja liikevaihdon kolminkertaistuneen edellisenä vuotena.
Viime marraskuussa Saaren Taika oli jälleen otsikoissa: yritys lahjoitti 30 000 euroa perniöläiselle nuorisotyölle.

Nyt Saaren Taika aikoo Johanna Amnelinin mukaan keskittyä perusasioihin.

– Työ jatkuu ja odottelemme parempia aikoja, Amnelin sanoo.