Salossa SM-kultaa kelannut Leo-Pekka Tähti on huolissaan parayleisurheilun tulevaisuudesta Suomessa – ”Menestys on avannut meille paljon portteja, mutta jos menestys loppuu, se myös sulkee portteja”

0
Viiden paralympiakullan Leo-Pekka Tähti kelasi 100 metrillä Suomen mestaruuden Salossa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon Urheilupuiston ylänurmen lämpömittari näytti 30 astetta, kun Suomen kaikkien aikojen paraurheilija Leo-Pekka Tähti kiihdytti itsensä vauhtiin pääsuoralla ja kelasi T53/T54-luokan Suomen mestaruuden ajalla 14,88.

Tähti on kelannut tämän kauden maailman kärkituloksen, joka on liki sekunnin (13,92) parempi kuin Salossa tullut aika.

– Tärkeintä oli saavuttaa Suomen mestaruus. Aika pitää suhteuttaa siihen, että vastatuulta oli 2,3 m/s. Lisäksi alusta täällä ei ole maailman nopein. Myös finaalin startti meni plörinäksi, Tähti kertasi.

Parayleisurheilu kuuluu ensimmäistä kertaa SM-viikon ohjelmistoon.

– Paikalla on katsojia enemmän kuin yleensä parayleisurheilun SM-kisoissa. Näen lajin mukana olon SM-viikolla positiivisena asiana.

Tähden piti olla lähtöviivan takana myös 400 metrillä, mutta sen hän jätti kelaamatta riskejä välttääkseen.

– Oikea polveni kuvataan tiistaina Turussa. Se on ollut turvoksissa, enkä ole Kuortaneen gp-kisan (18.6.) jälkeen pystynyt paljon harjoittelemaan. Polven kuntokaan ei edesauttanut täällä tuloksen tekoa.

Tähden oli tarkoitus siirtyä sunnuntaiksi Jämsänkosken pikajuoksukarnevaaleille, mutta nekin saattavat jäädä nyt väliin.

– En ole yhtään varma, lähdenkö sinne vai menenkö kotiin huilaamaan. Täytyy katsoa, miten polvi reagoi tämän päivän kisasta.

Salossa Tähti kilpaili päälajissaan nyt ensimmäistä kertaa. Tähti on kuitenkin käväissyt Urheilupuiston alueella muutamaan otteeseen kakkoslajinsa, pyörätuolikoripallon parissa.

– Jokusen kerran olen Salohallissa pistänyt palloa sukkaan. Vaikka siellä onkin aika kovat korit, Tähti naurahti.

– Ehkä sekin on vain enemmän psyykkinen juttu. Pitää osata heittää palloa pehmeämmin, että se menee sisään.

Tähti pelasi viime talven Espanjan pääsarjassa pyörätuolikoripalloa ja sai jatkosopimuksen myös ensi kaudeksi Velez-Malagaan.

– Pääsen samalla harjoittelemaan kelausta lämpimissä olosuhteissa. Se on toki rankka yhdistelmä, mutta ehdottoman palkitsevaa.

Parayleisurheilussa vietetään välikesää arvokisojen suhteen, joten siinä mielessä Tähti voi parannella polvivaivaansa pitkällekin kesään.

– Järkeviä ulkomaan kisoja ei ole enää tarjolla loppukaudeksi. Englantiin oli tarkoitus mennä, mutta kun katsoo Lontoon lentokentän kaoottista tilannetta, on ehkä parempi jäädä Suomeen. Vaikka kliimaksi puuttuu tältä kesältä, hyviä kotimaan kisoja on kuitenkin vielä jäljellä, kuten Joensuun Kalevan kisat, Jyväskylä ja mahdollisesti Lappeenranta.

Tähden parayleisurheilijan uran päätöspiste on Pariisissa. Ensi vuonna Ranskan pääkaupungissa pidetään parayleisurheilun MM-kisat ja kesällä 2024 suurkaupungissa olympialaisten jatkoksi paralympialaiset.

Tähden paralympialaisten kultaputki 100 metrillä katkesi vuosi sitten Tokiossa, kun Thaimaan 18-vuotias Athiwat Paeng-Nuea kukisti hopealle tulleen Tähden finaalissa.

Luokan ME-mies (13,63) Tähti tiedostaa, että kahden kesän päässä vastus saattaa koventua entisestään.

– Pitää ehdottomasti parantaa. Vaikka olen pystynyt paukuttamaan joka kesä tasaisesti alle 14 sekunnin aikoja, aina on pieniä asioita, joita voi tehdä paremmin. Tokiossa finaali oli pirun kovatasoinen. Pariisissa 2024 tulee kaikkien aikojen satasen finaali. Jos olen siinä kisassa itse mitaleilla, on se helkkarin kova suoritus, viiden paralympiakullan kelaaja myöntää.

Juhannuksen alla 39 vuotta täyttänyt porilainen on myös jo valmistautunut urheilu-uran jälkeiseen aikaan.

– Olen tehnyt Leena -siskoni kanssa markkinointialan töitä sivutoimisesti firmassa nimeltä Tähti Consulting, jonka perustimme puolitoista vuotta sitten. Myös valmentaminen kiinnostaa. Haluaisin kehittää parahuippu-urheilua eteenpäin.

Tähdellä on huoli, missä tulevaisuuden suomalaiset parahuiput yleisurheilussa ja pyörätuolikelauksessa lymyävät.

– Ketään ei oikein näy missään. Menestys on avannut meille paljon portteja, mutta jos menestys loppuu, se myös sulkee portteja, Tähti huomauttaa.