Lehtipuiden alla aivan Teijon masuunin kyljessä sijaitseva vanha kivinen meijerirakennus sai uuden alun pari vuotta sitten. Vuonna 2020 perustettu Kulttuurimeijeri ry -yhdistys otti tehtäväkseen talon kehittämisen ja pysyvän näyttelytoiminnan luomisen.

Yhdistys on nyt kotiutunut rakennukseen hyvin.

– Olemme avanneet jo aikaisemmin näyttelytilan, mutta myös muut huoneet ovat keskeneräisenä kävijöiden nähtävissä. Tällaisessa taiteen tekemisessä keskeneräisyys kuuluu asiaan, kertoo kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Karisto.

Meijeriä on kunnostettu pikkuhiljaa. Keskeneräisyys ja rosoisuus on kiinteä osa rakennusta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Pääkaupunkiseudulta salolaistuneen Kariston mukaan yhdistys tahtoo vaalia ja siirtää Teijon kulttuuriperintöä eteenpäin.

– Haluamme juurtua tälle alueelle toimijaksi, joka tuo esiin ruukkikylien tarinoita, Karisto kertoo.

Tällä hetkellä meijerillä voi tutustua yhdistyksen kahdeksan jäsenen luontoaiheiseen yhteisnäyttelyyn.

– Itseäni on aina kiehtonut, miten taiteen keinoin voi jakaa ihmisille kokemuksia, tarinoita ja merkityksiä, hän jatkaa.

Kulttuurimeijerillä on koko kesän ajan vaihtuvia näyttelyitä. Yhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Karisto pitää huolta Suhteessa luontoon -yhteisnäyttelystä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Kulttuuriyhdistys on järjestänyt näyttelyitä jo muutaman kesän ajan. Nyt kehitteillä on pysyvää näyttelytoimintaa.

Karisto kehuu meijerin vanhoja tiloja. Rosoista kivipintaa löytyy joka puolelta.

– Jopa itse tilaa voisi kehystää taideteoksena. Emme halua esimerkiksi peittää kaikkia seiniä. Kerroksellisuus puhuttelee ja houkuttelee monia taiteilijoita tänne, pohtii Karisto.

Meijeri rakennettiin aikoinaan 1800-luvun lopulla. Se on toiminut saunana, pesulana sekä kylän väen asuntoina. Kulttuurimeijeri ry vuokraa rakennuksesta keskimmäistä kerrosta.

Yhdistystoimintaa olivat käynnistämässä elokuvaohjaaja Katariina Lillqvist, Risto Saarela sekä Karisto. Kahdenkymmenen jäsenen yhdistys on kasvanut tasaisesti.

– Moni on tullut vain näyttelyä katsomaan, ja sitten yhtäkkiä ilmoittaneet haluavansa tähän mukaan. Läheskään kaikki jäsenet eivät ole omia tuttuja, Karisto kertoo.

Meijerin huoneita on jo remontoitu muun muassa yhdistyksen jäsenten yhteisiksi tiloiksi. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Toistaiseksi toiminta on ollut kesäpainotteista, koska kaikki tilat eivät ole olleet lämmitettäviä. Osaan talosta on nyt saatu peruslämmitys. Lattioita ja eristyksiä on rakennettu. Nelimetrinen kakluunikin toimii.

– Olemme halunneet koeponnistaa tätä taloa ja tutkia, onko tässä meidän näkökulmista potentiaalia kehittää toimintaa. Kyllä on, sanoo Karisto.

Kivirakennus sijaitsee Teijon masuunin kupeessa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Hänen mukaansa mahdollisuuksia luo myös hyvä sijainti keskeisellä paikalla Mathildedalin lähellä. Yhdistys haluaa nähdä itsensä rakennuksessa vielä vuosien päästä.

– Tavoitteena on, että toimintamme vakiintuu ympärivuotiseksi. Olisi näyttelyitä ja residenssitoimintaa. Ehkä jopa pääsisimme järjestämään talon ulkopuolisia tapahtumia tällä alueella, Karisto miettii.

Uusi pysyvä näyttely esittelee meijerin ja ruukkialueen historiaa

Kulttuuriyhdistys rakentaa nyt meijerillä uutta pysyvää perusnäyttelyä.

– Se tulee olemaan dokumentaaris-taiteellinen näyttely, joka esittelee Teijon meijerin ja ruukkialueen historiaa, Karisto kertoo.

Museoviraston hankeavustuksella tehtävää näyttelyä varten on kerätty tarinoita henkilöiltä, joilla on ollut tietoa meijeristä.

– Tänne alkoi vaan saapumaan henkilöitä, jotka halusivat jakaa tarinansa meijeristä, hämmästelee Karisto.

Ikänsä valokuvausta harrastanut Toivo Holmberg on tuonut näyttelyyn esille kuvia. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Yksi näistä henkilöistä oli Toivo Holmberg. Hän on tuonut säännöllisesti yhdistykselle paljon valokuvia, joista osa pääsee nyt esille näyttelyssä.

– Isänäitini Tekla oli aikoinaan töissä täällä, Holmberg kertoo suhteestaan meijeriin.

Elokuun 13. päivä avautuvassa näyttelykokonaisuudessa nähdään muun muassa nauhoitettuja ääni- ja videoesityksiä.

– Historiaa on Teijosta koottu aikaisemminkin, mutta tässä näyttelyssä pystymme tuomaan tarinoita ja kiinnostavia faktoja, jotka koskettavat suoraan ihmisiä, Karisto selittää.

Teijon Kulttuurimeijeri avoinna 11. elokuuta asti ti–pe klo 13–17 ja 13. elokuuta–30. lokakuuta la–su klo 11–17. Lisäksi 30.–31. heinäkuuta myös klo 11–17. Suhteessa luontoon -yhteisnäyttely 11. elokuuta asti. Uusi perusnäyttely 13. elokuuta alkaen.