Viisikymppinen mies kuljetti autossaan dynamiittia ja soitti hätäkeskukseen menevänsä räjäyttämään Jyväskylän poliisiaseman – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

0

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut ehdolliseen vankeuteen viisikymppisen miehen, joka uhkasi viime vuoden huhtikuussa räjäyttää dynamiitteja Jyväskylän poliisiasemalla.
Tuomion mukaan mies ajoi poliisiasemaa kohti mukanaan kolme dynamiittipötköä ja sähkönalleja. Hän soitti matkalta hätäkeskukseen ja kertoi suunnitelmistaan, ja hänet saatiin pysäytettyä matkalla.
Oikeuden mukaan mies oli aiemmin räjäyttänyt yhden dynamiittipötkön pihallaan. Oikeus katsoi miehen harjoitelleen poliisiasemalle iskua varten.
– Ottaen huomioon se, miten (syytetty) on valmistautunut räjäytykseen harjoittelemalla pihassaan, (syytetyn) varustautuminen, soitto hätäkeskukseen ja lähtö ajoon kohti poliisilaitosta, kyse on ollut yleisvaarallisen rikoksen suunnittelusta.
Syytetty myönsi syyllistyneensä rikokseen pitäessään dynamiitteja hallussaan ja räjäyttäessään yhden pihallaan. Hän kuitenkin kiisti, että hänellä oli todellinen tarkoitus toteuttaa räjäytys poliisiasemalla.
Oikeuden mukaan se, että mies pysäytettiin, oli ainakin osittain sattumaa.
– (Syytetyn) mielentila ja toteutuneen pysäytyksen summittaisuus huomioiden suunnitelman toteutuminen tai toteutumatta jääminen ei ole ollut (syytetyn) suunnitelmista kiinni.
Mies tuomittiin 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen räjähderikoksesta ja yleisvaarallisen rikoksen valmistelusta. Tuomio on annettu jo toukokuussa, mutta käräjäoikeus lähetti sen vasta nyt. Se on saanut lainvoiman.

Poliisi: Hätähuudon oloinen tapahtuma

Poliisi kommentoi tapahtumaa tuoreeltaan viime huhtikuussa. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Latvala kertoi, että epäillyn kanssa keskusteltiin asiasta hyvässä yhteistyössä. Epäilty oli poliisin mukaan tuolloin terveydenhuoltoviranomaisten hallussa.
– Se oli semmoinen hätähuudon oloinen tapahtuma. Hän ei ollut tyytyväinen saamiinsa viranomaisten palveluihin, Latvala sanoi.
Latvalan mukaan asiassa ei ollut viitteitä siitä, että teko olisi suunnattu poliisia kohtaan tai että siihen olisi liittynyt esimerkiksi poliittista motiivia.

Jecaterina Mantsinen

STT

Kuvat: