Suomen kansallispuistot yksissä kansissa – Kansallispuistojen kultaisen oppaan pahin kilpakumppani on internet

0
Kirjan on toimittanut salolainen Jonna Saari.

Jonna Saari (toim.): Kansallispuistojen kultainen opas. Karttakeskus 2021. 192 s.

Kansallispuistojen kultainen opas on kunnianhimoinen teos. Se esittelee kaikki Suomen 41 kansallispuistoa kuvin, tekstein ja kartoin.

Kirjan on toimittanut salolainen Jonna Saari, joka on myös yksi kirjan kirjoittajista. Hänen lisäkseen kirjaan on kirjoittanut osuutensa 12 muuta retkeilijää.

Kirja on jaettu kuuteen eri alueeseen Etelä-Suomesta Lappiin. Jokaisesta kansallispuistosta on kuvaus ja kirjoittajan omakohtaisia kokemuksia. Lisäksi monesta puistosta on poiminta sen tunnuseläimestä tai -kasvista. Myös suosituksia erilaisista reiteistä on lisätty auttamaan retken suunnittelua.

Kansallispuistojen esittelyn lomaan mahtuu myös tietoiskuja eri aiheista kuten tulenteon pelisäännöistä, vaellukselle valmistautumisesta ja luonnon ehdoilla retkeilemisestä.

Kartat ovat havainnollisia ja näyttävät hyvin reitit sekä antavat tuntumaa niiden maastonmuotoihin. Karttojen yhteydessä saisi kuitenkin olla pienemmän mittakaavan kartta, joka paikallistaisi alueen laajempaan kontekstiin. Nyt puiston sijainti Suomen kartalla on käytävä katsomassa kunkin laajemman alueen esittelyaukeamalta tai kirjan alusta, johon on merkitty Suomen kaikki kansallispuistot.

Kansallispuistojen kultainen opas on visuaalisesti kaunis teos. Kirjan aihepiiri ei valitettavasti ole kiitollisin kuvattavaksi tekstillä, kun tuoksut, tuulen huokailut ja polkujen pehmeys eivät siitä välity. Vaeltaminen on elämys, jonka voi kokea vain paikan päällä.

Tämänkaltaisen kirjan kilpailija on internet. Esimerkiksi luontoon.fi-sivustolta löytyy jokaisesta kansallispuistosta huomattavasti kattavammat tiedot kuin mitä vajaaseen pariinsataan painettuun sivuun mahtuu. Toki kirjaan tuovat omanlaisensa lisäarvon kirjoittajien omat kokemukset ja näkökulmat.