Salon ja Paimion rajalle rakennusluvat kahdeksalle tuulivoimalalle

3
Salon ja Paimion rajalle aiotaan rakentaa kahdeksan suurta tuulivoimalaa. Kuvassa Märynummen tuulivoimalat Halikossa.

Huso-Pöylän alueelle Salon ja Paimion rajalle yritetään jälleen rakentaa tuulivoimaloita.

Salon kaupunki on myöntänyt CPC Finland Oy:lle luvan kahden voimalan rakentamiseen. Paimion ympäristölautakunta on luvittanut kuusi muuta voimalaa Paimion puolella.

Kaikki voimalat ovat Vestas 162-tyyppisiä ja teholtaan 5,6 megawattia. Niiden napakorkeus on 119 metriä ja roottorin halkaisija 162 metriä.

Tuulivoimaloiden siivet yltävät enimmillään 200 metrin korkeuteen perustuksesta.

CPC Finland Oy haki viime syksynä Salolta ja Paimiolta poikkeamislupaa, joka olisi sallinut 230 metrin korkeuteen yltävien tuulivoimaloiden rakentamisen Huso-Pöylään.

Nyt myönnetyt luvat mahdollistavat kuitenkin vain kaavan mukaiset ja enintään 200-metriset voimalat.

Kaupungit myönsivät yhtiölle vähäisen poikkeaman osayleiskaavan määräyksistä. Voimaloiden siivet saavat ulottua tuulivoimaloiden alueen ulkopuolelle 14-15 metrin verran.

Poikkeamista on perusteltu muun muassa voimaloiden nopealla teknisellä kehityksellä. Uudet voimalat ovat aiempaa hiljaisempia ja tehokkaampia.

Huso-Pöylän alueelle kaavoitettiin tuulivoimapuisto vuonna 2014. Kaavapäätöksestä valitettiin, ja Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi valitukset vuonna 2020.

CPC Finland Oy sai rakennusluvat kahdeksalle voimalalleen vuonna 2016. Paimion ja Salon päätöksistä valitettiin Turun hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset 2018.

Asia vietiin KHO:een, joka kumosi hallinto-oikeuden päätöksen ja hylkäsi neljän voimalan rakennusluvan.

Sen mukaan rakennuslupahakemukset olivat puutteellisia. Voimaloista ei kerrottu esimerkiksi voimalatyyppiä tai enimmäistehoa.

Huso-Pöylän tuulivoimaloista on väännetty kättä jo vuosien ajan, ja todennäköisesti nyt myönnetyistäkin rakennusluvista valitetaan.

Lupahakemuksesta jätettiin keväällä neljä muistutusta ja kannanottoa. Muistutuksen jättivät Turun Ursa, Elisa Oyj, Huso-Pöylän puolesta ry. ja erikseen yhdistyksen puheenjohtaja.

Elisa oli huolissaan mahdollisista haitoista sen radiomastolle. Muissa muistutuksissa puhuttiin muun muassa melu- ja välkehaitasta, luontoarvoista, turvallisuudesta ja kiinteistöjen arvonalenemisesta.

 

Tuulivoimaa rakennetaan ennätysvauhtia

Suomessa rakennetaan tuulivoimaa kiivaammin kuin koskaan.

Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan alkuvuonna on rakennettu jo 154 uutta voimalaa. Määrä on suurempi kuin koko viime vuoden luku 141.

Myös tuulivoimakapasiteetissa rikotaan ennätyksiä. Viime vuonna kapasiteettia valmistui kaikkiaan 671 megawattia, kun tänä vuonna luku oli kesäkuun loppuun mennessä 784 megawattia.

Suomen tuulivoimapitoisin maakunta on Pohjois-Pohjanmaa. Kesäkuun lopussa maakunnassa sijaitsi jo 40 prosenttia kaikesta Suomeen rakennetusta kapasiteetista.

Tuulivoimayhdistyksen mukaan rakentamistahti ei vielä riitä. Suomen tavoitteena on ollut hiilineutraali vuonna 2035, ja sen tavoittaminen vaatisi vielä kiivaampaa rakentamista.

Kasvava tuulivoima-ala työllistää kymmeniksi vuosiksi esimerkiksi huollon ja kunnossapidon osaajia. Tuulivoimayhdistys toivoo alalle lisää koulutusta, koska työntekijöistä on jo pulaa.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Toivottavasti ei mene läpi
1 vuosi sitten

Mites se puolustusvoimat? Nehän vastusti hanketta.

Urpo
1 vuosi sitten

Se oli eri alue. Mutta erikoista tosiaan, jos Märyn ja Paimion välinen alue häiritsee, mutta nuo eivät.

Tommi Leino
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Puolustusvoimat vastusti myös näitä Huso-Pöylän voimalaitoksia. Yrittivät vielä korkeampia voimaloita ja niitä vastustivat. Jotain 30 metriä korkeampia.