Koripallomaajoukkue nousi Markkasen kolmosella voittoon ja loistaviin asemiin MM-jatkokarsintaan

0

Suomen koripallomaajoukkue näytti jo menettäneen voiton, mutta nousi lopulta Lauri Markkasen kolmosella tärkeään 81-79-voittoon Kroatiasta Rijekassa pelatussa MM-karsinnan alkulohkovaiheen viimeisessä pelissä.
Suomi johti puoliajalla yhdeksällä pisteellä, mutta menetti johtonsa ja näytti jo taipuvan tappioon. Suomella oli aikalisän jälkeen viimeinen hyökkäys pisteen tappioasemassa (79-78), kun peliaikaa oli jäljellä 13,1 sekuntia. Lauri Markkasen kulmakolmonen Petteri Koposen syötöstä vei Suomen 81-79-johtoon neljä sekuntia ennen loppua. Bojan Bogdanovicin viime sekunnin kolmonen kimposi ulos raudoista, mutta Markkanen rikkoi korin alla Kroatian Ivica Zubacia.
Zubac heitti kuitenkin molemmat vapaaheittonsa ohi, ja Suomen juhlat olivat valmiit alkamaan.
Suomen paras korintekijä oli Lauri Markkanen 19 pisteellä.

Suomi hallitsi avausjaksoa

Suomi oli jo varmistanut alkulohkon voiton ja paikan elokuussa alkavaan MM-jatkokarsintaan, mutta alkulohkon sarjapisteet lasketaan mukaan jatkokarsintaan. Karsinnan ensimmäisistä viidestä ottelusta vain yhden voittanut Kroatia puolestaan taisteli pääsystä MM-jatkokarsintaan.
Suomi nykäisi ensimmäisissä 3.20 minuutissa 11-2-johtoon ja pakotti Kroatian aikalisään. Kroatia hivuttautui hiljalleen lähemmäs, ja 36 sekuntia ennen ensimmäistä erätaukoa Petteri Koponen sai epäurheilijamaisen virheen nopean hyökkäyksen pysäyttämisestä. Ensimmäisen neljänneksen jälkeen Suomi johti 21-17.
Toista neljännestä oli pelattu vajaat neljä minuuttia, kun Suomi meni Mikael Jantusen nopeasta hyökkäyksestä nostamalla kakkosella 31-23-johtoon. Aikalisä ei muuttanut pelin kulkua, vaan Suomi meni jakson puolivälissä jo 35-23-johtoon. Puoliajalla Suomi johti 43-34.
Kolmannen neljänneksen alussa Kroatia tuli Bojan Bogdanovicin onnistumisilla neljän pisteen päähän (41-45), mutta Sasu Salinin kolmonen palautti Suomen johdoksi 51-43. Alexander Madsenin ja Salinin kolmosten jälkeen Suomi eteni 57-47-johtoon hiukan ennen neljänneksen puoliväliä.
Pian tämän jälkeen Suomen pelinjohtajana aloittanut Edon Maxhuni nilkutti vaihtoon ilmeisesti jalkakrampin saaneena, ja Kroatia rynnisti kolmen pisteen päähän tilanteessa 54-57.
Suomen aikalisän jälkeen Roko Prkacin donkki ja Bojan Bogdanovicin lay up veivät Kroatian 58-57-johtoon. Viimeiselle neljännekselle Suomi lähti 60-61-takaa-ajossa.

Saksa, Viro ja Israel jatkolohkossa

Bogdanovicin kääntöhyppyheitto lisäksi Kroatian johdoksi 67-63 viimeisen neljänneksen alkupuolella. Alexander Madsenin vapaaheitot toivat Suomen tilanteeseen 73-70. Peliaikaa oli 46 sekuntia, kun Salin sai epäurheilijamaisen virheen rikottuaan Bogdanovicia. Edon Maxhunin kolmonen toi Suomen pisteen päähän (79-78), ja Lovro Gnjidic heitti molemmat vapaaheitot ohi 13,1 sekuntia ennen loppua.
Jatkolohkossa Suomi kohtaa Saksan, Viron ja Israelin.
Elokuussa 2023 käynnistyvään MM-lopputurnaukseen etenee 12 eurooppalaista maata.

Raiko Häyrinen

STT

Kuvat: