Tasoeroja ja vaarallisia tilanteitakin – Ylellä paraatipaikalle pääsevässä kymmenottelun seiväshypyssä aloitetaan matalalta ja lopetetaan korkealla

0
Zachery Ziernek (vas.), Damian Warner ja Kevin Mayer aloittivat ottelu-urakkansa sadan metrin juoksussa. Warner joutui kuitenkin keskeyttämään 400 metrin juoksun. (kuva: Lehtikuva/AFP/Ezra Shaw

Kymmenottelun seiväshyppy lienee kaikista yleisurheilun osalajeista se, jossa tasoerot ovat kilpailijoiden välillä suurimmat. Kun seiväshyppy on niin poikkeuksellinen yleisurheilumuoto ja harjoittelussa pitää tähdätä yhdeksään muuhunkin lajiin, tuppaa arvokisoissa tulemaan välillä sanonnan mukaisesti vauhdin lisäksi vaarallisiakin tilanteita.

Seivästä hypätään hyvin harvoin kovinkaan suurelle yleisöjoukolle, kun se ajoittuu monesti aamu- ja iltajaksojen väliin. Tuskinpa Eugenessakaan suoranaista ruuhkaa tai pelkoa kapasiteetin ylittymisestä on, mutta seiväshypyn ystäville Suomessa on tarjolla harvinaista herkkua.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä miesten karsintaa näytettiin poikkeuksellisella tavalla, kun muita lajeja ei ollut ohjelmassa pitkään aikaan. Sunnuntai-iltana kymmenottelijat ovat seipäineen Ylellä ajallisesti miltei paraatipaikalla.

Seiväshyppy määrittelee merkittävän osan kymmenottelukokonaisuuden onnistumisesta. Parhaiten asia havainnollistuu sillä, kun katsoo kahden suurimman maailmanmestarisuosikin edesottamuksia vuosien varrelta.

Maailmanennätysmies Kevin Mayer on ylittänyt hallissa peräti tuloksen 560. Ranskalainen olisi siis suhteellisen varteenotettava mies esimerkiksi erikoismiesten EM-karsinnassa. Neljän vuoden takaisessa ME-sarjassaan Mayer meni yli 545:stä.

Hän ei silti lähtenyt MM-kisaan ykkössuosikkina. Aivan kaikkea seiväs ei nimittäin ratkaise. Todennäköisin voittaja oli ennen avauslajin alkua Damian Warner, vaikka viime vuoden olympiavoittaja ei ole ylittänyt seipään kanssa koskaan viittä metriä. Warner joutui kuitenkin keskeyttämään avauspäivän viimeisen lajin eli 400 metrin juoksun.

Ennätys on 490 juuri Tokion olympialaisista. Mayerin ja Warnerin ero olisi sunnuntaina todennäköisesti ollut useita kymmeniä senttejä, mahdollisesti jopa puoli metriä.

Tietyt tulokset ovat kuitenkin myös kovaa valuuttaa. MM-kisaajista Lindon Victorin paras tulos 492 on samalla myös Grenadan seiväshyppyennätys. Tämä laji ei siis ole levinnyt kovin laajalle valtiossa, josta löytyy yksi maailman tämän hetken parhaista keihäänheittäjistä (Anderson Peters) ja 400 metrin juoksijoista (Kirani James).

Tuloshajonta ottelijoiden välillä on suuri myös, kun mennään pidemmälle historiaan. Roman Sebrle otteli kautta aikain neljänneksi parhaan tuloksen siitä huolimatta, että seivästulos oli vain 480. Kautta aikain tilaston top-70:stä löytyvät jopa lukemat 440.

MM-KYMMENOTTELIJOIDEN SEIVÄSHYPPYENNÄTYKSET

74 senttimetrin hajonta

Kevin Mayer 560
Zachery Ziemek 555
Maicel Uibo 550
Pierce LePage 525
Kai Kazmirek 520
Ashley Moloney 510
Niklas Kaul 500
Lindon Victor 492
Damian Warner 490
Kyle Garland 486
Ayden Owens-Delerme 486

Juttuun päivitetty 24.7. kello 11.21 Damian Warnerin keskeytys 400 metrin juoksussa.