Salossa työttömyys edelleen vähäistä vuoden takaiseen verrattuna – Kausivaihtelun mukaisesti työttömiä oli kuitenkin kesäkuussa hieman toukokuuta enemmän

0
Työttömien työnhakijoiden määrä väheni kesäkuussa 14 prosenttia vuoden takaisesta sekä Salossa että koko Varsinais-Suomen alueella. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Salossa oli kesäkuussa 2 281 työtöntä työnhakijaa, kertoo Varsinais-Suomen työllisyyskatsaus. Työttömien määrä kasvoi toukokuusta parillasadalla ja koko Varsinais-Suomessa reilulla parillatuhannella.

Kokonaiskuvan kannalta tilanne on kuitenkin edelleen hyvä, sillä työttömien määrä on supistunut reilusti vuoden takaisesta. Salossa työttömien työnhakijoiden määrä väheni viime vuoden kesäkuusta vajaalla neljälläsadalla, kun taas Varsinais-Suomessa työttömiä oli kesäkuussa 3 555 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömien määrä on vähentynyt sekä Salossa että Varsinais-Suomessa 14 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Tahti on hieman hitaampi kuin koko maassa, sillä valtakunnallisella tasolla työttömien määrä on tippunut 18 prosenttia vuoden takaisesta. Kesäkuun lopussa työttömien osuus työvoimasta oli kuitenkin Varsinais-Suomessa pienempi (9,5 %) kuin koko maassa (9,9 %).

Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste oli Turussa (13,1 %) ja pienin Sauvossa (3,6 %). Salossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 9,8 prosenttia.

Lomautettujen määrä ehti jo ennen kesää pudota koronapandemiaa edeltävälle tasolle, mutta nousi kesäkuun aikana taas pieneen kasvuun. Varsinais-Suomessa lomautettuja oli kesäkuussa 1 254 eli 119 enemmän kuin toukokuussa. Salossa lomautettujen määrä kuitenkin väheni kahdeksallatoista.

Alueellisesti työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä tulee vielä kesän aikana nousemaan, sillä Valmet­ Automotiven mittavat lomautukset ja irtisanomiset astuvat voimaan heinäkuussa.

Avoimia työpaikkoja on kuitenkin tarjolla huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten. Salossa oli kesäkuussa 727 avointa työpaikkaa eli 22 enemmän kuin toukokuussa. Vuoden takaisesta työpaikat ovat lisääntyneet 30 prosentilla.

Varsinais-Suomessa avoimia työpaikkoja oli kesäkuussa 8 011. Se on 1 629 työpaikkaa vähemmän kuin toukokuussa, mutta kuitenkin 2 123 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kuluvana vuonna työvoiman kysyntä on ollut poikkeuksellisen vilkasta, ja käytännössä kaikilla aloilla osaajia haetaan enemmän kuin edellisinä vuosina. Eniten paikkoja on ollut auki hoitosektorilla, jossa kysyntä on ollut yli 50 prosenttia kovempaa kuin vuosi sitten.

 

TYÖTTÖMYYSASTE

Salossa ja lähikunnissa kesäkuussa 2022 (kesäkuussa 2021)

  • Kemiönsaari 7,8 (8,2)
  • Koski 6,2 (8,3)
  • Marttila 6,2 (8,2)
  • Paimio 4,4 (6,3)
  • Salo 9,8 (11,4)
  • Sauvo 3,6 (5,3)
  • Somero 7,3 (8,4)

Lähde: Varsinais-Suomen työllisyyskatsaus

 

Salon asukasluku laski hivenen kesäkuussa

Salon väkiluku pieneni kesäkuussa yhdeksällä asukkaalla. Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan salolaisia oli kesäkuussa yhteensä 51 346.

Viime kuussa kaupunkiin syntyi 27 uutta salolaista, kun taas kuolleita oli kaiken kaikkiaan 34. Saloon muutti kesäkuussa 125 uutta asukasta, mutta vastaavasti pois lähti 132 henkilöä. Salon sisällä osoitettaan vaihtoi 359 asukasta.

Kuolleista ja pois muuttaneista huolimatta väkilukua tasasi maahanmuutto, joka toi Saloon 12 uutta asukasta. Salosta muualle maailmalle muutti seitsemän henkilöä.