Suomen ensimmäiset räjähde-etsintäkoirat on koulutettu Salossa – Koulutus on tuottanut niin lupaavia tuloksia, että uusi sukupolvi on jo kasvamassa

0
Kymmenen kuukauden ikäinen Kuru kuuluu "uuden polven" räjähde-etsintäkoiriin. Kuva: Kia Viirret

Salossa koulutetut, Suomen ensimmäiset räjähde-etsintäkoirat ovat valmiita palvelukseen.

– Salolaisena tuntuu hienolta, että Salo on tässä edelläkävijänä, erikoisetsintäkoirien kouluttaja Tanja Karpela iloitsee.

Työkoirapalveluita tarjoavan salolaisen International K9 Institute Ltd Oy:n perustajat Karpela ja Karita Häkkinen ovat jo vuosia kouluttaneet erikoisetsintäkoiria erilaisiin tarkoituksiin, kuten tuholaistorjuntaan tai luontokartoitukseen. Tammikuussa käynnistynyt räjähde-etsintäkoirien koulutus sai alkunsa, kun yrittäjät ottivat loppuvuodesta yhteyttä jalostettujen kiviainesten valmistaja Swerockiin.

– Norjassa ja Ruotsissa räjähde-etsintäkoirien käyttö on jo aika yleistä. Aloimme pohtia, miksei Suomessa ole samaa palvelua tarjolla, Karpela kertoo.

Sopiva koulutuspaikka löytyi Tupurista, jossa sijaitsee Swerockin kiviainestyömaa.

– Swerockille iso kiitos. Saimme parhaan mahdollisen koulutusympäristön aidolla kiviainestyömaalla. Koulutuksen näkökulmasta on erinomainen asia, että koirat tottuvat välittömästi työympäristöön, Karpela kiittelee.

 

Avolouhijana toimivan Swerockin työmailla käytetään räjähteitä kallioperän rikkomiseen. Varotoimenpiteistä huolimatta kallioon saattaa räjähdyksen jälkeen jäädä räjähdysaineita. Räjähde-etsintäkoirat lisäävät työmaiden turvallisuutta.

– Tarkistamme koiran hajuaistin avulla, ettei räjähdeaineita löydy. Näin pyrimme turvaamaan jatkotyön louhitulla alueella. Jos louhinnan yhteydessä havaitaan poikkeamia, koirilla ne pystytään paikkaamaan, kehitysinsinööri Jussi Kiviniemi Swerockista sanoo.

Aiemmin työmaiden turvallisuus on ollut ihmisten näköhavaintojen varassa, joten erikoisetsintäkoirat ovat kaivattu lisä työturvallisuuden varmistamiseen.

– Olen vaikuttunut siitä, mihin koirat pystyvät. Tämä on tärkeä juttu. Ja turvallisuuttahan ei voi omia, se on meitä kaikkia varten. Siksi pyrimmekin tuomaan tietoisuutta tästä mahdollisuudesta kaikille alalla työskenteleville, Kiviniemi sanoo.

Räjähde-etsintäkoirien käyttö on varsin kustannustehokasta, ja se myös ehkäisee taloudellisia menetyksiä.

– Jos syntyy pienikin epäilys siitä, että jossakin on räjähdeainesta, aluetta ei voida käsitellä, Karpela sanoo.

 

International K9 Institute Ltd Oy:llä on tällä hetkellä neljä räjähdekoiraa, joista kahta voidaan jo käyttää tositoimissa. Toiset kaksi jatkavat vielä harjoituksia. Kaikilla koulutukseen valituilla koirilla oli Karpelan mukaan kuitenkin jo erinomaisen vahvat perustaidot.

Räjähdekoulutuksessa koirille opetetaan ensin passiivinen ilmaisu. Se tarkoittaa sitä, että koira ei saa millään tavalla ”manipuloida” löytämäänsä kohdetta eli kaapia sitä tassullaan tai tuuppia sitä kuonollaan.

– Koira opetetaan jähmettymään ja tuijottamaan kohdetta. Sen täytyy pysyä paikallaan niin kauan kunnes ohjaaja antaa palkkiomerkin, Karpela selventää.

Kun passiivinen ilmaisu on hallussa, siirrytään etsinnän opettamiseen. Aluksi käytetään tekniikkahajua, ja vasta osaamisen karttuessa mukaan lisätään varsinaiset työhajut. Säännöllinen testaus erilaisissa työympäristöissä on tärkeää, ja sillä turvataan koirien käyttövarmuus.

Koirat ovat työssään verraten nopeita. Karpelan mukaan ne pystyvät käymään läpi noin 2 000 neliötä tai ”tunnelimitassa” mitattuna noin 2 000 metriä päivässä.

Osa etsintäalueista on toki vaativampia kuin toiset. Välillä niissä saattaa olla suuria kivenlohkareita, jotka eivät ole vielä asettuneet paikoilleen, ja joskus taas työmaakoneet ovat ehtineet tasoittaa alueen kokonaan.

 

Räjähde-etsintäkoiraksi sopii moni rotu. Nykyisistä räjähdekoirista kolme on lyhytkarvaisia belgianpaimenkoiria eli ”malikoita” ja yksi hollanninpaimenkoira.

– Olen yleensä vitsaillut, ettei rodulla ole väliä, kunhan se on malikka. Mutta ilman muuta käytämme myös saksanpaimenkoiria ja noutajia, Karpela kertoo.

Kiinnostus koiria kohtaan on Karpelan mukaan ollut suurta ja koirien kanssa on matkusteltu ”jo ympäri Suomea”.

– Meillä kasvaa jo uusi sukupolvi räjähdekoiria. Nuorin koirista on vasta kymmenen kuukauden ikäinen.