Tommi Holttinen pääsee sittenkin MM-kisoihin

0
Tommi Holttinen. (kuva: TS-arkisto/Jane Iltanen)

Seiväshyppääjä Tommi Holttinen pääsee sittenkin mukaan ensi viikolla alkaviin, Yhdysvaltain Eugenessa järjestettäviin yleisurheilun MM-kilpailuihin.

Holttisen lisäksi kisakoneeseen nousee lisäpaikkojen turvin kolme naista, 200 metrin juoksussa Anniina Kortetmaa, seiväshypyssä Saga Andersson ja moukarinheitossa Suvi Koskinen.

– Tiedossa oli, että kutsu voi tulla, mutta kyllä katseet oli silti suunnattu jo EM-kisoihin, Holttinen myöntää Salon Seudun Sanomille.

– Toisaalta ei tässä ole tarvinnut suunnitelmia juurikaan muuttaa. On harjoiteltu joka tapauksessa hyvin sillä ajatuksella, jos se paikka sieltä vielä aukeaisi, hän lisää.

Kyseessä ovat lisäpaikat, joita Kansainvälinen yleisurheiluliitto tarjosi Suomelle.

– Paikkoja tuli tarjolle vielä tässä vaiheessa, kun lajien tavoiteurheilijamäärät eivät täyttyneet lopullisten ilmoittautumisten myötä. Osa maista ei ollut ilmoittanut urheilijoiden poisjääntejä ohjeistusten mukaisesti mutta jättivät urheilijat kuitenkin ilmoittamatta kisoihin nyt alkuviikosta, kertoo Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen tiedotteessa.

Holttisen osalta on onnekas sattuma, että miesten seiväshyppy urheillaan vasta kisojen viimeisten lajien joukossa, eli karsintakin on vasta Suomen aikaa lauantaina 21. heinäkuuta.

Holttinen lentää Yhdysvaltoihin näillä näkymin ensi keskiviikkona.

– Ei tule kiire. (Mikko) Paavolakin matkustaa vasta ensi viikolla, toteaa Holttinen paikkansa jo aiemmin varmistaneesta seiväshyppääjästä.

Toinen tilanne on naisten seipäässä, joka hypätään yli viikkoa aiemmin. Saga Anderssonille tulee siis enemmän tai vähemmän hoppu. Muut suomalaiset eli Wilma Murto ja Elina Lampela ovat jo suunnanneet MM-kisapaikoille.

Holttinen on onnistunut viime viikkoina nousemaan tasaisen varmalle tulostasolle. Kolmessa viimeisimmässä kilpailussa on ylittynyt 550, mikä osaltaan johti MM-paikan mahdollistumiseen.

Toukokuun ja kesäkuun puolivälin tulokset olivat kaikissa viidessä kisassa korkeintaan 537.

– Olin jo siinä vaiheessa sellaisessa kunnossa, jolla olisin voinut mennä yli korkeammaltakin. Siinä oli kuitenkin monenlaista olosuhteiden ja myös seiväsasioiden osalta, Holttinen kertaa muun muassa pakollisia lainaseipäiden ja liian pienten työvälineiden käyttöä ulkomaiden kisoissa.

34 hyppääjää on ylittänyt meneillään olevalla ulkoratakaudella vähintään 570. Toisaalta heistä peräti 11 on yhdysvaltalaisia, eli MM-areenalla ei toki kaikkia parhaita nähdä.

– Omalla kohdalla mahdollisuudet on ehdottomasti ainakin 560:n ylittämiseen, toteaa ennätyksekseen viime vuonna 564 hypännyt Holttinen.

25-vuotias Holttinen edusti Someron Esaa läpi uransa ennen viimevuotista vaihtoa Turun Urheiluliittoon. Hän tulee kilpailemaan nyt ensimmäisissä maailmanlaajuisissa yleisen sarjan arvokisoissa eli MM-kilpailuissa tai olympialaisissa. EM-kisoista paras sijoitus on 13:s vuodelta 2018.