SalPan ihmenousua ei olisi nähty ilman ”Ronkku Ruudun” huijausta – ”Vähän ehkä korostin”

0
Ronias Yacoob on aina siellä missä tapahtuu ja jos ei tapahdu, pian tapahtuu. (Kuvat: SSS/Santeri Iltanen)

Isot pisarat putoilevat Urheilupuiston nurmelle, jossa Klubi 04:n pelaaja on taas läpiajossa. Pallo iskeytyy SalPa-vahti Joni Rahilan näppien kautta tolppaan. Ottelua on pelattu 27 minuuttia ja tilanne on 0–3.

Tässä vaiheessa ”lohduttomuus” oli paras sana kuvailemaan SalPan kauden kulun kääntävän ottelun tapahtumia. Täysin väärään sarjaan ilmoittautunut Klubi 04:n Tiquinho oli iskenyt jo kahdesti, ensin läpiajosta ja sitten väärin tuomitusta rankkarista. Kolmannen laukoi TPS-legenda Mika Aaltosen poika Anton Aaltonen vapaapotkusta.

Mutta sitten tapahtui jotain, johon kukaan paikalle saapuneista 410 katsojasta ei olisi ikimaailmassa uskonut, mutta johon valkoisissa teemapaidoissa pelanneen kotijoukkueen 11 pelaajasta uskoi horjumatta.

SalPa sai erittäin epävarsinaissuomalaisesti toistuvista takaiskuista virtapiikin, jonka jälkeen joukkue pelasi juuri niin kuin hitaalla ja vähän muhkuraisella luonnonnurmella pitääkin pelata teknisesti parempaa, mutta fyysisesti kahta numeroa pienempää joukkuetta vastaan.

Viimeinen tunti ottelusta olikin näytös, jollaista ei kenenkään paikalla olleen lähi- tai kaukomuistista löydy.

Kerrataan maalitapahtumat:

1–3: Mikke Louhelan kulmapotku takatolpalle, Joonas Meura puskee maalin eteen, josta John Fagerström nikkaa pallon verkkoon. Yleisössä herää toivo.

2–3: Ikinuori Iku Leino hiipii pahaa-aavistamattoman klubipakin taakse, riistää ja tykittää pallon geriatriakin kauhistuttavalla kanuunalla takanurkkaan. Yleisö tuulettaa villinä.

3–3: Fagerström pudottaa pallon 25 metriin Louhelalle, jonka laakaviuhutus olisi ilman maaliverkkoja pysähtynyt Uskelan kirkon portaisiin. Yleisö tekee jotain mihin ei ole Salossa totuttu eli huutaa.

4–3: Bamo Ahmadin kierteinen kulmapotku läpäisee toisiaan repivät pelaajat ja putoaa ensimmäisen kerran maahan salolaisittain katsottuna maaliviivan oikealla puolella. Yleisö jatkaa huutoa.

5–3: Työmiehen palkkapäivä. Jälleen kerran eleettömästi uurastanut Niko Leskelä suti kulmapotkuruuhkan keskeltä pallon tyhjiin. Yleisö ei ole ehtinyt lopettaa huutoa.

6–3: SalPan lähihistorian maltillisin vastahyökkäys, jossa ensin malttoi Fagerström, sitten Pekka Mattila ja lopulta Elmo Heinosen oli pakko tehdä maali. Yleisön huuto on vaihtunut jo hekotteleluun.

Ihmenousua kolmen maalin takaa kolmen maalin voittoon ei kuitenkaan voida käsitellä ilman 48. minuutilla tapahtunutta episodia, jota ilman ihmenousua ei olisi todennäköisesti edes nähty.

Jalkapallon harmaalla alueella hyvin viihtyvä SalPan Ronias Yacoob syöksyi puoliholtittomasti irtopalloon aivan vaihtopenkkien edessä ja tarrautui Klubi 04:n Kaius Hardénin vyötäisiin. Kaksikko kaatui nurmen pintaan, Yacoob huudahti ja jäi pitelemään alaselkäänsä.

Hetken hämmenystä seurasi tyrmistys: ottelun näpeistään menettänyt erotuomari Lassi Matilainen näytti Hardénille punaista korttia!

Mitä tilanteessa tapahtui?

– Minua potkaistiin selkään… Vissiin, Yacoob muotoili.

Eli toisin sanottua sait myytyä punaisen kortin tuomarille?

– Nooh… En sanoisi niin. Tuomarit näki tilanteen ja vähän ehkä korostin sitä.

Seuraa moraalinen ongelma: on selvää, että Yacoob huijasi tilanteessa, mutta eikö huijaaminen ole sisäänrakennettu jalkapallon kaltaiseen kontaktin ja konfliktin sisältämään lajiin?

Yhtä kaikki, Yacoobin onnistunut huijaus oli ottelun tärkein suoritus. Itse asiassa ”Ronkusta” on tullut Urheilupuiston alati kasvavan kotiyleisön ykkössuosikki. Eräs olutkatsomon herrasmies kutsui Yacoobia SalPan Jarkko Ruuduksi.

– Otan sen nimen kunnialla. Kävin Jokereiden peleissä kun Ruutu pelasi siellä ja tykkäsin hänestä, Yacoob nauroi.

Turussa asuva Yacoob opiskelee luokanopettajaksi.

– Ei uskoisi, kun katsoo mun pelaamista!

Tero Suonperän SalPa ei jätä kylmäksi.

Tunteella ottelun sisällä elävä SalPan päävalmentaja Tero Suonperä oli kiihkeän ottelun jälkeen yllättävän viileä. Hän kaivoi Liverpool-repustaan esiin mustan muistivihkon.

– Luetaanpa teesit peliin. Fyysisyys, toimi. Erikoistilanteet, toimi. Suunnanmuutos, toimi. Riittävän hyvä pallollinen peli, toimi. Hyvä kenttätasapaino, no ekan puolen tunnin jälkeen sekin oli hyvää.

Teesien toimimisesta huolimatta Suonperän SalPasta ei vieläkään ota kunnolla selvää, vaikka kausi on ylittänyt jo puolivälin. Suoritustaso heilahtelee ottelun sisällä valtavasti, joukkue pelaa ”wingbackeillä” ilman todellisia ”wingbackejä”, pitkä pallo on paras pelinavaamistapa ja niin edelleen.

Mutta tulos on tärkein ja tulosta tulee: viimeisen kahden viikon aikana SalPa kohtasi kolme kärkiseuraa, teki 10 maalia, otti 7 pistettä ja on enää yhden pisteen päässä sarjakärjestä. Yleisökin tykkää, sillä SalPa on tällä hetkellä suositumpi kuin kertaakaan sitten Ykkösen kauden 2001.

– Meidän peleissä ei ole tylsää, Suonperä kuittaisi.

Suurin muutos onkin tapahtunut henkisellä puolella.

– Joukkueessa on aidosti hyvä fiilis. Olemme rehellisiä toisillemme ja uskallamme puhua asioista oikeilla nimillä. Se kantaa, Suonperä nyökkäsi.

– Pukukopissa on hyvä olla. Mieti, se aika mitä me käytämme alasarjafutikseen on iso. Kopissa on pakko olla hauskaa, eihän kukaan tätä muuten jaksaisi, Ronkku Ruutu muistutti.

Klubin Tiquinho oli ensimmäiset puoli tuntia täysin pitelemätön.

Kakkosen B-lohko: SalPa–Klubi 04 6–3 (2–3)

Maalit:
8. Tiquinho 0–1
21. Tiquinho 0–2
26. Anton Aaltonen 0–3
31. John Fagerström 1–3
40. Iku Leino 2–3
58. Mikke Louhela 3–3
63. Bamo Ahmadi 4–3
68. Niko Leskelä 5–3
87. Elmo Heinonen 6–3

SalPan kokoonpano: Joni Rahila; Ronias Yacoob, Joonas Meura, Jonatan Guseff; Tobias Laaksonen (46. Onni Vesterinen), Mikke Louhela (89. Topi Sistonen), Niko Leskelä, Iku Leino (72. Pekka Mattila); Bamo Ahmadi (81. Valtteri Peltola); John Fagerström (89. Miika Koski), Elmo Heinonen.

Erotuomari: Lassi Matilainen

Yleisöä: 410

SalPan seuraava ottelu: pe 5.8. KaaPo–SalPa Kaarinan keskuskentällä klo 19.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments