”Täysin käsittämätön päätös!” – Salon torikauppiaat arvostelevat uutta sääntöä, joka kieltää huoltoajon keskellä päivää

28
Kauppatorin Kahvio on tuonut torikahvilaansa täydennystä vuosikymmeniä pitkin pelastustietä Horninpuiston kupeessa. Kaupungin mielestä se ei enää käy. Samalla kaupunki on kieltänyt huoltoajon kolmen tunnin ajaksi myös torin kautta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Torikauppiaat kohisevat Salon kaupungin uusista torisäännöistä, jotka kieltävät huoltoajon kolmeksi tunniksi keskellä päivää. Tänä aikana ei saa tuoda tiskille täydennystä autolla niin kuin on tehty kymmeniä vuosia.
– Täysin käsittämätön päätös! Kauppatorin Kahvion yrittäjä Henri Kurila arvostelee.

Kurilan mukaan kahvilaan on tuotava lisää voileipiä, kääretorttuja, pullia, munkkitaikinaa ja paistovalmiina pakastettuja patonkeja viisikin kertaa päivässä. Kahvilan myynti on kiihkeimmillään nimenomaan lounasaikaan.

– Olen ollut torilla neljäkymmentä vuotta, eikä koskaan ole ollut mitään ongelmia. Sääntöjä pitää kuulemma päivittää, mutta miksi päivittää sellaista, joka on toiminut hyvin, Kurila hämmästelee.

Kaupungin mukaan tarkoitus on kohentaa torilla ja torin liepeillä asioivien ihmisten turvallisuutta.

Kaupunginpuutarhuri Matti Nikanderin valmistelema uusi torikartta ja torisääntö eteni kaupunkehityslautakuntaan ensimmäisen kerran maaliskuun alussa. Siinä huoltoajo oli kielletty kello 10.00–14.00 välisenä aikana.
Lautakunta palautti asian yksimielisesti takaisin valmisteltavaksi. Päättäjät halusivat nähdä vanhat säännöt ja edellyttivät, että uusista säännöistä järjestetään kuuleminen.

Yli kolmekymmentä torikauppiasta sai maaliskuussa kirjepostissa mielipidekyselyn, joka oli viipynyt matkalla niin, että vastausaikaa oli kolme päivää. Paluupostissa kaupunki sai vastauksia, joissa vastustettiin huoltoajon rajoittamista.
– Ihan sama, mitä kyselyyn kirjoitti. Sillä ei ollut mitään vaikutusta, Kalaliike Aspin yrittäjä Harri Asp toteaa.

Nikander muotoili kaupunkikehityslautakunnalle uuden esityksen, jossa ajokiellosta oli nipistetty tunti. Autolla ajo olisi kielletty torilla kello 10.30–13.30.

Huhtikuun kokouksessa lautakunta palautti asian jälleen takaisin valmisteluun. Toukokuun lopulla lautakunta lopulta hyväksyi torikartan ja torisäännöt äänestysten jälkeen.
”Yhtenä tärkeimmistä tavoitteista on kohentaa torilla tai torin liepeillä asioivien tai ohikulkevien ihmisten turvallisuutta mm. rajoittamalla torialueella tehtävää huoltoajoa”, säännöissä luki.

Salon tori tiistaina kello 12.30. Uuden torisäännön mukaan myyjät eivät tähän aikaan saa tuoda myyntipaikoilleen täydennystä ajoneuvolla. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Autokieltoa hämmästelevät yrittäjät ovat torin vuosipaikoilla päivästä toiseen ja pyörittävät miljoonien eurojen liikevaihtoa. Heidän mielestään yrittäjien toimintamahdollisuuksia ei saisi heikentää, kun torimyyjien määrä on jo muutenkin vähentynyt.

– Torisääntö pitää ehdottomasti käsitellä uudestaan ja kuunnella torin kantavia myyjiä, Salon Torikaffen Leena Lindgren korostaa.

– Hyvin suuri osa on sitä mieltä, että huoltoajo tulee sallia. Torilla on tähän asti ajettu erityistä varovaisuutta noudattaen, ja ajettaisiin vastaisuudessakin, Tiina Lehtinen Torimyynti Lehtisestä toteaa.

– Eihän siellä kukaan kaahaile eikä ajele huvikseen, Harri Asp huomauttaa.

– Hyvä, että toria kehitetään ja tehdään pelisääntöjä, mutta huoltoajopykälää voisi hioa. Tavaran täydennys on pakollista huoltoajoa, joka on toiminut vuosikymmeniä, Vaanelan Puutarhan Ismo Vaanela sanoo.

– Kysyttiin ja kaikki vastustivat, mutta silti siitä ei välitetty. Toivottavasti poliitikot ajattelisivat asiaa vähän enemmän, Henri Kurila hymähtää.

Kaupunginpuutarhuri Matti Nikander puhuu ryhtiliikkeestä ja torin toimintojen ryhdistämisestä.
– Pyrkimys on rauhoittaa tori kolmeksi tunniksi niin, ettei koko ajan ole joku auto menossa tai tulossa. On muistettava, että torilla liikkuu paljon lapsiperheitä ja vanhuksia.

Nikanderin mukaan huoltoajojen tuottamat riskit torilla asioiville ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Salonjoen penkalle tuli ravintoloita. Ravintolalaiva Salon Joutsenen ja Rikalan Krouvin terassiravintolat avautuivat torin laidalla viime kesänä.

Matti Nikander kertoo Suomessa matkaillessaan usein tarkkailevansa käytäntöjä eri toreilla. Huoltoajon rajoittaminen johonkin aikaan toripäivästä on hänen mukaansa ”valtakunnallisesti normaali tilanne”.

Torin ympyräparkkiin on tehty paikka kuormien purkamista varten. Kun huoltoajo on kielletty, tuotteet pitää kuljettaa myyntipaikalle kärryillä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Useat kaupungit ovat päivittäneet torisääntöjään parin vuoden aikana.

Kajaanin uudet torisäännöt tulivat voimaan täksi kesäksi. Niiden mukaan ”tarvittava huoltoajo ja tavarantuonti myyntipaikalle on suoritettava ripeästi ja turvallisesti (enintään 15 min.). Huoltoajo ei saa häiritä liikennettä, muita torikauppiaita tai kulkemista torilla”.

Mikkeli laati uudet säännöt viime vuonna: ”Lyhytaikainen torikauppiaan, tavarantoimittajan tai tapahtumajärjestäjän ajoneuvon pysäyttäminen kuorman purkua tai lastausta varten on sallittu, mutta ajoneuvo ei saa haitata liikkumista tai muiden myyjien toimintaa eikä tukkia pelastusteitä.”

Porvoon torisäännöt ovat parin vuoden takaa: ”Ajoneuvon saa hetkellisesti ajaa torialueelle myyntivälineiden tuomista ja tavaravalikoiman täydentämistä varten.”

Helsingin Kauppatorilla ajoneuvoilla ajaminen on kielletty kokonaan kello 10–15 toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Salon iltatori ry on säännöissään huomioinut vakituiset torimyyjät, joilla on ”erillislupa torille ajamiseen tavaran tuontia ja/tai poisvientiä varten. Ajo erityistä varovaisuutta noudattaen”. Yhdistys vastaa torin käytännöistä kesätorstaisin kello 15.00 alkaen.

Päivämäärä ilmestyi yllättäen

Salon kaupunki korjasi torisääntöjä tiistaina iltapäivällä sen jälkeen, kun Salon Seudun Sanomat oli kysellyt sääntöjen voimassaolosta.

Kaupunkikehityslautakunnan hyväksymässä torisäännössä luki vielä päivällä voimassa xx.xx.2022 alkaen, eikä lautakunnan päätöksessäkään todettu alkamispäivää. Kaupunginpuutarhuri Matti Nikanderin mielestä säännöt olivat jo voimassa. Torikauppiaat tulkitsivat toisin.
Ovatko säännöt voimassa vai ei, kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi ?
– Ihan hyvä kysymys. Ollaan varmaan jossain valitettavan epämääräisessä siirtymäkaudessa, Mannervesi vastasi aamupäivällä.

