Sähkökaappeihin suihkutetaan hyvän mielen spraymaalauksia – kuka tahansa voi esittää ideansa ja ryhtyä maalaamaan

0
Tero Lähteenmäen tämän kesän teokset pohjautuvat luonnon peruselementteihin. Kuvassa teos Vesi. Kuva: SSS/Luna Lavonen

”Katutaidetta ja luvan kanssa!” Näin todetaan Salon kaupungin sivuilla. Keväällä 2021 alkoi projekti, jonka tarkoituksena on tuoda iloa ja väriä kaupunkiin maalaamalla eri puolilla Saloa sijaitsevia sähkökaappeja. Salon kaupunki sekä Caruna ja Lounea toimivat yhdessä spraymaalausten koordinoijina.

Tero Lähteenmäki tarttui toimeen puskaradion kautta viime kesänä. Hän maalasi vuosi sitten Helsingintien sähkökaappeihin Sinusrytmi-teokset.

– Toinen spraymaalaaja kysyi minua porukkaan mukaan. Kyllä minussa on aina asunut tällainen pieni artisti, joka haluaa tehdä ja luoda, muotoilijaksi itsensä alun perin lukenut Lehtimäki hymyilee.

Tänä kesänä Lähteenmäellä on ollut työn alla luonnon elementteihin pohjautuvat Basic Elements -maalaukset, eli suomeksi Vesi, Tuli, Maa ja Ilma. Valmis teos Vesi sijaitsee Viitanlaaksossa Merikulmantien ja Juurikaskadun risteyksessä.

Vesi kuvastaa vaahtoavaa vettä, Lähteenmäki sanoo.

Basic Elements -sarjan työ Vesi sijaitsee Viitanlaaksossa. Kuva: SSS/Luna Lavonen

Muutaman kilometrin päässä Viitanlaaksosta, Tehdaskadun lasitetun tykin edustalla, seisoo keskeneräinen maalaus Ilma. Se tulee olemaan värimaailmaltaan ja tyyliltään samanlainen kuin Vesi.

Lähteenmäen Tuli sijaitsee Pahkavuoren K-Marketin edustalla. Maan voi löytää Tupurin uuden ylikulkusillan lähistöltä.

Tekijöitä on tällä hetkellä projektissa mukana reilut kymmenen. Lähteenmäki kertoo, että osa maalaajista käyttää apunaan myös esimerkiksi pensseleitä. Tussilla saa rajattua vaikkapa hahmojen ääriviivoja.

– Teippaaminen on myös hyvä apukeino, kun pitää esimerkiksi maalata teräviä ja tarkkoja muotoja.

Yhden teoksen tekemiseen Lähteenmäeltä menee kokonaisuudessaan neljästä viiteen tuntia. Maalin annetaan kuivua välillä ennen kuin aletaan spreijaamaan uusia kerroksia.

Sadesään sattuessa hätä ei ole suuri. Spraymaalin pinta kuivuu melko nopeasti.

– Tässä sähkökaapissa näkyy sateen tekemiä veden jättämiä uria. Maali ei ole kuitenkaan lähtenyt valumaan veden mukana, kun se on jo ehtinyt hiukan kuivua ennen sadetta, Lähteenmäki täsmentää ja osoittaa Ilma-teosta.

Spray-maalatessa on hyvä käyttää tehokasta hengityssuojainta. Kuvassa Lähteenmäki tekee Ilma-teosta. Kuva: SSS/Luna Lavonen

Halukkaat pääsevät taiteilemaan luomuksiaan kaupungin sivuilla kerrottujen ohjeiden mukaisesti. Ennen työn aloittamista tulee muun muassa varmistaa, että valitun sähkökaapin pinta on ehjä ja puhdas.

Työstä pitää myös tehdä luonnos, joka lähetetään kaupungin kulttuurituottajalle tai Salo Energia -työryhmälle. Lähteenmäki on luonnostellut omat teoksensa tietokoneella.

– Suunnitelma pitää hyväksyttää ennen maalaamisen aloittamista, hän kertoo.

Kun lupa on myönnetty, maalaamisen saa aloittaa.

Jokainen on tervetullut maalaamaan, kunhan suunniteltu teos noudattaa sääntöjä. Maalaus ei esimerkiksi saa olla järjestäjätahojen arvojen vastainen tai poliittisesti kantaa ottava.

– Lähtökohtaisesti ideana on luoda positiivisia maalauksia.

Sähkökaappeja maalatakseen ei tarvitse olla ammattilainen, vaan kuka tahansa voi ryhtyä tuumasta toimeen.

– Niin itsensä taiteilijoiksi kuin tavan tallaajiksikin kokevat saavat alkaa maalata näitä. Kaikki vain mukaan, Lähteenmäki kannustaa.

Teosten töhriminen on projektin ikävä sivutuote. Lähteenmäki sanoo kuullensa, että töitä onkin jo sotkettu.

– Siksi kuvia töistä on tärkeää laittaa sosiaaliseen mediaan heti, kun ne ovat valmiita.

Salo Energia -työryhmä julkaisee valmiita teoksia somessa ja yhteistyökumppanien verkkosivuilla.

Oranssiin liiviin on teetetty info luvallisesta katutaiteilijasta. Kuva: SSS/Luna Lavonen