Tätä siirtoa ei estä kukaan – Vilppaan kasvatti Helmi Tulonen on ensi kaudella yksi Italian Serie A1-liigan 28 eurooppalaisvahvistuksesta

0
Vilppaan kasvatti Helmi Tulonen sai sopimuksen ensi kaudeksi Italian Serie A1-liigan Basket Le Mura Luccaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Korisukka viuhuu Salon Urheilupuiston ulkokentällä tasaiseen tahtiin, kun Helmi Tulonen pussittelee palloa valokuvaajan pyynnöstä renkaan läpi. Tulonen on ahkeroinut lajiharjoittelun parissa jälleen tutusti kesän ajan Salossa – toki silloin Salohallissa tai Urheilutalolla.

– Tämä on viides kesä, kun olen olen saanut treenata Vilppaan korisliigajoukkueen mukana. Siitä iso kiitos Jere Anttilalle (apuvalmentaja) ja Vilppaan päävalmentajille. Minulla ei olisi todellakaan tällaista uraa ilman tämänkaltaista harjoittelumahdollisuutta, Tulonen painottaa.

– Se, että saan harjoitella Salossa kesän, mahdollistaa, että pääsen illaksi käymään esimerkiksi mökillä ja pääsen näkemään edes joskus kavereita, vanhempiani ja veljeäni.

Tulonen on vasta 23-vuotias, mutta koripalloura on kuljettanut hänet jo Yhdysvaltain yliopistovuoden jälkeen Saksaan, Espanjaan ja nyttemmin Italiaan ja sen pääsarjaan.

Tulonen allekirjoitti ensi kaudeksi sopimuksen Serie A1-liigassa pelaavan Basket Le Mura Luccan kanssa. Saapasmaa tuli Vilpas-kasvatille tutuksi jo viime kaudella, kun hän edusti Italian kakkosliigan Carugatea.

Carugatessa Tulonen oli ainoana ulkomaalaisvahvistuksena joukkueensa avainpelaaja 17,4 pisteen ja 10 levypallon keskiarvoilla. Carugate oli sarjassa yhdeksäs.

Ensi kaudeksi haaste luonnollisesti kasvaa.

– Vaikka korista treenaankin joka päivä, on isoin panostus fyysisen harjoittelun puolella. Kun pelaa tietyllä tasolla, pitää olla myös fyysisesti tietyllä tasolla, Turussa fysiikkatreeneissä käyvä Tulonen tiedostaa.

Apua ja tietynlaista kovuuttakin on tullut paljon juuri Vilppaan harjoitusten ansiosta.

– Ihan varmasti se on auttanut. Kun treenaat Riku Lainetta vastaan pallottoman screenin murtamista, voin sanoa, että sen jälkeen se ei tunnut naisten kanssa enää miltään, Tulonen naurahtaa.

Tulonen olisi halunnut siirtyä jo kesken viime kauden Serie A1-liigaan, mutta tuolloin Carugaten seurapresidentti esti siirron milanolaisseura Geasiin.

– Olihan se todella turhauttavaa. Minulle kerrottiin, että joukkueen pitää saada tietty määrä voittoja, että pääsen lähtemään. Voittoja ei tullut ja kausi alkoi olla pitkällä. Agenttini kanssa juttelin asiasta, ja tulimme siihen tulokseen, että uran jatkon kannalta näyttäisi huonolta, jos olisin lähtenyt menemään ilman seuran suostumusta.

Serie A1-liigaa Tulonen luonnehtii yhdeksi Euroopan kovimmasta sarjoista.

– Melkein jokaisessa jengissä on WNBA-pelaajia Yhdysvalloista, ja kärkijoukkueet pelaavat Euroliigaa tai EuroCupia.

Serie A1-liigan seurat saavat hankkia riveihinsä kaksi yhdysvaltalaista pelaajaa sekä kaksi eurooppalaispelaajaa. 14 joukkueen liigassa Tulonen on siis yksi 28:sta Italian ulkopuolisesta eurooppalaisvahvistuksesta.

Tulonen kuvailee Luccaa pienen budjetin seuraksi, jossa ei ole supertähtiä. Viime kaudella Lucca venyi runkosarjassa peräti neljänneksi, mutta joutui taipumaan puolivälierävaiheessa Awak Kuierin edustamalle Ragusalle. Kesällä WNBA:ssa pelaava Kuier vaihtaa ensi kaudeksi venetsialaisseura Reyeriin.

– Olen käytännössä tulokas, joten tavoitteenani on päästä oppimaan lisää ja saada jalansijaa. Harjoituksissa on enemmän kilpailua, mikä tulee todella tarpeeseen tähän kohtaa uraa, Tulonen toteaa.

Tulonen on joukkueessaan lähtökohtaisesti nelospaikan pelaaja eli iso laitahyökkääjä, mutta myös sentterin rooli tullee tutuksi.

– Luvassa on varmasti eniten screenipelaamista. Tykkään tehdä myös itse koreja ja heittää varsinkin keskimatkalta palloja sisään.

Carugatessa pelatessaan Tulonen asui suurkaupunki Milanossa.

– Joukkueen ainoana ulkomaalaispelaajana olin aika yksin siellä, mutta onneksi minulla oli auto. Kävin useasti Comojärvellä, kertoo Tulonen paikasta, joka on upeine maisemineen yksi Italian suosituimmista loma-alueista.

90 000 asukkaan Lucca sijaitsee Toscanassa Italian luoteisosassa.

– Eipä sekään paikkana paljon huonompi ole. Minulle on ainakin kerrottu, että se on yksi hienoimmista alueista Italiassa. Unescon perintökohde, Riviera alkaa siitä. Vartti rannalle ja vartti Pisaan. Pitäisi olla hyvä sijainti, Tulonen myhäilee.

Aivan pelkkää koripalloa Tulosen elämä ei enää viime kaudella ollut. Hän aloitti opiskelut Aalto-yliopistossa pääaineenaan energia- ja ympäristötekniikka.

– Toukokuussa, kun koulu loppui keväältä, tajusin, että oho, tulipahan tehtyä. Jatkossakin opiskelut pitäisi saada tehtyä hyvin etänä. Energia- ja ympäristötekniikka on ollut alana takaraivossa abivuodesta asti.

Helmi Tulonen

Syntynyt 9.12.1998
Kasvattajaseura: Salon Vilpas
Pelipaikka: Iso laitahyökkääjä/sentteri
Pituus: 191 cm.
Seurat: Korisliigassa Turun Riento ja HBA. Ulkomailla kaudesta 2017–2018 alkaen Duquesne (NCAA, USA), Saarlouis (Saksa), Celta, Genero ja Ibaizabal (Espanja 2), Carugate (Italia 2). Pelaa ensi kaudella Basket Le Mura Luccassa Italian A1-liigassa.
23 naisten maaottelua, 63 nuorten maaottelua.

Ei kutsua maajoukkueeseen

Naisten koripallomaajoukkueella eli Susiladiesillä on edessään maaotteluita Helsingissä ja Tampereella heinäkuun lopulla ja elokuun alussa. Tulosta ei kuitenkaan näissä peleissä nähdä.

– En tiedä maajoukkueen tilanteesta mitään. Minua ei ole kutsuttu leirille, Tulonen sanoo.

Kutsutta jäämisen syistä Tulosella ei ole tietoa. Vielä kesäkuun kahdessa Portugali-maaottelussa hän oli mukana joukkueessa.

– Aina olen käytettävissä maajoukkueessa, jos vain kutsu tulee, hän painottaa.

Suomen ottelut EM-karsinnoissa jatkuvat marraskuussa. Suomi on avannut karsinnat tappiolla Ukrainaa ja Liettuaa vastaan.

Naisten koripallomaajoukkue on ollut viimeksi EM-kisoissa vuonna 1987. Maanosan kisoihin pääsemistä vaikeuttaa olennaisesti se, että EM-parketille on toistaiseksi otettu mukaan 16 maata. Miesten EM-korista on pelattu 24 joukkueen suuruisena jo vuodesta 2011 alkaen.

Lue myös: Helmi Tulonen on harmissaan joukkueurheilun epätasa-arvosta