Iltapäivällä voimassaolon x-kirjaimet oli yllättäen korvattu päivämäärällä 23.6.2022.

28 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Säännöllinen toriasiakas
10 kuukautta sitten

Olen säännöllisesti torilla asioiva asiakas. Eipä nuo torikauppiaiden autojen lastauskäynnit ole tuntuneet olevan häiriöksi. Nopeudet ovat tuntuneet olevan tilanteen mukaiset. Enemmän ongelmia tuottaa torin keskellä oleva pyörätie ja sen ajo-oikeuksia käyttävät monen tason polkijat. Monesti tuntuu että pyöränajo-oikeuksistaan kiinnipitävät tuottavat enemmän vaaratilanteita kuin varovaiset huoltoajot ! Onko tilastoa huoltoajojen aiheuttamista onnettomuuksista vai halutaanko vain kasvattaa holhouksia ?

MDI
10 kuukautta sitten

Toriaikoina pitäisi pyöräily torilla kieltää täysin. Hulluinta on, että sillasta on leveämpi osuus varattu pyöräilijöille ja kapeampi kävelijöille, torin kiertäminen kun pyörällä ei kestä minuuttiakaan.

10 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Yritä kiertää minuutissa, et onnistu.
Torin ylittävä pyörätie on osa virallista kaupungin pyörätieverkostoa. Ei sen käyttöä voi kieltää. Korkeintaan voisi ajatella, että pyörällä ajaminen kiellettäisiin torilla, kun siellä on toriväkeä. Ja entäs ne muut torilla suhailevat vempeleet.

Urpo
10 kuukautta sitten
Reply to 

Ei torilla pyöräily aiheuta ongelmia, kuten ei huoltoautotkaan. Ainoastaan jalankulkijoiden toikkarointi torin halkaisevalla pyörätiellä. Erikoista, jos tilanne pitäisi korjata kieltämällä pyöräily pyörätiellä.

Mä vaan
10 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Totta. Kaistat selkeästi maalattu.
Ehkä pitäisi ajatellakin toisin: siirtää torimyyjien paikkoja?

MDI
10 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Hölle ja Urpolle, ihan sama onko jotain ammoista pyörätieverkostoa, sellaista voi muuttaa. Pyörätie pitäisi poistaa kokonaan edes toriaikoina, onhan se hölmöä, että kun haluat katsoa vastapäisen kojun tarjontaa, niin joudut väistelemään polkupyöriä. Ja torillakin on kojujen välistä varattu suurempi alue ohikulkeville pyörille kuin ostoksia tekeville toriasiakkaille.

Urpo
10 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Lisäksi kojujen takana on tyhjää tilaa aarikaupalla. Eikö olekin hassua? Käännetään kojut 180 astetta. Kulkuväylä säilyy kulkuväylänä ja tori torina.

Marko
10 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Hyvä idea,tässähän on Urpolla ratkaisu asiaan. Miksi myyntipaikat on merkitty sentin päähän pyörätiestä. Katse taas kaupungin suuntaan, selitystä kaivataan!

Tammisiltalainen
10 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Ratkaisu on helppo. Puretaan koko kevyen liikenteen silta sekä kielletään torilla pyöräily sekä erilaisten sähkökäyttöisten apuneuvojen käyttö pyörätuoleja lukuun ottamatta. Kaikki saavat kiertää eikä kenenkään tarvitse ahdistua pyöräilijöiden ja kävelijöiden keskinäisestä kohtaamisesta.

Mutta huoltoliikenteen voi silti kieltää. Jos yrittäjä ei osaa varata tarpeeksi myytävää tai saa sitä lisää ajelematta laittomasti kevyen liikenteen väylillä, niin on syytä vaihtaa ammattia. Olen myös ymmärtänyt että Salossa vielä on poliisiasema, onko siellä ketään paikalla? Ainakaan pysäköinninvalvontaa Salossa ei ole.

MDI
10 kuukautta sitten

Hekoheko, alle sadan metrin päässä kumpaankin suuntaan on silta myös pyöräliikenteelle ja kävelijät jäävät nykyiselle väylälle.

