Salossa soi sulassa sovussa ysärihittejä ja tuoreempia tulkintoja – Salo soi -festivaalin odotetuimpia esiintyjiä olivat muun muassa Bonnie Tyler, Neljä Ruusua ja Klamydia

0
Neljän Ruusun laulaja Ilkka Alanko laskeutui lavalta välillä yleisön joukkoon. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Ensimmäistäkään esiintyjää ei vielä näy, mutta salolaiset Anne ja Sanna Puisto ovat jo vallanneet parhaat paikat lavan edestä.

– Tultiin tänne jo ennen kahta, identtiset kaksoset kertovat.

Salo soi -festivaalin esiintyjäkaarti on Puistoille mieluinen. Eniten he odottavat Bonnie Tyleria ja Neljää Ruusua, jota he ovat käyneet kuuntelemassa myös Salon iltatorilla – silloinkin eturivissä.

Takki on mukana sateen varalta, mutta pisarat antavat ainakin toistaiseksi odottaa itseään.

Identtiset kaksoset Anne (vas.) ja Sanna Puisto odottivat eniten Bonnie Tylerin keikkaa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen
Aikakoneen Sani sai kuuntelijoiden tanssijalat vipattamaan. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Neljän aikaan Farmoksen tontilla on vielä rauhallista.

Kun Aikakone täräyttää ilmoille ensimmäisen biisin, esikoissinglensä Tähtikaaren taa, ihmisiä alkaa virrata lavan edustalle.

– Et Sani ikinä usko, mutta minun ammattilaisurani alkoi vuonna 1989 Salosta, kun säestin Einiä, Aikakoneen kitaristi-lauluntekijä Maki Kolehmainen paljastaa.

Yleisöä hymyilyttää, ja sitten mennään. Viimeistään Nti Grooven aikana alkavat kuuntelijoidenkin tanssijalat todella vipattaa.

Aikakoneen mukana 90-luvulle matkustavat muun muassa salolainen Heidi Ekholm ja Paimiossa tällä hetkellä asuva Jasmin Oksanen.

– Ihanaa, olen kuunnellut Aikakonetta ysärillä. Tuli nuoruus mieleen, Ekholm sanoo.

Oksanen on ihka ensimmäistä kertaa ylipäätään millään festareilla.

– Parasta seuraa olet ainakin tänne saanut, Oksasta miniäkseen ja parhaaksi ystäväkseen kuvaileva Ekholm nauraa ja kertoo, ettei hän ole itsekään muutaman vuoden takaista SaloFestiä lukuun ottamatta juuri festareilla käynyt.

– Meni niin sanotusti neitsyys Salon festareilla, Ekholm sutkauttaa.

Jasmin Oksanen (vas.) ja Heidi Ekholm nauttivat festaritunnelmasta itsetehdyt kukkaseppeleet päissään. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Tapahtuma-alueella myydään ruoan ja virvokkeiden lisäksi muun muassa bändipaitoja ja erilaisia hattuja. Liedosta Salo soihin suunnanneet Katja ja Valtteri Rousku tutkivat eräässä myyntikojussa aurinkolaseja.

– Ajattelin, että täältä löytyisi sopivat, Valtteri Rousku sanoo ja suuntaa myyjän luokse valitsemiensa lasien kanssa.

Katja Rouskulle tämä on jo toinen kerta Salo soi -tapahtumassa.

– Odotuksissa on hyvää musiikkia ja hyvää fiilistä. Ilmakin näyttää olevan aika hyvä nyt, Katja Rousku sanoo.

Valtteri ja Katja Rousku matkustivat Salo soi -festivaaliin Liedosta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Aurinko pilkahtelee pilviverhon takaa. Vaaleanpunaisiin lakkeihin pukeutuneet salolaiskaverukset Maija-Leena Nokkala-Taalikka , Petra Ståhlström ja Sanna-Mari Syngelmä istuvat tarjoilutelttojen läheisyydessä ja nauttivat kylmiä juomia.

– Olemme olleet täällä joka vuosi. Kiva, että Salossakin tapahtuu, Nokkala-Taalikka sanoo ja kertoo odottavansa erityisesti Klamydian ja Irinan keikkoja.

Myös The Baseballs, Bonnie Tyler ja Neon 2 mainitaan. Yhdestä esiintyjästä kaikki ovat kuitenkin täysin samaa mieltä:

– Kolmas Nainen on suomirockin kuuma nimi!

Salolaiskaverukset Maija-Leena Nokkala-Taalikka (vas.), Petra Ståhlström ja Sanna-Mari Syngelmä iloitsivat paikallisesta tapahtumasta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Aikakoneen aika on tullut päätökseen. Kolehmaisen sanoin lavan valtaa seuraavaksi ”nuorisobändi” Neljä Ruusua. Elän vain kerran -hittikappaleen aikana meininki yltyy niin kovaksi, että kitarastakin katkeaa kieli kesken keikan.

– Mennään tämä biisi nyt näin, yhtyeen solisti Ilkka Alanko huikkaa, ja meno jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Festariaitojen tuolla puolen tienvarret alkavat täyttyä niin sanotuista vapaamatkustajista. Helka ja Raino Lindgren istuvat Hesburgerin edessä sähkökaapin päällä ja nauttivat Neljän Ruusun keikasta kaukana väenpaljoudesta.

Pariskunta kertoo käyneensä kaupassa ja ajatelleensa jäädä samalla kuuntelemaan. Lopulta käy ilmi, että tämä olikin ihan suunniteltu juttu.

– Neljä Ruusua on todella hyvä. Tätä odotettiin, Helka Lindgren sanoo.

– Tästä kuulee hyvin musiikin, mutta tämä on tehty niin, ettei lavalle voi nähdä, Raino Lindgren sanoo. Hän jäi vaimonsa Helka Lindgrenin kanssa kuuntelemaan Neljää Ruusua tapahtuma-alueen ulkopuolelle. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salo soi -festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran kesällä 2019. Koronaviruspandemian takia festivaali jäi vuonna 2020 juhlimatta, mutta viime kesänä tapahtuma pystyttiin jälleen järjestämään – vaikkakin rajoitusten puitteissa.

Tänä vuonna Salo soi siirrettiin hyvin sujuneen ennakkomyynnin ansiosta Hansan tontilta isommalle Farmoksen tontille.

Kaksipäiväisen festivaalin toisena päivänä lavalle nousevat vielä Uriah Heep, Martti Servo ja Napander, Suvi Teräsniska, JP Leppäluoto, Kolmas Nainen, Cyan Kicks, The Baseballs, Stig ja Neon 2.

Klamydia oli yksi illan odotetuimmista esiintyjistä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen
Klamydia houkutteli lavan edustalle innostuneen ihmismeren. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salo soi -kaupunkifestivaali Farmoksen tontilla 15.-16.7.2022.