Pormestari: Venäjä moukaroi Slovjanskin kaupunkia Itä-Ukrainassa – Venäjä sanoo hyökänneensä Harkovaa vastaan täsmäasein

0

Itä-Ukrainan Slovjanskissa ainakin kaksi ihmistä kuoli ja seitsemän haavoittui Venäjän joukkojen tykistön tulitettua kaupungin keskustoria tiistaina. Asiasta kertoi Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko viestipalvelu Telegramissa.
– Jälleen kerran venäläiset ottivat tarkoituksellisesti kohteekseen paikkoja, joissa siviilit kokoontuvat. Tämä on silkkaa terrorismia, Kyrylenko sanoi ja kehotti asukkaita evakuoitumaan.
Kaupungissa pommituksen aikana paikalla olleet uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät rakettien osuvan keskustorille ja aiheuttavan tulipalon. Lisäksi viereisille kaduille osui kranaatteja.
Myös Slovjanskin pormestari Vadim Lyakh kirjoitti tiistaina Facebookissa, että Venäjän joukot moukaroivat ”massiivisella” tykistötulella Donetsin alueella sijaitsevaa Slovjanskia.
Ukrainan viranomaiset ovat kehottaneet useita kertoja asukkaita lähtemään alueelta, kun rintamalinja on lähestynyt kaupunkia. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Venäjä sai haltuunsa Sjeverodonetskin ja Lysytshanskin kaupungit läheisellä Luhanskin alueella.
Slovjansk on Venäjän seuraava kohde Donbassin alueella.
Vuonna 2014 Venäjän tukemat separatistit ottivat lyhyeksi aikaa Slovjanskin hallintaansa.

Venäjä sanoo hyökänneensä Harkovaa vastaan täsmäasein

Venäjän puolustusministeriö puolestaan kertoi tiistaina, että venäläisjoukot olivat hyökänneet 24 viime tunnin aikana Ukrainan koillisosassa sijaitsevaa Harkovan kaupunkia vastaan ”täsmäasein”. Ministeriö väitti, että hyökkäyksessä oli surmattu jopa 150 ukrainalaista sotilasta.
Ukrainan mukaan myös muita alueita oli tulitettu tykistöllä ja ohjuksilla.
Tiistaina Venäjä syytti Ukrainaa sotavankien kiduttamisesta. Viime viikolla Venäjä ja Ukraina vaihtoivat vankeja, ja Venäjän tutkintakomitea sanoi venäläissotilaiden kertoneen heihin kohdistetusta väkivallasta.

Turkki tasapainoilee Venäjän ja Ukrainan välillä
Venäjän lipun alla purjehtiva Zhibek Zholy -niminen rahtilaiva oli edelleen tiistaina ankkuroituneena Turkin Mustanmeren rannikon edustalla. Ukrainan mukaan laiva lähti matkaan Venäjän miehittämästä Berdjanskin satamakaupungista sen jälkeen, kun se oli ottanut lastikseen laittomasti takavarikoitua viljaa.
Venäjä on myöntänyt, että 7 000 tonnin laiva matkaa Venäjän lipun alla, mutta kiistää syyllistyneensä väärinkäytöksiin.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi maanantaina, ettei Zhibek Zholy ole saavuttanut määränpäätään.
– Laiva näyttää todellakin olevan venäläinen ja purjehtivan Venäjän lipun alla. Luulen, että se kuuluu Kazakstanille, kun taas lastia kuljetettiin Viron ja Turkin välisen sopimuksen mukaisesti, Lavrov sanoi.
Kazakstan on puolestaan sanonut, että laiva oli sen kansallisen rautatieyhtiön hallinnassa. Kazakstanin mukaan sitä ei voi kuitenkaan syyttää asiassa.
Nimettömänä pysyttelevä turkkilainen viranomaislähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että laivan asiakirjojen tutkiminen jatkuu.
Ukraina on painostanut Turkkia takavarikoimaan rahtilaivan.

