Terveysmurheista kärsinyt salolaistaustainen Ilves-hyökkääjä Santeri Virtanen on maltillinen tulevaisuuden tavoitteistaan – ”Kunhan ammattilaisura jatkuisi ensi kauden jälkeenkin”

0
Jääkiekkoilija Santeri Virtanen on päässyt treenaamaan kesällä normaalisti. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salo HT:n kasvatille Santeri Virtaselle kaksi viimeisintä kautta ovat olleet kaikkea muuta kuin urheilijan parasta aikaa. Tai osittain ne ovat olleet, mutta molemmilla kerroilla kausi on päättynyt ennen aikojaan terveysmurheiden vuoksi.

Helmikuussa 2021 Virtanen debytoi onnistuneesti Leijonien EHT-turnauksessa Ruotsissa. Sieltä Virtanen sai koronatartunnan, jonka seurauksena tuli vaarallinen jälkitauti, sydänlihastulehdus.

Tammikuussa 2022 Sport-pelin jälkeen Virtanen joutui viikoksi sairaalahoitoon jälleen sydänlihastulehduksen vuoksi.

– Olihan se kova pettymys, mutta niin monta kertaa kuin tulee iskua leukaa, niin monta kertaa nousen ylös. Jostain on ollut pakko ammentaa voimaa, Ilveksen hyökkääjä kertaa tilannettaan heinäkuussa 2022.

Virtanen aloitti harjoittelun ensi kautta varten toukokuun puolivälissä, ja kesäkuusta lähtien hän on harjoittelut jo normaalisti. Ilveksen joukkueharjoitukset alkavat Tampereella ensi viikolla.

– Kevät meni kotona sängyllä maatessa. Pitkiä päiviä ne olivat. Onneksi oli Pleikkari ja telkkari, Virtanen hymähtää.

Turussa harjoitteleva Virtanen on viettänyt aikaansa kesällä Salossa, tarkemmin Muurlassa.

– Iskän ulkorakennuksessa olen nukkunut, kun ei täällä päin ole muuta omaa paikkaa.

Kaiken kokemansa jälkeen 23-vuotias Virtanen ei aseta tavoitteitaan ensi kaudelle tai pidemmälle tulevaisuuteen.

– Olen todennut, että se mitä suunnittelee ei todennäköisesti mene ihan niin. Kunhan ammattilaisura jatkuisi ensi kauden jälkeenkin. Rakastan urheilla, se on työni ja sitä olen tykännyt tehdä. Olen ollut kauan pois ja pitää olla armollinen itseä kohtaan. Kilpailu peliajasta on kovaa, eikä mikään tule helposti, Virtanen pohtii.

– Laitan kuitenkin kaiken peliin, muita keinoja ei ole. Muuten elämässä ei voi pärjätä.

Jotta ura jatkuisi ensi kaudella ja sen jälkeen, Virtanen toivoo ennen kaikkea terveyttä.

– Kun alla on kaksi sydänsairautta, eivät lääketieteen ammattilaisetkaan olleet aivan varmoja siitä, että pystyn jatkamaan urheilemista. Itsekin piti miettiä, onko urheilu sen arvoista, jos käy jotain vakavampaa, Virtanen myöntää.

– Sain vihreää valoa lääkäreiltä jatkaa uraani. Suhtautumiseni on kuitenkin muuttunut urheiluun.

Virtanen oli viime kaudella yksi Ilveksen varakapteeneista.

– En kieltäydy, jos nytkin valitaan kapteenistoon. Tässä tilanteessa minun ei tarvitse välttämättä olla johtamassa joukkoja edestä.

– Itsekin piti miettiä, onko urheilu sen arvoista, jos käy jotain vakavampaa, Santeri Virtanen sanoo. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Ilveksen (ja Tapparan) uudessa pyhätössä Nokia Areenassa koettiin viime keväänä todellista kiekkobuumia. Tappara porskutti mestaruuteen, mutta Ilves rynnisti mitalipeleihin 21 vuoden tauon jälkeen. Lopulta joukkue pokkasi pronssimitalit.

