Salolainen uimarilupaus Aliisa Soini, 15, on altaassa kuin kotonaan – aikuisissa SM-pronssia perhostellut Soini matkaa seuraavaksi nuorten olympiafestivaaleille

0
Salolainen Aliisa Soini, 15, on yksi suomalaisen uinnin lupauksista. Tällä hetkellä Soinin vahvin uintimuoto on perhonen, jossa hän saavutti aikuisten SM-pronssia kesä-heinäkuun taitteessa Tampereella. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Sillä aikaa kun Salossa vietettiin helteistä SM-viikkoa kesä-heinäkuun taitteessa, ahkeroi salolainen Aliisa Soini SM-uinneissa Tampereen uintikeskuksessa. 15-vuotiaalle Soinille kisat olivat jättimenestys, sillä hän saavutti uransa ensimmäiset nuorten SM-mitalit sekä ensimmäisen aikuisten SM-mitalinsa.

Aikuisten SM-pronssille Soini ylsi finaalin nuorimpana osallistujina 100 metrin perhosessa, ja nuorten Suomen mestaruudet tulivat 50 metrin ja 100 metrin perhosessa.

Vaikka Salo on varsin monipuolinen urheilukaupunki, ovat uintimitalit SM-tasolla jääneet vuosien saatossa erittäin vähiin.

Salolaisten menestystä täydensi Salon Uimareita edustava Kiia Metsäkonkola, joka ui samaisissa nuorten SM-kisoissa kultaa 50 metrin rintauinnissa ja pronssia 100 metrin rintauinnissa.

– Oli aika hienoa. Mitalit olivat toiveissa ja ne olivat tavoitteena, mutta enemmän yritin miettiä ennätysten parantamista kisoissa, Soini kertoo.

Soini edusti vielä hiljattain Salon Uimareita, mutta Tampereella hän kilpaili turkulaisen Aurajoen Uinnin väreissä. Seuran vaihto tapahtui kesäkuun alussa.

– Vaihto ei ollut hankala päätös. Aurajoen Uinnissa on paljon tuttuja ja kavereita. Lisäksi Impivaaran uimahallissa on pitkä rata ja muutenkin paremmat olosuhteet, Soini sanoo.

Soini kertoo, että hänet on otettu uudessa seurassa hyvin vastaan.

– Olen tykännyt olla siellä ja tosiaan kun seurassa on paljon tuttuja. Kävin jo koko kevään treenaamassa siellä perjantaisin.

Myöskään matkustaminen Salosta Turkuun ei ole tuntunut raskaalta.

– Kun koulut alkavat, voi junamatkoilla tehdä läksyjä tai lukea kokeisiin, Hermannin koulun ysiluokalle menevä Soini pohtii.

Soini muistelee saaneensa innostuksen uintiin aikoinaan Raumalla, jossa hän perheineen asui.

– Asuimme ihan meren lähellä. Äiti ja isä halusivat laittaa minut uimakouluun ja siitä olen sitten jatkanut, 11-vuotiaana Saloon muuttanut uimari kertoo.

Hienosti sujuneiden SM-kisojen jälkeen uintilupausta odottaa mielenkiintoinen ja taatusti mieleenpainuva haaste ulkomailla.

Soini matkaa ensi viikon lauantaina muun Suomen joukkueen mukana Slovakian Banska Bystricaan, jossa käydään Euroopan nuorten kesäolympiafestivaalit. Kisat on suunnattu 14–18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille.

– Jännittää vähän, mutta odotan innolla. Olen kuullut, että kisat ovat tosi hienot ja isot. On kiva lähteä ensimmäistä kertaa ulkomaille kilpailemaan. Hauskaa päästä uimaan ulkomaalaisia kilpailijoita vastaan, Soini hymyilee.

Kisoissa on mukana uinnin lisäksi kuusi yksilölajia: judo, maantiepyöräily, sulkapallo, telinevoimistelu, tennis ja yleisurheilu. Lisäksi kisaohjelmaan kuuluvat joukkuelajeista koripallo, käsipallo ja lentopallo.

– Toivon, että pääsisin katsomaan myös muita lajeja. Ainakin on ollut puhetta, että suorituspaikat sijaitsevat lähekkäin.

Soini ui olympiafestivaaleilla 50 ja 100 metrin vapaauinnissa, 100 metrin perhosuinnissa ja 200 metrin sekauinnissa. Näistä matkoista Soini alitti kisojen A-tulosarjan 50 metrin vapaauinnissa ja 100 metrin perhosuinnissa.

– On varsin realistista ajatella, että Aliisa pääsisi alkueristä jatkoon näissä lajeissa, eli ainakin välieriin, Uimaliiton nuorten olympiavalmentaja Aleksi Rajansuo arvioi.

Rajansuo on seurannut Soinin tuloksellista kehitystä viimeisen kahden vuoden ajan.

– Aliisa on lahjakas uimari Suomen mittakaavassa. Hänen kehityssuuntansa näyttää oikein hyvältä, kehuu Rajansuo Soinia, joka valittiin nuorten maajoukkueeseen tulevalle syyskaudelle.

– Aliisa on taitava vedessä ja pystyy liikuttamaan itseään tehokkaasti eteenpäin. Hän on myös melko nopea, mikä on nykypäivän uinnissa tärkeää. Riittävänlaista vauhtireserviä on löydyttävä.

Rajansuo pitää hyvänä liikkeenä sitä, että Soini vaihtoi seuraa Salosta Turkuun.

– Aliisa pääsee harjoittelemaan laadukkaassa ympäristössä. Turussa on hyvä treeniporukka.

”Vedessä pitää viettää riittävän paljon aikaa”

Vedessä olemisen tärkeys korostuu nuorten uintiharjoittelussa.

– Vesi on ihmiselle elementtinä vieras, joten siellä pitää viettää riittävän paljon aikaa, saada hyvä vesituntuma ja päästä sitä kautta kehittymään, Uimaliitossa nuorten olympiavalmentajana toimiva Aleksi Rajansuo vahvistaa.

Lajina uinti on erittäin monipuolinen.

– Uinti on kestävyysurheilulaji, mutta se vaatii myös erittäin hyvän nopeustason ja lajikohtaisen voimatason, Rajansuo sanoo.

– Nuorten uimarien pitäisi pystyä rakentamaan riittävän hyvä harjoitettavuus ja monipuolinen pohja, josta pystyy sitten myöhemmässä vaiheessa tekemään järkevästi aikuismaista harjoittelua.

Uinti kuuluu niihin lajeihin, joissa menestyäkseen olisi hyvä aloittaa harrastus mahdollisimman nuorena.

– Toki poikkeustapauksiakin on, että lajin pariin myöhemmin tullut on päässyt hyvälle tasolle. Isossa kuvassa uinnin harjoittelu olisi suositeltavaa aloittaa alle 10-vuotiaana, jotta omaksuisi mahdollisimman ajoissa hyvän lajitekniikan.

Rajansuon mukaan suomalaisen uinnin tila näyttää nuorten osalta valoisalta. Uusia nimiä tarvitaan, kun esimerkiksi Mimosa Jallow kertoi heinäkuun alussa uran loppumisesta 28-vuotiaana.

– Meillä on laaja massa taitavia nuoria uimareita. Toivottavasti mahdollisimman moni heistä saataisiin vietyä vuosien kuluessa myös aikuisten maajoukkueeseen ja saisimme uutta kärkeä, jotta kilpailukykymme aikuisten tasolla säilyisi.

Sen vuoksi on tärkeää, että Aliisa Soini ja muut nuoret uimarit pääsevät haistelemaan kansainvälistä kisafiilistä jo nuorena.

– Nuoret pääsevät polulle mukaan ja saavat kokemusta. Näin myös valmiudet kisoissa menestymiseen paranevat myöhemmässä vaiheessa uraa, Rajansuo muistuttaa.

  • Lue lisää aiheesta
  • Uinti