Ihmisoikeusvaltuutettu vaati loppua järjettömälle sodalle

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet tuomitsi tiistaina Venäjän ”järjettömän sodan” Ukrainassa. Hän vaati loppua siviilien ”sietämättömälle” kärsimykselle.
Bachelet vaati vihollisuuksien välitöntä lopettamista ja hyvitystä sodan uhreille.
– Päivittäiset tappamiset, laajalle levinnyt hävitys, mielivaltaiset säilöönotot ja ihmisten joutuminen pois kodeistaan, siviileille koituvat vihollisuuksien pahimmat seuraukset, eikä niille ilmeisesti ole näkyvissä loppua, Bachelet sanoi.
Hänen mukaansa 3. heinäkuuta mennessä Ukrainassa oli dokumentoitu yli 10 000 siviilien kuolemaa tai haavoittumista. Liki 4 900 kuolleesta lapsia oli ollut yli 330.
Todelliset luvut ovat Bacheletin mukaan todennäköisesti huomattavasti suuremmat.

Ruotsin kansalaista syytetään ”palkkasoturina toimimisesta”

Niin sanotun Donetskin kansantasavalta syyttää Ruotsin kansalaista ”palkkasoturina toimimisesta”, venäläinen uutistoimisto Tass uutisoi maanantain ja tiistain välisenä yönä
Tass oli haastatellut asiasta ”donetskilaista lainvalvojaa” jonka mukaan ruotsalaista kohtaan on käynnissä rikostutkinta.
Tass kertoi Ruotsin kansalaisen jääneen vangiksi antauduttuaan Ukrainan Mariupolissa Azovstalin terästehtaalla.
Venäjän pyörittämä niin sanottu Donetskin kansantasavalta on aiemmin vanginnut ja tuominnut kuolemaan kaksi brittimiestä. Heidän tuomiotaan ei ole vielä pantu täytäntöön.
Venäjä syyttää Ukrainaa sotavankien kiduttamisesta. Viime viikolla Venäjä ja Ukraina vaihtoivat vankeja, ja nyt Venäjän tutkintakomitea sanoo venäläissotilaiden kertoneen heihin kohdistetusta väkivallasta.

Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n viranomainen on ottanut vallan Venäjän miehittämän Hersonin alueen hallinnossa. Asiasta kertovat Venäjän alueelle asettamat viranomaiset tänään.
Venäjän erillisalue Kaliningradin hallinnon entinen varajohtaja Sergei Jelisejev on tiistaista alkaen Hersonin alueen hallinnon johtaja, venäläinen viranomainen kertoi.
– Ukraina on lopullisesti Hersonin alueen menneisyyttä. Venäjä on täällä lopullisesti, Venäjän asettamat viranomaiset kirjoittivat viestipalvelu Telegramissa.
Etelä-Ukrainassa sijaitseva Herson oli yksi ensimmäisistä kaupungeista, jotka Venäjä otti hallintaansa sen aloittaman hyökkäyksen jälkeen. Venäjä on jakanut alueen asukkaille venäläisiä passeja ja ottanut käyttöön ruplan.
Hersonin venäläismielinen nukkehallinto on myös aikaisemmin kertonut, että alueella valmistaudutaan kansanäänestykseen siitä, liitetäänkö miehitetty alue virallisesti Venäjään.

Ukrainan pääministeri: Jälleenrakennuksen rahoitus Venäjältä takavarikoidusta omaisuudesta

Ukrainan toipumisen Venäjän hyökkäyksestä on arvioitu maksavan jopa 750 miljardia dollaria, kertoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal maanantaina. Kansainväliset järjestöt ja yksityinen sektori kokoontuivat maanantaina ja tiistaina Sveitsin Luganoon keskustelemaan suunnitelmista Ukrainan jälleenrakentamiseksi.
Shmyhalin mukaan jälleenrakennuksen rahoituksen pitäisi tulla pääosin Venäjältä ja venäläisiltä oligarkeilta takavarikoidusta omaisuudesta.
– Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet tämän verisen sodan. He ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa, ja heidän tulisi olla vastuussa siitä, hän sanoi.
Ukraina on ehdottanut, että sen liittolaiset ”adoptoisivat” rajattuja alueita Ukrainasta ja johtaisivat niiden uudelleenrakentamista. Näin toipuminen voitaisiin toteuttaa tehokkaasti. Esimerkiksi Britannia on ehdottanut, että maa voisi ottaa pääkaupunki Kiovan alueen.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenkyi kertoi videoyhteydellä, että Ukrainan jälleenrakennus ei ole vain yhden valtion tehtävä.
– Se on koko demokraattisen maailman yhteinen tehtävä, hän sanoi.

https://tass.com/world/1475613

Tuukka Tervonen, Minja Viitanen, Eeva Nikkilä-Kiipula

STT

Kuvat: