Varsinais-Suomen Yrittäjien Munter on huolissaan kuljetusalan elinvoimaisuudesta – toivoo päättäjiltä verohöllennyksiä ja jakeluvelvoitteen alentamista

0
Jo maaliskuussa 2021 kohistiin kohonneista polttoaineiden hinnoista. Jälkiviisaana voisi todeta, ettei tuolloin tiedetty mitään. 95-oktaanisen bensiinin hinta saattaa olla tällä hetkellä jopa euron korkeammalla kuin mitä taulu kuvassa näyttää. Kuva: SSS-arkisto

Varsinais-Suomen Yrittäjien somerolainen toimitusjohtaja Hanna Munter on huolissaan energian hinnannousun vaikutuksista kuljetusyrittäjien toimintaan.

Kohonneet kustannukset iskevät erityisesti polttoainesidonnaisiin aloihin. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n tuoreessa Kuljetusbarometrissa 68 prosenttia vastanneista kertoo, että yrityksen kannattavuus on heikentynyt alkuvuonna 2022 ja 43 prosenttia arvioi sen laskevan edelleen kesän aikana.

 

– Tilanteen tekee kestämättömäksi se, että rajua polttoaineiden hinnannousua voidaan kompensoida yritysten sopimushinnoissa vasta viiveellä. Osalla yrittäjistä on automaattisia klausuuleja sopimuksissaan, osalla taas ei. Merkittävästi kohonneet logistiset kustannukset heijastuvat suoraan tuotteiden ja palveluiden hintoihin vaikuttaen jokaisen arkeen ja perheiden talouteen, Munter kuvaa Varsinais-Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

Myös taksialan tilanne on haastava.

– Tällä hetkellä polttoainekustannusten osuus voi olla jopa yli 40 prosenttia henkilökuljetusalan kustannuksista, minkä vuoksi taksiyrittäjät ovat kohta tilanteessa, jossa on taloudellisesti järkevämpää jättää ajamatta. Tämä vaikuttaa suoraan esimerkiksi kunnallisiin koulukuljetuksiin sekä Kelan korvaamiin taksimatkoihin, jotka ovat kuntalaisten peruspalveluita, Munter toteaa.

Hanna Munter
Varsinais-Suomen Yrittäjien somerolainen toimitusjohtaja Hanna Munter on huolissaan kuljetus- ja logistiikka-alan elinvoimaisuudesta. Kuva: SSS-arkisto

Eduskunta päätti keväällä työmatkavähennyksen määräaikaisesta korottamisesta. Vähennyksen enimmäismäärä tämän vuoden verotuksessa nostettiin 7 000 eurosta 8 400 euroon.

Lisäksi kilometrikohtaista vähennystä nostettiin määräaikaisesti 25 sentistä 30 senttiin tapauksissa, joissa kuljetaan omalla autolla.

Veroedut astuivat voimaan heinäkuun alusta, ja ne kestävät vuoden loppuun saakka.

Munter toivoo hallitukselta päätöksiä polttoaineveron laskemiseksi.

– Tämä on keskeistä paitsi kuluttajien ostovoiman myös maamme kilpailukyvyn kannalta. Moni Euroopan maa on jo tehnyt päätöksen laskea polttoaineveronsa EU:n sallimaan minimiin, Munter huomauttaa.

Asiantuntijoiden mukaan verotus ei ole ainoa syy Suomen korkeisiin polttoaineiden hintoihin. Kustannuksia nostavat tiedotteen mukaan myös kilpailun puute sekä niin kutsuttu jakeluvelvoite.

– Verohöllennykset ja jakeluvelvoitteen merkittävä alentaminen toisivat hieman helpotusta niin alan yrittäjille kuin kuluttajillekin. Nykyistä tilannetta on ollut mahdoton ennakoida, Munter painottaa.