– Nokia Areenan puitteissa ei ole valittamista. On etuoikeutettua päästä sinne tekemään hommia.

Kiekkobuumi jatkui toukokuussa MM-kotikisoissa, jossa Leijonat kesti ennakkosuosikin paineet ja voitti maailmanmestaruuden. Kun alla oli vielä helmikuussa Pekingistä saavutettu olympiavoitto, on jääkiekkoväkeä sekä -faneja hemmoteltu roppakaupalla viime aikoina.

– Mitään lukuja en tiedä, mutta kyllähän kansa on löytänyt vastaanottimien ääreen Leijonien peleissä ja myös Liigan pudotuspeleissä. Myös Rantasen (Mikko) ja Lehkosen (Artturi) Stanley Cup -mestaruus toi Suomeen tarttumapintaa, Virtanen muistuttaa.

– Se on hyvä asia, että Suomi pärjää. Paljon pitää kuitenkin tehdä töitä koko ajan junioritoiminnan ylläpitämiseksi. Lajit kilpailevat harrastajista, lahjakkuuksista ja massasta Suomesta.

Virtanen seurustelee Suomen taitoluistelun parhaimmistoon kuuluvan Jenni Saarisen kanssa.

Sen vuoksi onkin esitettävä kysymys: kumpi on parempi luistelija?

– Ehkä Jenni on hieman parempi, mutta jätetään se pois jutusta, Virtanen pohtii hetken vastausta ja naurahtaa päälle.

– Ehkä mäkin voin jonkun jutun häneltä oppia.

Santeri Virtanen

Syntynyt 11. toukokuuta 1999 Kirkkonummella.
188 cm/92 kg.
Kasvattajaseura: Salo HT.
Pelipaikka: Hyökkääjä.
Nykyinen seura: Tampereen Ilves.
Aiemmat seura: Liigassa SaiPa. Pelannut myös TuTon ja TPS:n junioreissa sekä Yhdysvalloissa juniorijääkiekon USHL-sarjaa Dubuque Fighting Saintsissa.
Alle 20-vuotiaiden maailmanmestari 2019.
Muuta: Sisko Saana-pelaa LP Viestissä passarina. Myös toinen sisko Salla on pelannut lentopalloa LP Viestissä.

Saana Virtanen pyöritti jo viime kaudella osan aikaa LP Viestin peliä naisten Mestaruusliigassa ja Mestarien liigassa. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

”LP Viestillä pitäisi olla isompi budjetti”

Santeri Virtasen Saana-siskolle on ensi kaudella tarjolla ykköspassarin roolia LP Viestin mestaruusliigajoukkueessa. 18-vuotias Saana Virtanen sai peliaikaa jo melko paljon viime kaudella, ja hän oli pelinpyörittäjänä muun muassa helmikuisessa Mestarien liigan ottelussa, jossa salolaiset kaatoivat kotikentällään ranskalaisen huippuseura Mulhousen.

– Saanan puolesta tuntuu hienolta, että hänellä on avautumassa mahdollisuus olla ykköspassarina liigassa, isoveli myhäilee.

– Paljon tulee varmasti LP Viestin pelejä taas ensi kaudella katsottua. Toivottavasti joukkue pärjää.

Virtanen kertoo, etteivät hän ja Saana keskustele kovinkaan paljon toistensa lajeista.

– Kyllä mä jotain kyselen, mutta iskän ja Saanan mielestä arvostelen enemmän kuin kysyn, Virtanen naurahtaa.

Virtasen Karri -isä toimii monilla paikoilla tämän päivän lentopallossa. Hän on Mestaruusliigan puheenjohtaja, LP Viestin puheenjohtaja ja syyskuun alusta lähtien myös Lentopalloliiton toimitusjohtaja.

– Iskälle sanon sitä aina, että LP Viestillä pitäisi olla isompi budjetti. Jos olisin hänen tossuissaan, niin LP Viestillä olisi parempi joukkue, Virtanen linjaa puolivakavissaan.