Teijo-Talot investoi tuotantoonsa satojatuhansia euroja: ”Kiinnostus moduulirakentamiseen on kasvanut”

0
Toimitusjohtaja Ismo Laitakari esittelee yhtä kuudestakymmenestä moduulista, joista valmistuu loppusyksyllä koulu ja päiväkoti liki kolmellesadalle lapselle Järvenpäässä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Salolainen Teijo-Talot työstää yli kaksikymmenvuotisen historiansa suurinta rakennushanketta. Perniön tehtaalta lähtee Järvenpäähän erikoiskuljetuksina kuusikymmentä suurmoduulia, joista valmistuu loppusyksyllä koulu ja päiväkoti liki kolmellesadalle lapselle.

– Nämä kuljetukset ovat perillä aamuyöllä, toimitusjohtaja Ismo Laitakari osoittelee kolmea rekkaa.

Laveteille on lastattu kolme ilmatiiviisti pakattua moduulia, joiden määränpää on 150 kilometrin päässä Oinaskadulla. Järvenpään kaupunki joutui sulkemaan ja purkamaan sieltä edellisen koulun sisäilmaongelmien takia. Rakennuksen seinissä ja sokkeleissa rehotti mikrobikasvustoja.

Perniön Kankkonummella on rakennettu Järvenpäähän moduulikouluja ja -päiväkoteja aiemminkin.

Moduulit painavat betoniperustuksineen 30-50 tonnia. Niitä liikutellaan Teijo-Talojen patentoimilla tunkeilla. Kuljetukset hoituvat laveteilla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Kaarinalainen Ismo Laitakari ei ole vielä nähnyt normaalia päivää Teijo-Talot Oy:n johdossa. Hän aloitti toimitusjohtajana 1. tammikuuta 2020. Kiinan Wuhanissa oli vain kuukautta aikaisemmin raportoitu uudesta viruksesta.

Koronapandemian puhjettua asiakkaat peruivat suuren osan jo sovituista rakennushankkeita. Tilauksista hävisi kuusi miljoonaa euroa, liikevaihto putosi. Laitakarin piti lomauttaa työntekijöitä ja sulkea väliaikaisesti tehtaat Halsualla ja Tuuloksessa.

Kun tilauskirja alkoi viime syksynä jälleen pulskistua, Venäjä päätti hyökätä Ukrainaan. Teijo-Talojen tilikaudesta oli vielä helmikuussa ennen sodan alkua tulossa voitollinen, mutta kesäkuun lopussa tulos näytti miinusta. Puutavaran sekä lvi-tarvikkeiden raju hinnannousu söi voiton.

– Puolet liikevaihdostamme tulee julkisista rakennushankkeista, mutta kunnat ovat aika haluttomia indeksiehtoihin. Ne odottavat, että artisti maksaa, Laitakari toteaa.

Laitakarin mukaan aika moni tilaaja on kevään aikana myös keskeyttänyt tarjouspyyntönsä.

Takaiskuista huolimatta yritys aikoo investoida tuotantonsa kehittämiseen satojatuhansia euroja. Linjastohalliin asennetaan parhaillaan uutta nostolinjaa, jonka avulla seinät voidaan rakentaa elementtipöydällä vaakatasossa. Tähän asti talojen puurungot on tehty pystyssä.
Kaikki seinäelementit valmistetaan jatkossa Perniössä. Tarkoitus on kaksinkertaistaa yrityksen tuotantokyky.

– On katsottava eteenpäin. Kiinnostus moduulirakentamiseen on kasvanut, Laitakari korostaa.

Puurakenteiset Teijo-Talot valmistetaan sisätiloissa katkeamaton kuivaketju-periaatteella. Rakennusmies Oskari Uusitalo naulaa Järvenpäähän lähtevää koulua. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Toimitusjohtaja Laitakari puhuu mielellään demografiasta eli väestötieteestä, joka tutkii väestön kehitystä, suuruutta ja rakennetta sekä väestössä tapahtuvia muutoksia. Moduulit antavat kunnille mahdollisuuden siirtää esimerkiksi kouluja ja päiväkoteja tarpeen mukaan.

– Rakennukset ovat muuntojoustavia. Pohjanmaalla siirrettiin yhden tarpeettomaksi jääneen koulun moduulit hammaslääkäriasemaksi toiseen kuntaan, Laitakari kertoo.

Laitakari uskoo, että rakennusten muokattavuudesta ja siirtovalmiudesta voi vielä tulla yksi tarjouspyyntöjen ehto julkisessa rakentamisessa. Tästä on jo esimerkkejä.

Teijo-Talot tähyää yhä enemmän myös hoivapalveluiden suuntaan. Kesäkuussa vuosi sitten helsinkiläisestä Hovako Oy:stä tuli Teijo-Talojen tytäryhtiö. Yritysjärjestelyssä Teijo-Talot -konserni on laajentanut tuotantoaan hoivatalojen tilaelementteihin, jotka kuljetetaan rakennuspaikalle kokonaisina.

– Näyttää ihan hyvältä, Laitakari toteaa.

Tavoite on lähivuosien aikana kaksinkertaistaa konsernin liikevaihto 40 miljoonaan euroon. Konsernin kotipaikka on Salo.

Teijo-Talot Suomessa

  • Liikevaihto 22 miljoonaa euroa.
  • Tehtaat Halsualla, Kuhmoisissa, Perniössä ja Tuuloksessa.
  • Työntekijöitä 50, joista 35 Perniössä. Työllistää lisäksi kuutisenkymmentä aliurakoitsijaa.