Ymmärrän autokiellon ajatusta, juhannusaattona olimme puolilta päivin kahvilla Kurilalla ja iso roska-auto ajoi Horninkadulta sitä pyörätietä keulan sillalle ja siitä pöytiä hipoen peruutti hakemaan Kurilan roskiksia. Kiva nauttia tarjoiluista kun metrin päässä pöydästä iso diesel käryää ja kaataa haisevia jäteastioita säiliöönsä prässättäväksi. Ja läpi torin takaisin Horninkadulle, tätä kutsuisin jo törkeäksi liikenteen vaarantamiseksi. Tälläisen ajokäyttäytymisen takia niitä kieltoja asetetaan.

Mä vaan
10 kuukautta sitten

Itse muuttaisin myyntipaikkojen sijaintia.
Terassi ja kahvilat tuntuvat asettuneen torille kohtalaisen kiinteisiin asemiin.
Silti ehdotan että ympyräparkin puoli torista voitaisiin jättää torikauppiaille ja esiintymislavan puoli kahviloille ja terassille.
Pysäköinnin valvonta pitää saada toimimaan.
Kahvilla ja terasseilla saa minun puolestani istua vaikka aamusta iltaan, mutta torilla pitää pystyä käymään ostoksilla lyhyemmällä kävelyllä kuin Farmoksen tontilta asti.

Vammainen67
10 kuukautta sitten
Reply to  Mä vaan

Minusta torikahviloiden sijainti nykyisillä paikoillaan on oikein loistava ja juuri sopiva.

Tavis torilta
10 kuukautta sitten

Jos on henkilöitä, jotka ovat kokeneet hankaliksi nämä myyntiin tavaraa tuovat autot ja sekä pyytäneet siihen puuttumista. En tiedä, mutta kaljaa tuova auto on iso ihmisten joukossa. Parempi myös ennakoida ennen vakavampien vahinkojen syntymistä.

Tosi on
10 kuukautta sitten

No eihän tuossa artikkelissa olevien muiden samankokoisten kaupunkien toreille kielletä ajoa kokonaan, vaan Helsingin.
Salo ei ole mikään urbaani city vana maalaiskaupunki. Joten maalaisjärki .
Eri asia on jatkuva auton säilytys pelastustiellä/kevyenliikenteen väylällä, jota näkee joen rannassa

Päivi
10 kuukautta sitten

Salon tori Suomen paras tori. Näillä hyväksi havaituilla toiminnoilla menty jo monta kymmentä vuotta, ja sitten säädetään mahdollisesti toria näivettävät toimet. Ei tämä voi olla Salon kanta?

Allan
10 kuukautta sitten

Asioin torilla silloin tällöin. Omien havaintojeni mukaan huoltoajot ovat sujuneet rauhallisesti, ja huoltoajoneuvot ajavat hiljaa, vaikka välillä on näkynyt sinne tänne sinkoilevia tenavia, joita jotkut nykyvanhemmat eivät viitsi vahtia ja paimentaa kun ne kännykät ovat tärkeämpiä. Omien havaintojeni mukaan suurempi riski onnettomuuksille ovat erilaisilla sähkömopoilla porhaltavat usein varttuneemmat herrasmiehet, jotka ” kiireissään” porhaltavat ohi liian hiljaa kulkevien huoltoajoneuvojen, jotka ovat seisahtumassa väistääkseen torikulkijoita. Näiden sähkömopoherrasmiesten kun pitää päästä mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman lähelle sitä torikahvilan istumapaikkaa. Pitäisikö myös näitä sähkömopoja ja alaikäisiä valvomattomilta aikuisia kieltää tulemasta toriaikana torille? Myös polkupyörien ja sähköpotkulautojen nopeutta tai kulkua pitäisi rajoittaa toriaikoina kun he… Lue lisää »

4. polven torinkäyttäjä
10 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Siis aikuisten oikeasti tulet tänne valittamaan ”torilla sinkoilevista tenavista”? Lapsethan kulkevat torilla harvinaisen tiukasti vanhempien lahkeessa kiinni, kun on jännä paikka ja paljon hyörinää.

Allan
10 kuukautta sitten

Suurin osa lapsista kulkeekin hienosti.

Kommenttini oli:
välillä on näkynyt sinne tänne sinkoilevia tenavia ”
Kun lainasit kommentistani liian lyhyen pätkän muuttui kommenttini merkitys niin oleellisesti, että vastauksesi väittää minun kommentoineen, että tenavat tekevät hallitsematonta liikkumista jatkuvasti.

Näiden muutaman poikkeus tenavan takia ilmeisesti koko torin huoltoajo kielletään kokonaan määrä aikoina.

Eihän tunnolliset aikuiset kuitenkaan tohella pitkin ja poikin toria, eihän?

Kuntalainen K
10 kuukautta sitten

Jos ei ole mahdollisuutta suunnitella tai arvioida asiaa huolellisesti, niin on parempi ettei tee mitään, etenkin kun asiat ovat tähänkin asti hoituneet. Mutta jos asia korostuu uusien tilapäisten ranta- ja jokiravintoloiden takia, niin sitä suuremmalla syyllä asiaa kannattaa pohtia.

Sudeettitorilainen
10 kuukautta sitten

Joka päivä parempi tori.

Näivetetäänkö tori
10 kuukautta sitten

Kiva sitten myydä ei-oota, kun ei saa täydennyksiä.
Tarjoaako kaupunki kärryt ja ripeän kuskin, että täydennykset saadaan perille?

Täydennystä tarvitaan
10 kuukautta sitten

Tällä päätöksellä käytännössä estetään nykyisen kaltainen torimyynti, jossa lähtökohtana on tuoreet sekä laadukkaat tuotteet. Toisessa torikahvilassa jonot ovat todella usein kymmeniä metrejä, jolloin tuotetäydennyksiäkin tarvitaan päivän mittaan. Myös vihannesmyyjien on päästävä täydentämään myyntipöytiään. Eilisiä tuotteita torilla ei kannata myydä, sillä niitä saa halvemmalla kaupasta.
Jos olisin itse torikauppias, kieltäytyisin palvelemasta tällaisen päätöksen mahdollistaneita viranhaltijoita ja poliitikkoja. Hakekoot tuotteensa muualta.

Pertti
10 kuukautta sitten

Aina löytyy surkimuksia jotka valittaa kaikista asioista ja haluavat muuttaa kymmeniä vuosia olevaa tapaa toimia, ilman näyttävää syytä.

Tammisiltalainen
10 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Niin, Salossa on kymmeniä vuosia totuttu neuvostotyyliseen stagnaatioon, missä mitään edes lainvastaisia käytäntöjä ei saisi muuttaa. Maailma muuttuu, mutta Salon yrityskulttuuri ei.

Tassu
10 kuukautta sitten

Ihmettelen yhtä asiaa: Jos ne täydennys/huoltoajot ovat aina samoja reittejä, eikö reiteille voisi laittaa ”Huoltoajoa toripäivisin / Service traffic on market days” -kyltit ja sallia max 15 min kesto käynnille.

Tosi on
10 kuukautta sitten

Kyltti hyvä ajatus mutta Suomessa viralliset kielet suomi, ruotsi ja saame.
Eli Salossa riittää suomeksi yksinomaan.

Maija
10 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

Tota… Ei ihan riitä.
Englanti ja mielellään itänaapurin pääkieli venäjä myös.
Ajatellaan infoa uintikiellosta jossain uimarannalla. Jos kielto on suomeksi ei kielto mene perille. Vrt Oulu. Tiedotteet Nallikarin uintikiellosta. Suomen kielellä.
Turistit kävivät uimassa.
Oletetaan ja toivotaan että turistit käyvät Salossa ja hoidetaan merkinnät kuntoon.

Marko
10 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Venäjällähän on myös suomenkieliset varoituskyltit vai? Pitääkö kaikkeen varautua. Jos välillä vaan ajateltaisiin ihan suomalaisia, kun täällä kerran ollaan.