Verottaja tehostamassa ruokaravintoloiden verovalvontaa – suosittaa asiakkaita välttämään käteisellä maksamista

0

Verottaja tehostaa ruokaravintoloiden verovalvontaa ja aikoo tehdä ensi vuoden alusta lähtien tarkastuksia sadoissa ruokaravintoloissa eri puolilla maata. Asiakkaan kannattaa ravintolassa välttää käteisellä maksamista ja varmistaa, että kuitissa on tiedot ostetuista tuotteista, Verohallinto ohjeistaa.
Ravintoloiden valvonnassa on löytynyt viidessä vuodessa 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja, Verohallinto kertoo tiedotteessa.
Tarkastettavat ravintolat valitaan muun muassa vertaamalla eri maksunvälittäjiltä saatuja tietoja ravintolan verottajalle ilmoittamiin myyntilukuihin.
– Tarkastuksen kohteeksi valikoituu yrityksiä, joissa meille ilmoitetut tiedot poikkeavat maksuvälittäjiltä saamistamme tiedoista, sanoo Verohallinnon apulaisjohtaja Tarja Valsi.
Verohallinnon selvityksen mukaan veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola.
– On nähtävissä, että suurin osa veroja välttelevistä yrityksistä toimii tietoisesti ja tekee mutkikkaitakin järjestelyitä verojen maksua karttaakseen. Käytännössä vain harva ravintola-alan yritys jättää verot maksamatta osaamattomuuden vuoksi, Valsi kuvaa.
Veroja kiertävälle ravintola-alan yritykselle on tavallista, että verovälttely jatkuu aikaisemmasta verotarkastuksesta huolimatta.

Sosiaalitukien väärinkäyttöä

Veroja vältteleville ravintoloille on selvityksen mukaan tyypillistä, että ne maksavat työntekijöilleen niin pientä palkkaa, että palkkatulon lisäksi työntekijällä on mahdollisuus saada samanaikaisesti työttömyystukea. Maksetut palkat voidaan myös jättää ilmoittamatta Verohallinnolle.
– Havaintojemme mukaan monissa ravintoloissa työntekijöiden todelliset tulot koostuvat muutaman sadan euron suuruisesta virallisesta palkasta, pimeästi maksetusta palkasta sekä työttömyystuesta. Tämä on paitsi verovälttelyä, myös sosiaalitukien väärinkäyttöä, ja ilmiön kitkemiseksi tarvitaan tehokasta tietojenvaihtoa ja yhteistyötä, Valsi sanoo.

Merja Könönen, Sanna Nikula

STT

Kuvat: