Venäjän ohjusiskut Ukrainassa kylvävät kuolemaa, arvion mukaan Venäjä pystyy hyökkäämään nyt vain kahdella suunnalla

0

Kropyvnytskyin kaupungissa Ukrainan keskiosissa viisi ihmistä kuoli torstaina ja 25 haavoittui Venäjän ohjusiskussa. Asiasta kertoo paikallishallinto.
Ohjusiskut kohdistuivat kahteen lentokonehalliin, joissa toimi paikallinen lentosotakoulu sekä URGA-lentoyhtiö.
Kuvernööri Andrii Raikovychin mukaan haavoittuneista 12 on sotilaita.
Henkilövahinkojen lisäksi isku vahingoitti myös lentokalustoa, koneita ja läheisiä rakennuksia.
Kaupunkiin iskettiin myös viikonloppuna, jolloin kaksi siviiliä ja yksi sotilas kuolivat sekä yhdeksän sotilasta loukkaantui.
Lisäksi Venäjä ampui torstaina ohjuksia myös Ukrainan pääkaupungin Kiovan pohjoispuolella sijaitsevaan sotilastukikohtaan.
Ukrainan mukaan tukikohtaan ammuttiin kuusi Kalibr-risteilyohjusta, joista yhden Ukrainan ilmatorjunta pudotti.
Yksi tukikohdan rakennuksista tuhoutui ja kaksi vaurioitui, kertoi Ukrainan asevoimien edustaja Oleksi Hromov.
Ohjukset ammuttiin Krimin niemimaalta, jonka Venäjä liitti itseensä vuonna 2014.
Hromovin mukaan myös Valko-Venäjältä oli tulitettu Tshernihivin aluetta Pohjois-Ukrainassa, mikä on aiheuttanut tappioita ukrainalaisjoukoille. Hän ei kuitenkaan kertonut tappioista tarkemmin.

ISW arvioi Venäjän voivan ylläpitää vain kahta hyökkäystä

Idässä Donetskin alueella Venäjän joukot yrittivät edelleen edetä kohti Siverskin ja Bahmutin kaupunkeja. Tilanne itärintamalla on Hromovin mukaan ”vaikea, mutta täysin hallinnassa”.
Sodantutkimuksen instituutti ISW:n uusimman raportin mukaan näyttää siltä, että Venäjän armeija voi käytännössä ylläpitää nyt vain näitä kahta merkittävää hyökkäystä Ukrainassa.
Venäjän armeijalla on tarpeeksi resursseja hyökkäyssuunnilla lähes päivittäisiin rynnäköihin ja aluevaltauksiin. Samaan aikaan Venäjä ei ole kuitenkaan pystynyt ylläpitämään vastaavaa tahtia yllä muualla Ukrainassa.
Instituutin arvion mukaan nykyinen hyökkäys saavuttaa loppunsa ilman muiden merkittävien asutuskeskusten valtauksia.

Ukraina valmistelee energiaviennin lisäämistä EU:hun

Ukraina valmistelee energiaviennin lisäämistä Euroopan unionin alueelle, presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo puheessaan. Presidentti pitää katsauksensa joka ilta.
Presidentti sanoo, että vienti tuo Ukrainalle ulkomaista valuuttaa ja samalla auttaisi maan kumppaneita vastustamaan Venäjän painostusta energiakysymyksessä.
– Kotimaisen sähköntuotantomme ansiosta teemme Ukrainasta vähitellen yhden Euroopan energiavarmuuden takaajista, Zelenskyi sanoi viestissään.
Ukrainan sähköverkko yhdistettiin Euroopan verkkoon maaliskuussa. Tarkoituksena on ollut pitää jakelu toiminnassa sodasta huolimatta.
Ukraina alkoi tässä kuussa viedä energiaa Euroopan unionin alueelle. Toimitukset tapahtuvat EU-maa Romanian kautta.
Energia on ollut kuuma puheenaihe Euroopassa Venäjään kohdistuneiden pakotteiden takia. Lisäksi venäläinen Gazprom on vähentänyt Nord Stream -putken kautta tehtäviä kaasutoimituksia Eurooppaan.

Lähteenä myös AFP

https://www.understandingwar.org/
https://www.president.gov.ua/en/news/shotizhnya-posilyuyemo-ukrayinu-nablizhayemosya-do-yevrosoyu-76701

Tuukka Tervonen

STT

Kuvat: