
Kiistely Varvojärven uimarannan puomista Perttelissä päättyy loppukesäksi, kun lukiolainen Axel Tallskog ryhtyy kaupungin palkkaamaksi ”portinvartijaksi”. Tallskog ajelee kotoaan avaamaan ja sulkemaan puomin joka päivä elokuun loppuun asti.
– Tartuin tilaisuuteen, ja vaikuttaahan se tärkeältäkin hommalta. Paikka on tuttu, olen käynyt uimakoulunkin Varvojärvellä, 17-vuotias Tallskog naurahtaa.
Matkanteko kodin ja uimalan välillä käy Tallskogilta joutuin, sillä hänellä on jo ajokortti ja oma auto. Puomin nostamisen ja laskemisen lisäksi työtehtäviin kuuluu silmäillä mahdollista ilkivaltaa.
Salon kaupunki on vuokrannut Varvojärven uimalan saunan Salon Kylmäuimareille, joka pitää puomia auki kolme tuntia kahtena päivänä viikossa. Kävelymatkaa puomilta rantaan tulee kolmesataa metriä.
– Varvojärven uimaranta on yleinen uimaranta, joka on ollut koko ajan yleisessä käytössä. Suljetun portin takia kuntalaiset ovat ymmärtäneet tilanteen niin, että uimaranta olisi ollut suljettu, Salon vapaa-aikajohtaja Antti Mattila toteaa.
Säästökohteita etsinyt Salo vuokrasi Varvojärven saunan Salon Kylmäuimarit ry:lle kymmeneksi vuodeksi syksyllä 2016. Sopimuksen mukaan ”Uimarannan ja saunatilojen käyttö jatkuu yleisenä uimarantana siten, että toimintaa jatketaan entisin periaattein”.
Vuokra on 0 euroa kuukaudessa, mutta Kylmäuimarit vastaa kiinteistön käyttökuluista. Puomista ei sopimuksessa puhuta mitään.
Kohu sai alkunsa keväällä 2018 Kylmäuimarien Varvojärven tienvarteen pystyttämästä kyltistä. Sen mukaan oleskelu oli sallittu vain saunan aukioloaikoina maanantaista perjantaihin kello 17–21 ja lauantaista sunnuntaihin kello 14–21. Kohu oli valmis.
Tänä kesänä helle sai tänä jälleen tunteet kuumenemaan.
Salon Seudun Sanomat kertoi kaksi viikkoa sitten, että puomi on ollut ylhäällä enää kuusi tuntia viikossa neljän vuoden takaisen 34 tunnin sijasta.
– Edellytän, että puomiasia ratkaistaan ensi tilassa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) vaati lehdessä.
Nikkanen sanoi puhuvansa erityisesti lapsiperheiden ja ikäihmisten puolesta.
Kaupunginvaltuutettu Karoliina Vierjoki-Väätäinen (kesk.) otti Varvojärven rannan puheeksi vapaa-ajanlautakunnan kokouksessa kesäkuussa. Hänen mukaansa puomi käytännössä estää rannan käytön kuntalaisilta ja satunnaisilta matkailijoilta.
Vasta kesäkuussa Salon uutena vapaa-aikajohtajana aloittanut Antti Mattila päätyi selvitysmieheksi neuvottelemaan Salon Kylmäuimarien kanssa.
Salon kaupunki palkkasi tänä kesänä töihin suoraan 130 nuorta yli 280 hakijan joukosta. Nuorten palveluohjaaja Mervi Niemi sai tehtäväkseen etsiä heidän joukostaan nuorta, joka asuisi lähimpänä uimarantaa.
– Nuorilta on kysytty, voiko heidän tietojaan antaa eteenpäin mahdollista toista työpaikkaa varten, Niemi muistuttaa.
Niemen haku osui Axel Tallskogiin, jonka kotoa Romsilantieltä on uimarannalle viisi ja puoli kilometriä. Seuraavaksi lähimmät nuoret asuivat kahdeksan ja yhdentoista kilometrin päässä.
Tallskog innostui ja seuraavaksi hän puhuikin jo vapaa-aikajohtajan kanssa. Työsopimus allekirjoitetaan lähipäivinä.
– Hän saa vaivannäöstä pienen palkkion, mutta enemmän tämä menee hyvän tahdon piikkiin, Mattila muotoilee.
Puomin on tarkoitus olla auki arkisin kello 12–20 ja viikonloppuisin kello 12–18.
Salon kaupunki asensi puomin kolmetoista vuotta sitten. Ajatus oli hillitä nuorten öistä remuamista rannalla, josta Varvojärven mökkiläiset olivat valittaneet jo Perttelin kunnan aikana.
– Katsotaan nyt, aiheutuuko tästä jotain lieveilmiöitä niin kuin väitetään, vapaa-aikajohtaja Mattila toteaa.
Salon kaupungin tilapalvelujen ja Salon Kylmäuimarien välistä vuokrasopimusta ei muuteta.
Axel Tallskogille tehtävä ”puominvartijana” sopii, sillä hänen neljän viikon kesätyönsä Salon pääkirjastossa on jo päättynyt.
– Se oli erittäin mukava pesti, joka antoi paljon enemmän kuin osasin odottaakaan. Sain tehdä siellä kaikkea asiakaspalvelusta kirjojen hyllyttämiseen.
Syksyllä Tallskog aloittaa ylioppilaskirjoitukset.